Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
36
Ponedeljak 31.10.2011.
13:54
Alo A

Treba li proterati Konuzina? Đelić klima glavom

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin ponovo je izazvao diplomatski skandal govorom na skupu Srpske napredne stranke, zbog čega su iz vladajuće koalicije stigli zvanični zahtevi da bude proteran iz zemlje!

Aleksandar Konuzin promovisao naprednjake

Zahtev za proterivanjem ruskog ambasadora uputio lider LSV-a Nenad Čanak, dok se iz Vlade Srbije oglasio jedino potpredsednik Božidar Đelić, koji smatra da se Aleksandar Konuzin svojim izjavama na predizbornom mitingu naprednjaka u Nišu "još jednom umešao u unutrašnju politiku Srbije".

"Siguran sam da Rusija ne bi volela da to isto tamo rade strani ambasadori. Kada se ambasadorska etika krši, ma ko to radio, stvari se moraju vratiti u normalan okvir. Što se tiče stranih predstavnika, oni su dobrodošli da dođu na sve manifestacije, ali naravno kao što oni ne bi voleli da strani ambasadori u njihovim zemljama procenjuju štetne ili pozitivne strane politike, tako treba da se ponašaju i u Srbiji", rekao je Đelić.

Podrška SNS i Kosovu


Konuzin je sa naprednjačkog skupa poručio da je "SNS postao jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije" i da je time "stekao mogućnost da pravi planove opštenacionalnog karaktera". On je podržao srpski narod na Kosovu i Metohiji, naglasivši da Rusija dobro čuje glas tog naroda. "Stajali smo i stajaćemo uz vas", rekao je on.

Đelić nije želeo da odgovori na novinarsko pitanje da li se slaže sa Čankovim predlogom da se Konuzin proglasi personom non grata i "po kratkom postupku protera". Umesto verbalnog odgovora, Đelić je samo klimnuo glavom, ostavivši tako medijima da tumače njegov stav.

"Ako se Konuzin ne protera sada, jedini viši stepen mešanja u unutrašnje stvari Srbije može biti direktno ucenjivanje demokratski izabranog rukovodstva isporukom energenata, a prva sledeća slika su ruski tenkovi ispred Skupštine Srbije. Zdrav razum i slobodarske tradicije nalažu da se to ne dozvoli i da se ponovi istorijsko ’ne’ ruskom hegemonizmu. Očigledno je prošlom ’ne’ istekao rok trajanja", objasnio je Čanak svoj stav juče u emisiji Utisak nedelje.

Inače, lider LSV je sinoć na svom Tviteru objavio sledeću dijagnozu: "Rusi su kao AIDS, dobijaju se nebrigom, a ne leče nikako".

I Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, siguran je da je Konuzinov potez mešanje u unutrašnju politiku Srbije.

"Kada se ambasador velike zemlje poput Rusije pojavi na predizbornom skupu jedne političke stranke i kada to pojavljivanje iskoristi da iskaže stavove svoje države, onda je to očigledno slanje jasne poruke vlastima i opoziciji uz koga ona stoji i od koga nešto očekuje", ocenio je Simić.

Suzana Grubješić, članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, kaže da je od ruskog ambasadora ništa više ne može iznenaditi.

"Taj nastup nije razlog za otkazivanje gostoprimstva, ali jeste za neku reakciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije jer je potez krajnje nediplomatski, baš kao i prethodni, kad je prebrojavao krvna zrnca na konferenciji o bezbednosti. Sigurno su u Nišu bili sve sami Srbi, pa nije morao nikoga da proziva", izjavila je ona.

Radikal Zoran Krasić smatra da se u Srbiji vodi hajka protiv Konuzina.

"Sve je to krenulo na onom skupu kada je pitao: 'Ima li među vama Srba?'. Ne vidim ništa sporno što se pojavio na stranačkom skupu. Pa i kod demokrata dolazi ceo diplomatski kor. E sad, što se Konuzin pojavio na skupu jedne proevropske i pronatovske stranke... to je već njegova lična stvar. Nisam ja Čanak pa da svoje kriterijume namećem kao jedine valjane", izjavio je Krasić.
 

Nije razlog za proterivanje

 

 

Pribićević: Rusija uvek na ivici skandala

 

Ognjen Pribićević, bivši srpski ambasador u Nemačkoj, uveren je da Rusija želi da se mnogo više i ozbiljnije nego do sada uključi u politički život Srbije.


"To je ključna poruka koja nam se šalje Konuzinovim prisustvom na skupu SNS-a. Treba sačekati i videti hoće li se pojaviti i na skupu DS-a ili SPS-a... Izjave ruskog ambasadora su često na ivici diplomatskog rečnika, ali bilo bi potpuno neodmereno da se proglasi personom non grata. Srbiji to naravno nije ni na kraj pameti", smatra Pribićević. On kaže da se i sam kao ambasador u Berlinu pojavljivao na konferencijama mnogih stranaka.


"Doduše, nisam se na tim skupovima obraćao i nije običaj da ambasadori to čine. Konuzinovo obraćanje bilo je svakako više od protokolarnog govora, ali to je priča o odnosima velikih i malih država. Ne možemo se Konuzin i ja u tome porediti jer sam ja ipak predstavljao Srbiju u Nemačkoj, a on predstavlja Rusiju u Srbiji", objašnjava on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2011. 14:02
On je covek saopstio sta o svemu misli jedna velesila...kome to odgovara..odgovara...naravno,nekima neodgovara,a mozda im je odgovaralo kada im neki zapadni diplomata kaze...AKO HOCETE U EVRROPU-MORATE DATI KOSOVO...to nije mesanje u unutrasnje stvari,jel da...pa i nije...to je otimacina.....a sada je vrlo moderno da prilikom otimacine konstatujete da je to realno stanje...kao da Napoleon nije bio realno stanje...Rimska imperija tekodje...Osmanlijsko carstvo...Hitler....sve su to bila realna stanja,ali su prosla kao sto ce sve proci....vazno je reci...MI NE DAMO KOSOVO I KRAJ...NE PRIZNAJEMO...a vi ga otmite...vraticemo ga za 150 godina kada dodje trenutak za to...
Ponedeljak 31.10.2011. 13:59
EUROSLINAVC Ina svaki nacin pokusavaju da od Rusa stvore neprijatelje srbima, da bi se dodvorili svojim gazdama i dokusurili Srbiju lazima o clanstvu u EU. Nije ruski Ambasador taj koga treba proterati nego onu gamad koji pokusavaju zatvoriti sva vrata Srbiji.
Ponedeljak 31.10.2011. 14:03
A kad Meri tupi kod dosmanlija i ostalih haračlija,to je OK,kad Konuzin negde nešto kaže,ajde da ga oteramo.OK,ajde,ali onda ide sa njim i Meri plus EU ekipa,i to komplet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online