Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 12.11.2011.
02:29
Politika A

O podeli Kosmeta mimo javnosti

Nedavnom izjavom da podela Kosova ne bi nužno izazvala dodatne probleme u regionu, bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek iznenadio je mnoge budući da evropski političari uglavnom misle suprotno.

Neophodno je održivo rešenje za Kosovo: Erhard Busek
 

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope kazao je za ”Politiku” da bi o podeli Kosova trebalo raspravljati ”po strani” kako mediji ne bi izazvali buku oko toga, premda priznaje da je taj scenario nemoguć sve dok dve strane nisu za istim stolom i ne razgovaraju direktno.


”Neophodno je održivo rešenje za Kosovo. Preložio sam to (ideju o podeli Kosova) jer nisam baš siguran da su Kosovari spremni da dođu do nje. Ali u ovom trenutku je prerano za to jer je neophodno da dve strane sednu za isti sto”, rekao je Erhard Busek.


Imate veoma dobre kontakte sa albanskim vlastima u Prištini. Smatrate li da je realno da one žele da razmatraju ideju o podeli?

Trenutno albanske vlasti u Prištini nisu rade da to čine, ali to može biti jedna od mogućnosti. O toj ideji mora da se diskutuje sa strane tako da ne izazove preveliku buku u medijima.


Imajući na umu činjenicu da je predizborna kampanja u Srbiji već počela, mislite li da su srpski političari spremni da uskoro predstave predlog o menjanju granica?

Vreme izbornih kampanja nije najbolje za predloge. Trenutno srpske stranke zastupaju mišljenje da je Kosovo i dalje deo Srbije dokle god ono postoji. I sada je nemoguće diskutovati ni o čemu drugom.


Šta preporučujete srpskim političarima? Kako da predstave predlog o promeni granica, a da se ne zamere međunarodnoj zajednici, naročito EU?

Srpskim političarima mogu samo da preporučim test realnosti. Srbija mora da odluči kojim putem želi da ide. Ne možete biti sa Evropskom unijom a ujedno i sa Rusijom, Kinom i kime god još.


Kako ubediti velike sile da je za problem Kosova neophodna neka vrsta Dejtonske konferencije?

Meni nije jasno šta bi se dobilo nekom Dejtonskom konferencijom. Smatram da je neophodno da dve strane sede zajedno. Pre nego što Srbi i Kosovari ne sednu zajedno za jedan sto, ništa nije moguće. Čak ni Dejtonska konferencija.


Zašto mislite da podela Kosova ne mora nužno da stvori probleme u regionu, naročito u Bosni i Hercegovini, kao što misle mnogi evropski političari?

Kosovo nije ni u kakvoj vezi sa BiH. Ovde su problemi drugačiji. U Bosni je neophodno da različite političke snage prihvate da moraju da imaju zajedničku zemlju i da žele tu državu, što sada nije slučaj.

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 02:42
Deli ti svoju kucu matori,a celo KiM je u vlasnistvu Srbije i nema govora o podeli,jedino ako Srbi sami odluce da PRODAJU deo siptarima,sto mislim da nikome nije ni na kraj pameti. KiM Nije posebna drzava u drzavi Srbiji,niti ce Srbi pristati da im priznaju nezavisnost na SVOJOJ zemlji, a laz izrece da se Srbi jasno izjasne jesu li za Rusiju,Kinu,itd,kada dobro zna da je BG vlast pod kontrolom euroatlanskih zemalja,i sve cine da te jake ekonomske prijateljske zemlje odmaknu od Srbije.Vrlo retko se objavljuju izjave sta misle o KiM,Rusija,Kina,a stalno pod nos Srbima se guraju izjave njenih neprijatelja kojima je jedini cilj,nestabilnost Srbije i puna nezavisnost KiM,da ubede narod da se odr
Subota 12.11.2011. 09:37
Не разумем шта су ови нацисти навалили на српски Космет? Нећемо делити ни са киме ништа, нећемо у ЕУ, дружићемо се са киме ми желимо свидело се то вама или не! Јасно?
Subota 12.11.2011. 13:06
Prvo da se vrate interno raseljeni od 1999 pa naovamo, pa onda svi Srbi i njihovi potomci koji su proterani od 1945 godine uz pomoć Tita i Envera Hodže, i na kraju da se vrati sve nasilno oteto i na silu prodato, i onda da vidimo koliko teritorije šiptari poseduju. Šiptare i njihove potomke koje je Tito doveo iz Albanije da ne računamo kao stanovnike Kosmeta. Pa onda podela, po tim principima. Srbi garantujem poseduju 65% teritorije Kosmeta. I razmena ako treba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online