Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 16.10.2011.
23:04
Pressonline A

Ubijaju se zbog siledžija iz školskih klupa

Dečak koji je početkom leta izvršio samoubistvo u Nišu učinio je to jer više nije mogao da trpi nasilje svojih vršnjaka, koji su ga svakodnevno zadirkivali, šikanirali i tukli, otkrivaju beogradski mediji.

Foto: Ilustracija
 

Nesrećni školarac je čak osam puta dobio batine od svojih "drugara" iz klupe, a niko od nastavnika, direktora i školskih psihologa ništa nije učinio da se detetu pomogne.

Ovo je samo jedan - doduše, najbrutalniji - primer vršnjačkog nasilja u srpskim školama, jedne od poslednjih tabu-tema naše javnosti. O tome se u Srbiji uglavnom ne priča, a čak i kada se desi takva tragedija, stvari se guraju pod tepih. A broj devojčica i dečaka koji sa masnicama na telu i duši svakog dana dolaze sa časova, kako tvrde sagovornici Pressa, sve je veći.

Neće da budu tužibabe

Prepoznajte vršnjačko nasilje

Psiholog Ana Pokeržnik objašnjava kako da roditelji prepoznaju da dete trpi vršnjačko nasilje.
1. Dete se neuobičajeno ponaša i povlači se u sebe.
2. Menja navike u ishrani.
3. Pogoršava uspeh u školi jer emocionalno pati, ophrvano je problemima i nema energiju da uči.
4. Izbegava društvo.
5. Ima fizičke simptome - glavobolje, stomačne tegobe koje nemaju organsku osnovu, već se javljaju zato što dete pati.
6. Izostaje i beži iz škole.
7. Ponaša se nasilno.

Branka Kordić, psiholog u Telefonskom savetovalištu za prevenciju samoubistava, ovo ilustruje slučajem od pre samo nekoliko dana.

- Petnaestogodišnjak, takođe žrtva nasilja, rekao mi je: „Ne znam ni zašto vas zovem, već sam rešio da se ubijem!" - kaže Branka Kordić. - Ispričao je da već neko vreme trpi maltretiranje svojih vršnjaka, da ga tuku, otimaju mu novac, vređaju ga, da roditeljima ne može da kaže jer su opterećeni drugim stvarima, a ako za to sazna neko u školi, ispašće tužibaba.

Ona kaže da se o samoubistvima mladih koji su žrtve vršnjačkog nasilja ćuti, zbog čega se i ne zna koliko njih u Srbiji godišnje digne ruku na sebe.

- Broj samoubistava među mladima se u poslednjih pet godina u celom svetu učetvorostručio. Samoubistvo je na drugom mestu uzroka smrti u uzrastu od 15 do 24 godine. Iako je broj samoubistava kod mladih ispod 14 godina redak, Republički Zavod za statistiku navodi da je u 2000. godini bilo čak devet samoubistava dece ispod 15 godina.

Počinje već u prvom razredu

Naša sagovornica dodaje da su zaposlenima u školama oduzeti svi instrumenti i oruđa kojima mogu da spreče nasilje. Ostavljene su im samo vaspitne i disciplinske mere - u prevodu: ogromna administrativna procedura koja traje mesecima, što u stvari predstavlja samo dodatno vreme da se nasilje i dalje dešava.

- To je birokratski toliko složeno da sve vreme dok traje proces nasilnici ostaju u školi, svesni da škola ne može ništa preduzeti protiv njih dok ne napune 14 godina, i ponašaju se još nasilnije, povređuju decu i sve, a ne snose nikakve posledice. Ispada da je škola uvek kriva, a škola to ne može da spreči. Ministarstvo prosvete je zauzelo gotovo trgovački stav da je mušterija uvek u pravu, jer su nam ostavili samo birokratsko oruđe, što znači da se naliv-perom borimo protiv fizičke sile.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.10.2011. 23:31
Tragicno je to sto se ovaj malisa ubio i velika je to nesreca za njegove roditelje kao i za celo drustvo
Nedelja 16.10.2011. 23:44
Kada sam ja isao u osnovnu skolu stalno smo se makljali kao deca i u skoli i posle skole tukli su nas i nastavnici i plus kod kuce roditelji gledali smo western filmove da nam je neko dao koltove bilo bi svasta zato smo imali pracke i bilo je razbijenih glava ali niko i pored svega toga nije bio depresivan i nije ni znao o samoubistvima jedanput sam se pozalio ocu zbog dobijenih batina njegov odgovor je bio taj da me i on izmlatio zbog toga sto sam se zalio da mi je da se vratim u to srecno detinjstvo kada sam odrastao tuce su nestale nisam nikada bio kriminalac a kao dete bio sam svuda prvi
Ponedeljak 17.10.2011. 11:13
Treba preduzimati preventivne mere, pružiti omladini kreativnu zanimaciju, otvarati sportske centre i stimulisati ih da učestvuju, omogućiti im alternativu. Krivim državu što je depresija počela da pogađe sve mlađe ljude.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online