Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Subota 22.10.2011.
17:47
Beta, Blic, Smedia A

Srbi, Kfor i Euleks bez dogovora!

Sastanak predsednika opština severnog Kosova i čelnika Kfora i Euleksa protekao je i danas bez dogovora, uz zahtev Kfora da se svim misijama na Kosovu omogući bezuslovna sloboda kretanja, izjavio je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Želimo da čujemo mišljenje predsednika države Borisa Tadića: Dragiša Milović
 

Milović je u Kosovskoj Mitrovici nakon sastanka sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i šefom Euleksa Gzavijem de Marnjakom, koji je trajao duže od dva sata, rekao da će razgovori biti nastavljeni i dodao da problem koji postoji na severu Kosova predsednici opština ne mogu da reše sami, bez Beograda.

"Ovo je problem koji ne možemo da rešimo nas četvorica predsednika, ovo je problem koji mora da se reši na višem nivou. Ovo je poruka Beogradu da želimo da čujemo mišljenje predsednika države Borisa Tadića", kazao je Milović. Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoreno da se nastave razgovori jer problem barikada ne može da se reši silom i nasiljem.

Predsednici četiri opštini su tražili od komandanta Kfora Erharda Drevsa garancije da neće silom pokušati da uklanja barikade, ali on nije mogao to da im garantuje. Predsednici opština su ipak izrazili nadu da će prevladati razum.

Eulek traži bezuslovnu slobodu kretanja

Sa druge strane, šef misije Euleks Gzavijem Bo de Marnjak insistirao je na uspostavljanju slobode kretanja.

„Insistirao sam na potrebi da se sloboda kretanja što pre upostavi kao osnovni princip.

Sloboda kretanja kao osnovni princip:De Marnjak

Euleks treba zajedno sa Kforom da ima slobodu kretanja. Podsećam da je to deo mandata Kfora, i ujedno i preduslov za poboljšanje vladavine prava", rekao je on novinarima i objasnio da je Euleks, odazivajući se na ovaj sastanak, odgovorio pozitivno na zahtev lidera opština na severu Kosova. On je istakao da su učesnici sastanka došli da razjasne stavove, a "niko nije bio u poziciji da dođe da pregovara o bilo čemu".

Predstavnici Srba su odgovorili da se problem slobode kretanja međunarodnih snaga može rešiti ukoliko Euleks ne bude više asistirao u dovođenju kosovskih carinika i policije na prelaze.

Subota 22.10.2011. 18:12
Boris Tadic ce izneti svoje misljenje, cim ga Hasim Taci sastavi.
Subota 22.10.2011. 18:57
Eeee, da nema Stefanovica, mozda bi nesto i moglo da se uradi. Kad covek napravi od lose goru situaciju...
Subota 22.10.2011. 21:40
Niko se nije nadao ovakvom junackom borbom naroda ,barikade su iznenadile sve a Boris nije uspeo to da iskontrolise i dobio je packe od zapada,samo sada cvrsto bez predaje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online