Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Četvrtak 20.10.2011.
18:22
Beta A

"Kosovo se ne brani puškom"

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da se Kosovo ne može "braniti puškom" već "glavom" i upozorio da je "najgori mogući scenario" sukob Srba sa međunarodnom zajednicom.

Ministar odbrane Srbije: Dragan Šutanovac
 

"Ako krenemo balvanima na način na koji smo to radili 90-ih godina završiće se kao što se tada završilo. Hajde da budemo dovoljno mudri da vidimo kako su Albanci došli u situaciju u kojoj su i da li su to uradili balvanima ili uz pomoć neke strategije", rekao je Šutanovac televiziji B92.

Aludirajući na situaciju uoči raspada Jugoslavije, Šutanovac je rekao da je Tomislav Nikolić, aktuelni lider Srpske napredne stranke, i tada obilazio Srbe na barikadama.

Srpski ministar odbrane je istakao da se problem "Kosova ne rešava puškom" već da se "rešava glavom" i izrazio nadu da će biti "dovoljno pameti" da se to uvidi.

Govoreći o ubistvu i ranjavanja dva Srbina južno od Ibra i početku akcije Kfora na rušenju barikada na severu pokrajine, Šutanovac je upozorio da se "ulazi u spiralu nasilja" koja može izmaći kontroli. Potrebno je izbegavati svaku vrstu sukoba ili u suprotnom može doći do eskalacije, upozorio je Šutanovac govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Šutanovac je pozvao i Kfor da pre bilo kakve aktivnosti dobro proceni eventualne posledice, ali je zatražio od Srba sa severa Kosova da izbegavaju sukobe.

"Najgori mogući scenario je sukob Srba sa severa Kosova sa međunarodnom zajednicom. To je interes našeg protivnika i toga moramo biti svesni i pokušati da to predupredimo", ukazao je ministar odbrane Srbije.

Šutanovac je rekao da ne smatra da su na barikadama "sve kriminalci", ali "misli da ima ljudi" koji žele da isprovociraju sukobe radi sticanja političkih poena.

Šutanovac je rekao i da situacija na severu Kosova može da utiče ne samo na građane na tom prostoru već na sve građane Srbije i da nije u redu da oni trpe posledice eventualnih loših odluka četiri skupštine opštine sa severa Kosova.

Upitan o zahtevu predstavnika srpskih opština da se vrati deo srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju, Šutanovac je rekao da odluku o tome donosi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i da postoji jasna procedura za to.

Na konstataciju da su odluku o nastavku barikada i delimičnom prolasku vozila Kfora radi snabdevanja donele sve četiri skupštine opštine sa severa Kosova, Šutanovac je rekao da nije siguran da je sve to bilo "glatko".

"Voleo bih da sam prisustvovao toj sednici. Nisam siguran da je bilo tako glatko i tako jednostavno", rekao je Šutanovac i dodao da uprkos svemu veruje da na severu Kosova "postoji glas razuma" među ljudima da se kriza reši mirnim putem.

Šutanovac je rekao i da su mediji svojim izveštavanjem doprineli pogrešnoj slici o dešavanjima na severu Kosova.

Kao primer je naveo izveštavanje medija od 25. jula kada su, prema njegovim rečima, na naslovnim stranama osvanuli naslovi da se nenaoružan srpski narod na severu Kosova odbranio od kosovskih specijalaca, a tek dole navedeno da je jedan specijalac ubijen, a više ranjeno.

Šutanovac je kritikovao i političare ukazujući da "veliki deo" njih šalje poruke u vezi sa situacijom na severu Kosova kojima želi da privuče birače.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2011. 18:28
Neverovatno kako pokvaren politicar .
Četvrtak 20.10.2011. 18:30
Ti si gosp.SuNATOvcu rasturio slavnu Srbsku vojsku i sveo je na rang lovackog udruzenja,nisi ti dzabe skolovan u bazama nato pakta.sanjam dan kada vise neces biti ministar vec stanovnik zabele ili cz-a.
Četvrtak 20.10.2011. 18:44
Шљизго, дупеглавац, НАТО увлакач...осјећа се смрад из ануса...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online