Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 11.10.2011.
12:51
Beta A

Srbiji kandidatura, datum se još razmatra

Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

EU nezadovoljna napretkom u dijalogu Beograd-Priština
 

Ali, zbog nedovoljnog napretka u dijalogu Beograd-Priština, datum početka pregovora će morati da se razmotri naknadno, rekli su agenciji Beta upućeni izvori EU u Briselu koji su podvukli da konačnu odluku o statusu kandidata donosi Savet EU u decembru.

Tada bi možda mogao biti razmotren i datum početka pregovora, ako bi u međuvremenu došlo do vinog napretka u dijalogu Beograd-Priština.

Taj napredak treba da dovede do "sređivanja odnosa" Srbije i Kosova, tako da to doprinese regionalnoj saradnji i stabilnosti - nužnoj za EU, i utre put konačnom rešenju pitanja Kosova kada se Srbija približi prijemu u EU.

Komesar za širenje EU Štefan File će sutra objaviti godišnje izveštaje o evropskim reformama u zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, te i o Srbiji.

Biće međutim predočeno da "zeleno svetlo" za članstvo u Uniji ima jedino Hrvatska, iako uz dvogodišnji "mehanizam nadzora" nad dovršetkom reformi.

Evropska komisija se veoma nada da će dijalog Beograd-Priština biti nastavljen, utoliko pre što su neki prvi opipljivi rezultati već postignuti.

Ali, očigledno je da u zemljama članicama EU preovladava mišljenje da se spor na severu Kosova mora prevazići da bi se Srbiji otvorio put ka članstvu u Uniji. Ipak, do sada nijedna članica EU nije tražila od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, pored ostalo i zato što pet članica Unije to ne priznaju.

Prema diplomatskim zvaničnicima u Briselu, posebno Nemačka i Velika Britanija traže da najpre "nepovratnim putem krene sređivanje odnosa Beograda i Prištine" i zato su spremne da zategnu do kraja ne samo odobravanje datuma pregovora o članstvu, već donekle i odobravanje kandidature Srbije za prijem u EU.

Ali, kako je rečeno, većina je za to da se odobri da Srbija postane kandidat, a naknadno datum pregovora, pod uslovom da do decembra dođe do vidnijeg napretka u odnosima Beograda i Prištine.

U mišljenju Evropske komisije se naglašava da je Srbija ostvarila zamašne opipljive rezultate u nužnim reformama, uključujući pravosuđe, sistemske zakone, suzbijanje organizovanog kriminala.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 13:00
Sve je dodatno potonulo u ovih 10 godina, i oni ovde cinicno baljezgaju kao Srbija je ostvarila znacajan napredak. EU PM
Utorak 11.10.2011. 14:02
Neka se razmatra za datum kandidature... Moli mos radije bogu... Da uspemo kualifikaciju na Evropsko Prvenstvo... A Unija ne ceka... Srbija je tako i tako u Evropi...
Utorak 11.10.2011. 15:06
Bože ima li te, da te pitam zašto nas mučiš, zašto nas odmah sebi ne uzmeš?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online