Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 19.10.2011.
15:00 >> 15:06h
RTS A

Odbornici hoće Unmik, Kforu "delimičan prolaz"

Završen je sastanak predstavnika opština sa severa Kosmeta u Zubinom Potoku, gde su stigli pregovarači Kfora i Unmika. Kfor najavio akciju, "ukoliko opštinski sastanak ne donese zadovoljavajuće rezultate".

Foto: Ilustracija
 

Predsednik Skupštine Opštine Zubin Potok Stevo Božović rekao je posle tročasovne sednice da su odbornici razgovarali o tome da se barikade ne uklone potpuno, već da Kfor prolazi u određeno vreme, sa određenim brojem vojnika.

Predsednik SO Zvečan Dobroslav Dobrić dodao je da je osnovni zahtev odbornika sve četiri opštine da se ukloni uzrok postavljanja barikada na magistralnim putevima - prisustvo prištinskih činovnika na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

U zaključcima donetim na zajedničkom sastanku navodi se da se odbornici ne slažu sa tim da se realno stanje menja nasilnim putem i traže povratak na stanje pre 25. jula.

Traži se i nezavisna istraga o događaja na Jarinju pod mandatom Saveta bezbednosti UN.
 

Predstavnici Srba ne prihvataju da se na severu primenjuju dogovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jer su "štetni po interese srpskog naroda". Srbi traže da se dogovori vrate pod okrilje UN-a.
 

Odbornici traže da Srbija "opozove saglasnost o raspoređivanju Euleksa na području Kosova i Metohije", odnosno da se ponovo aktivira Unmik civilna misija.
 

Zahteva se i da država Srbija i Savet bezbednosti "obezebde povratak dela srpske vojske i policije i njihovo početko raspoređivanje na severu Kosova i Metohije".
 

Navodi se da su Srbi iz četiri opštine sa severa čvrsto opredeljeni da "opstanu na tom području u sastavu Republike Srbije".
 

U poslednjem zaključku, predsednici opština se "zadužuju" da nastave razgovore sa Kforom kako bi se pronašli načini sa snabdevanje njihovih vojnika.
 

Uoči sastanka, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da su predstavnici Srba sa severa Kosmeta u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
 

"Ja sam u svakodnevnoj komunikaciji sa državnim vrhom Srbije, preko ministra Bogdanovića. Državni vrh, predsednik Srbije i Vlada, stoje iza ovog naroda, daju nam potpunu podršku u mirnoj i odlučnoj borbi da istrajemo u našim ciljevima", rekao je Nedeljković.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 15:06
Ови људи су способнији да доносе решења и планирају стратешке потезе него ова жута банда која хара србијом чинећи све против свог народа у корист западним зверима.
Sreda 19.10.2011. 15:02
Pa to je Tadić pregovarao i dogovarao pa nas i vas usrećio EULEKSOM...
Sreda 19.10.2011. 15:29
Ljudi ukazuju na konkretno rešenje a to je da se oduzme mandat "euleksu" i sve vrati na UN.Takvo rešenje je predlagao i DSS i SRS u skupštini ali ova nesretna vlada je to odbacila i kako reče Aligrudić "u redu možda ste hteli najbolje ali sada kada vidite da to nije dobro donesimo rezoluciju za mandat UN".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online