Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 21.10.2011.
21:14
B92 A

Sporazum studenata i Ministarstva?

Sastanak studentskih tela, univerziteta, fakulteta i visokih škola, kao i predstavnika Ministarstva prosvete i nauke rezultovao je sporazumom. Sastanak je trajao više od 5 sati, a sporazum su potpisali svi prisutni predstavnici.

Ostalo je pitanje oko plaćenja cena školarina za studente koji imaju 48 bodova
 

Predstavnici studenata detaljno su objasnili razloge svojih zahteva i protesta. Ministarstvo prosvete i nauke predočilo je mogućnosti Ministarstva prosvete i nauke, kao i Vlade Srbije za rešavanje iznetih studentskih zahteva.

Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete i nauke su se usaglasili da :

1) Studenti zahtevaju suštinske reforme obrazovanja do početka školske 2012/13. godine.

2) Na jednom broju fakulteta i visokih škola reforma visokog obrazovanja nije dala očekivane rezultate, kako u pogledu kvaliteta obrazovanja, tako i u pogledu efikasnosti studiranja .

3) Zbog teškoća u savladavanju gradiva preporučuje se univerzitetima, fakultetima i visokim školama da u školskoj 2011/12. godini, u dogovoru sa Studenskim parlamentom odrede posebne rokove za studente iz člana 30 stav 3. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju (budžetske i samofinansirajuće studente).

-Preporučuje se univerzitetima, fakultetima i visokim školama da studenti iz prethodnog stava ne plaćaju obaveze fakultetima i visokim školama pošto su u prethodnoj godini školovani bilo o trošku budžeta, ili o sopstvenom trošku.

-Ministarstvo prosvete i nauke već je uputilo dopis visokoškolskim institucijama i studentskim centrima sa uputstvom vezanim za regulisanjem pitanja prava gore pomenutih studenata na smeštaj.

4) Preporučuje se univerzitetima, fakultetima i visokim školama da gde god je moguće oslobode studente plaćanja bilo kakvih dažbina (prijavljivanje ispita…)

5) Statutom visokoškolske ustanove treba dati pravo studentima da pored ispita iz tekuće godine studijskog programa polažu i ispite iz prethodne godine studijskog programa, ako su za to stekli uslov, bez dodatnog plaćanja.

6) Preporučuje se univerzitetima, fakultetima i visokim školama da studente koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili 60 esp bodova, a nisu ušli u zakonom predviđenu kvotu za finansiranje iz budžeta oslobode plaćanja školarine u celosti. Takođe se preporučuje da studenti iz prethodnog stava sa 54-59 esp bodova oslobode plaćanja školarine u celosti ili u iznosu od najmanje 70%, a studente sa 48-53 esp bodova u iznosu od najmanje 50% školarine.

-Preporučuje se da navedeni iznos studenti mogu uplatiti u osam jednakih mesečnih rata.

-Visokoškolska institucija može u potpunosti osloboditi plaćanja školarine studnte slabog materijalnog stanja koji imaju od 48-59 esp bodova, shodno kriterijumu koji će utvrditi Uprava fakulteta sa Studentskim parlamentom fakulteta.

-Studentski parlament fakulteta će u roku od nedelju dana odlučiti o prihvatanju predloga tačke 6. ovog dogovora. Ukoliko se predstavnici studentskog parlamenta izjasne pozitivno o sadržaju ovog sporazuma prestaju razlozi za protestno okupljanje studenata.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je učinjen krupan korak napred, da je usaglašeno više tačaka i rešeno studentsko pravo na besplatan dom i ishranu.

"Ostalo je pitanje oko plaćenja cena školarina za studente koji imaju 48 bodova jer mogućnosti države su ograničene, novca nema", naveo je Obradović.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 22:08
Sporazum studenata i Ministarstva ,daj bože da studenti više nemoraju da protestuju na ulici i da se ispoštuje sporazum ,mada sa ovom vlasću čisto sumljam ????
Petak 21.10.2011. 22:55
Србија је јединствена земља у којој су се изједначиле цене на државним и приватним факултетима! Само што на приватним добијете, као студент, третман како треба да имате где Вас сви поштују и клањају Вам се а на државним константно нешто чекате и молите!
Petak 21.10.2011. 22:56
Бити студент у земљи као што је Србија је постала привилегија богатих! Можда не би био толики проблем и платити школарину када би у оквиру те цене добили нешто... Плаћањем школарине само стичемо право да седимо у студентским клупама јер опет све остало плаћамо (таксе, пријаве испита...)! За шта се троше те паре? Зашто професори на државним факултетима имају плате у висини од 1000-3000 еура + проценат на пријаву испита + проценат од продаје књига? Да им није мало пуно... Можда би се образовни систем у Србији променио када би се смањили апетити....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online