Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 10.10.2011.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Jasenovac i Kragujevac podelili Srbe

Da li će zahtev da se 21. oktobar, datum kada su 1941. u Kragujevcu Nemci streljali više hiljada đaka, ustanovi kao državni praznik u Srbiji i proglasi danom sećanja na sve srpske žrtve Drugog svetskog rata, postati jabuka razdora među Srbima sa leve i desne obale Drine?

Komemoracija u Kragujevcu
 



Ovo pitanje nameće se nakon burnih reakcija predstavnika srpskih memorijalnih organizacija i udruženja koji smatraju da se tim potezom zasenjuje sećanje na srpske žrtve na ostalim stratištima širom ondašnje Kraljevine Jugoslavije, kao i da se obezvređuje 22. april, ustanovljen kao nacionalni

Dan sećanja na žrtve genocida počinjenog u NDH nad Srbima, Romima i Jevrejima. S druge strane, inicijatori akcije tvrde da Republika Srbija nema zakonski osnov da državnim praznikom proglasi datume sećanja na žrtve zločina koji nisu počinjeni na njenoj današnjoj teritoriji.


- S obzirom na to da Srbija prema standardima Evropske unije treba da uvede još nekoliko državnih praznika, naša ideja je bila da se ustanovi datum oko kojeg neće biti sporenja između četnika i partizana. To je 21. oktobar, dan kada su nemački fašisti streljali decu u Kragujevcu - izjavio je za "Vesti" Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik "Presa".

Nemci odvode građane Kragujevca  na streljanje 1941.
 


Podsećanja radi, posle tri meseca velike akcije ovog lista ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću predat je zahtev sa više od 16.000 potpisa da se 21. oktobar, datum nemačkog zločina u Kragujevcu, obeležava kao Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. To, prema Lalićevim rečima, ne osporava obeležavanje 22. aprila, datuma kada je 1945. izvršen proboj logoraša u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, niti umanjuje značaj ovog datuma za srpski narod.


U Srpskom nacionalnom društvu Prebilovci iz Beograda, međutim, kažu da je "u srpskom narodu svako saglasan da 21. oktobar bude dan sećanja na žrtve nemačkog nacizma u Srbiji, ali da je pogrešna ideja da to bude dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, jer bi se tako zataškale najveće srpske žrtve iz tog perioda, a to su one iz NDH".

Obeležavanje godišnjice stradanja u Jasenovcu

Ovaj potez bi, prema oceni Milenka Jahure, predsednika pomenutog društva, izazvao "nova podvajanja u srpskom narodu zbog njegovih žrtava i mučenika, što bi bilo tragično i neoprostivo."

- Ako Beograd neće ili ne sme da obeležava stradanje Srba u NDH (Hrvatska, Krajina, Slavonija, Hercegovina, Bosna i Srem), onda ne bi trebalo da proglašava neke nove datume sećanja na srpske žrtve, kada već imamo Vidovdan - dan sećanja na sve srpske žrtve od Kosova do današnjih dana, poručio je Jahura.


Dušan Bastašić, predsednik Udruženja Jadovno, čije je sedište u Banjaluci, smatra da se ovim potezom bojkotuje stradanje Srba van Srbije i da se u državnoj politici vidi da smo olako spremni odricati se srpskih žrtava.


- Streljanje u Šumaricama je najveći pojedinačni zločin na tlu Srbije u Drugom svetskom ratu, ali ustaški pogrom nad srpskim narodom, ne samo u kompleksima logora Jasenovac i Jadovno, nego i na kućnim pragovima, po jamama, livadama i ševarju NDH, nije samo deo istorijskog iskustva Srba izvan Srbije, već paradigma svih srpskih stradanja u Drugom svetskom ratu, deo srpskog i pravoslavnog identiteta, ali i veliki ispit našeg istorijskog dostojanstva i odgovornosti - istakao je Bastašić.
 

I vlast za 21. oktobar

 

Podršku najnovijoj inicijativi dali su predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, skoro svi ministri u Vladi Srbije, predsednici političkih partija, poslanici, ugledne javne ličnosti i sportisti. Rasim Ljajić smatra da je inicijativa o 21. oktobru kao državnom prazniku uspela da ujedini srpske istoričare i političare.


NDH gora od Nemaca

 

Vladimir Lukić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja Jasenovac - Donja Gradina, smatra da su inicijatori ove ideje trebali prvo da razmisle o najvećim žrtvama, mestu stradanja i zločincima koji su to počinili. On je rekao da "nisu Nemci činili najveće zločine u bivšoj Jugoslaviji, već da je to uradila NDH za vreme Drugog svetskog rata".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.10.2011. 13:18
Ovaj naslov je morbidan! Oba događaja su tragična i glupo je uopste o tome razgovarati. I naravno da bi Srbija trebalo da (su)finansira izgradnju muzeja holokausta u Jasenovcu/Gradini (Republika Srpska). Oba ova stravična zločina zahtijevaju da budu na odgovarajući način obilježeni.
Ponedeljak 10.10.2011. 13:08
Samo isarana, sa fasistickim znacima, jevrejska groblja, dizu citavu jevrejsku naciju i administracije na noge a ovi domaci izdajnici jos javno zataskavaju istoriju srpskog naroda!? Nije mi jos do banovanja ali *****************************po spisku.
Ponedeljak 10.10.2011. 16:03
Srbija daleko kaska za Evropom po broju praznika, kao po zaradama i sl. Mislim da je potrebno obeleziti sva tri datuma jer medju Srbima ne treba praviti razlike, pogotovo ne medju herojima i stradalima od neprijateljske ruke, jer nasi neprijatelji svesno idu da nas podele.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online