Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 14.11.2011.
14:43
Beta A

"Ne priznajemo Vrhovni sud Kosova"

Srbija nije ni na koji način priznala Vrhovni sud Kosova, izjavio je danas šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima: Borislav Stefanović
 

"Mi ne priznajemo Vrhovni sud Kosova i to nema veze sa životom", kazao je Stefanović povodom navoda u medijima da se sporazumom o katastru postignutim u Briselu priznaje ta institucija i da to neki ministri nisu želeli da potpišu na sednici Vlade Srbije.

Stefanović je na skupu Evropskog pokreta u Srbiji kazao da je vlada usvojila sve izveštaje iz Brisela i da su oni do sada više puta predstavljani u parlamentu.

Vlada Srbije će, kako je naveo, sprovesti sve dogovore iz dijaloga sa Prištinom, koje je inače već usvojila, rekao je on ali je ocenio da to otežavaju birokratizcija, problem u razumevanju i nepoznavanje prava.

Stefanović je ocenio da je protivljenje dogovorima iz Brisela "tendenciozno i rezultat nerazumevanja".

Sporazumima se omogućava ostvarivanje uticaja u radu institucija koje ionako rade na teritoriji Kosova, gde Srbija de fakto nema kontrolu od 1999. godine, rekao je Stefanović.


Prema njegovim rečima, Srbija ne mora da čeka deklaraciju vlade i skupštine da bi pregovori sa Prištinom bili nastavljeni.


Čekanje je, kako je ocenio, rezultat želje da se obezbedi što veća podrška, ali se razgovori mogu nastaviti i na osnovu sadašnjeg okvira.

"To ne treba posmatrati kao dan D", kazao je Stefanović na predstavljanju Analize politike Srbije u pogledu učešća predstavnika Srbije na međunarodnim skupovima na kojima učestvuju i predstavnici Kosova.

"Kosovo ne može da bude ravnopravno sa Srbijom"

Šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović odbacio je danas tvrdnje Evropskog pokreta u Srbiji da je neučestvovanje Srbije na regionalnim i međunarodnim konferencijama na kojima su predstavnici Kosova štetno i nepotrebno.

"Srpski zvaničnici ne treba da strahuju"

Autor izveštaja Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Tatjana Papić objasnila je da je analizom pokušano da se utvrdi po kojim kriterijumima Srbija odlučuje hoće li prisustvovati na nekom skupu gde su i predstavnici Kosova i da nije bilo moguće jasno odrediti koji su oni.
Ona smatra da je suštinsko pitanje, koga se zvaničnici Srbije plaše, jeste da će se misliti da učešćem na skupovima na kojima su i predstavnici Prištine, prećutno priznanje nezavisnosti Kosova.
"Zaključili smo da je ova politika Srbije nepotrebna i štetna. Srbija ne treba da strahuje da će učestvovanje na međunarodnom skupu na kome su predstavnici Kosova i to tumačiti kao prećutno priznanje", konstatovala je Papić.

"Nije moguće da visoki predstavnik Srbije bude prisutan na skupu na kome se pojavljuje osoba označena kao premijer ili predsednik Kosova", istakao je Stefanović na predstavljanju analize Evropskog pokreta u Srbiji.


On je ocenio da bi prisustvom predsednika Srbije Borisa Tadića na nekom skupu na kome bi bila i kosovska predsednica Atifete Jahjaga država Srbija bila stavljena u vrlo neprijatnu situaciju i da je zato ispravan stav da na tim skupovima Kosovo ne može biti predstavljano ravnopravno sa Srbijom.


Prištinu, kako je ocenio, ne interesuju ni sadržaj, ni ciljevi, dokumenti i programi tih regionalnih organizacija, nego samo šta će da piše na tabli ispred njenih predstavnika.


Stefanović je dodao da je do sada, iako je Kosovo član u 99 odsto regionalnih organizacija, prisustvo predstavnika Prištine zabeleženo na možda dva odsto skupova, jer, kako on tvrdi, njih važna pitanja o kojima se tamo raspravlja ne interesuju.


Zbog toga se, naglasio je on, formula za izlazak iz tog problema može naći samo u razgovorima Beograda i Prištine u Briselu, gde treba da se dogovori način prisustva Kosova na regionalnim skupovima, koji bi onda bio primenjen i na ostale slučajeve.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 14:48
Skolovani lazov. Ti si gospodine dogovorio da sporove u vezi sa katastrom(svojinske sporove) resava Vrhovni sud drzave Kosovo. Koliko covek skolovan mora da bude da bi razumeo da je to priznanje na mala vrata? Kad nam ti ne bi pomagao, garant bi se snasli nekako.
Ponedeljak 14.11.2011. 15:26
Hoces, hoces ali mora malo zbog javnosti da se ovako kocoperis i "koprcas"...kao i do sada.
Ponedeljak 14.11.2011. 16:31
Boze HORDA ANTE PAVELICA NIJE IMALA OVAKVO LICE....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online