Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 29.10.2011.
12:14
J. L. Petković - Vesti A

Nismo firma za prevoz carinika

Obećanja koja su dale odgovorne osobe na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kfora su dobar prvi korak, poručio je Erhard Drevs, komandant Kfora, u intervjuu za "Vesti".



Deluje kao da niste zadovoljni?

- Uopšte nisam zadovoljan, jer puna sloboda kretanja je potrebna za čitavu međunarodnu zajednicu, što je garantovano Rezolucijom 1244, a to nije slučaj danas, jer osim što međunarodne misije poput Euleksa ne mogu slobodno da se kreću, ni Kfor nema punu slobodu kretanja dok god su barikade u Mitrovici i na prilaznim putevima. Data nam je mogućnost da dođemo do prelaza, ali samo na sporednim putevima.

Da li ćete i dalje prevoziti kosovske carinike?

- Kfor nikada nije prevozio kosovske carinike. To je radio Euleks, a mi smo bili zaduženi za bezbednost. Kfor nije agencija za transport prištinskih policijaca niti može da bude uključen u carinske procese i pravljenje prelaza. Mi samo asistiramo u delu koji se tiče bezbednosti, to je u našem mandatu.

Kako je biti na čelu Kfora koji treba da bude statusno neutralan, a njegovi pripadnici dolaze iz država koje su priznale nezavisnost Kosova?

- Iskreno, nije lako rukovoditi ovom jedinstvenom situacijom. Ali, ja moram da ispunim misiju, a to je slobodno i bezbedno kretanje, a za to su neophodne i neke akcije. Ja ne volim to da radim, i srećom naši taktički potezi nisu izazvali ozbiljnije povrede niti za vojnike Kfora, niti za građane, i nadam se da će tako i ostati.

Da li postoji snimak događaja na prelazu Jarinje, spekulisalo se i o tome da su vojnici Kfora međusobno pucali jedni na druge...

- Mnogo je raznih optužbi, glasina i navoda o događajima 27. septembra. Ne želim to da komentarišem, ali želim da kažem da sam siguran da su se moji vojnici na prelazima ponašali izuzetno profesionalno, što je ocena i srpske vojske i srpske Vlade koju je preneo ministar odbrane.

Priča se da neki kriminalci učestvuju u održanju barikada, da li ste zadovoljni radom Euleksa, srpske i kosovske policije da taj problem reše?

- Sprečavanje kriminala i istraga u vezi s tim su obaveza Euleksa i kosovske policije. Na političkom nivou postoji odgovornost Prištine i Beograda da se zalažu za mirno rešenje. To nije moja obaveza.

Da li i kako sarađujete sa vlastima u Beogradu?

- Nisam u kontaktu sa srpskom vladom, jer je to politički nivo. Ima dobar, profesionalan odnos, pun poverenja sa srpskim oružanim snagama u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom i veoma sam im zahvalan zbog toga.
 

Valja biti strpljiv

 

Upoznali ste Srbe na barikadama, da li mislite da ste dobili njihovo poverenje?


- Da se izgradi poverenje nije predominantna okupacija Kfora. Želim da mi veruju svi građani Kosova i da budu sigurni da možemo sprečiti svako nasilje.


Apelovali ste na oprez, jer sve što se dešava na severu može da se odrazi na građane južno od Ibra.


- Da, poručio bih građanima i da budu strpljivi, da se ponašaju razborito i teže mirnom rešenju ovog konflikta. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online