Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 15.11.2011.
12:01
J. Arsenović - D. N. Petrović A

Ruski pasoš slamka spasa

U okolnostima beznađa i razočaranja u Beograd, Srbi sa Kosova i Metohije ponovo su se okupili sa idejom da od Moskve traže rusko državljanstvo.

Udruženje Slobodna Srbija sa Kosova i Metohije, koje čine ugledni Srbi sa obe strane Ibra, predalo je ambasadi Ruske federacije u Beogradu peticiju sa 21.000 potpisa, kojom se od ruske države traži zaštita i dvojno državljanstvo za sve Srbe sa Kosova i Metohije i iz Srbije kojima su potrebni pomoć i zaštita.


- Albanci nas ubijaju kao zečeve, od dolaska Kfora i Unmika koji su bili dužni da nas zaštite, ubijeno je 1.000 Srba, a više od 1.500 je nestalo. Na našu nesreću, zaštite nemamo ni od naše države koja nas je potpuno izdala i ostavila na milost i nemilost Albancima, Kforu i Euleksu. Naša jedina nada je Rusija, jedino ruska država može da nas zaštiti, u ruskoj ambasadi smo primljeni krajnje ozbiljno i očekujemo neke konkretne poteze ruske Dume i ruskog rukovodstva - kaže Zlatibor Đorđević iz Leška kod Leposavića, jedan od pokretača ove inicijative i osnivača "Slobodne Srbije".

Tražimo zaštitu: Zlatibor Đorđević


Savetnik u ruskoj ambasadi u Beogradu Oleg Buldakov kaže da je zahtev već dostavljen Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije, koji će ga potom proslediti državnoj Dumi, da bi o tome konačno odlučivao nadležni organi u Moskvi.


Predsednik Srpskog nacionalnog veća za Kosovsku Mitrovicu Nebojša Jović kaže da Srbi ne žele da se odreknu svog državljanstva, jer su pre svega Srbi.


- To je zapravo zahtev za dvojnim državljanstvom, kao znak podrške Rusiji što nam pomaže, iako Beograd često prema njoj nije bio korektan - pojašnjava Jović.
Igor Vojinović, predsednik Narodnog pokreta Otadžbina, podseća da je upravo njihov pokret početkom godine pokrenuo ovu inicijativu tražeći od Kremlja i politički azil.

Ranđel Nojkić

- Tada su nam u ruskoj ambasade sugerisali da to ne činimo jer od toga nema ništa, s obzirom na to da nije u skladu sa ruskim zakonom o državljanstvu. Ne znam šta se sada dešava. Da li se to ovoga puta dopalo ruskoj ambasadi, možda misle da je sada pogodniji trenutak, zaista ne znam, ali u svakom slučaju podržavam, jer je to naš način iskazivanja revolta prema izdajničkoj politici Beograda prema Kosmetu i kosovskim Srbima - kaže Vojinović.


Za bivšeg jugoslovenskog ambasadora u Rusiji Danila Ž. Markovića na ovakav nesvakidašnji potez kosovskih Srba može se gledati sociološki i proceduralno-pravno.

- Što se tiče sociološkog aspekta zahtev se mora objasniti izrazom njihovog

Nojkić: To je podrška Konuzinu

 

Ranđel Nojkić, funkcioner Srpskog pokreta obnove i predstavnik Srba južno od Ibra, smatra da je cifra do 20.000 potpisa preuveličana.
- Mislim da je to pre svega podrška ruskom ambasadoru Aleksandru Konuzinu, onome što je on činio i govorio poslednjih dana i deo predizborne promocije stranaka koje podržavaju zahtev da Srbija bude više okrenuta Rusiji nego EU - kaže Nojkić.

nezadovoljstva kako država Srbija zastupa i štiti njihova prava.

Što se tiče pravnog aspekta, lično ne znam kakvi su sve uslovi potrebni za sticanje ruskog državljanstva, pretpostavljam da kada je u pitanju ovako masovan zahtev, da to može da se reguliše i međudržavnim ugovorom - dodaje Marković.


Nezadovoljstvo i razočaranost kosovskih Srba državnom i nacionalnom politikom vlasti doprlo je i do Beograda, ali predsednik Srbije Boris Tadić nema razumevanja za gledanje na Rusiju kao na majku zaštitnicu.


- Ako iko misli da Rusija, Kina ili Brazil tretiraju Kosovo kao svoj gorući problem jeste veoma naivan. U narednih 10 godina Kosovo će biti gorući problem EU i SAD i oni su zbog toga vodili rat - zaključio je Tadić.

 

Uslovi za državljanstvo

 

Igor Vojinović kaže da mu je, kada je sa Otadžbinom inicirao ideju o dobijanju ruskog državljanstva, jedan predstavnik ruske ambasade rekao je da njihove pasoše mogu dobiti samo oni koji su rođeni u Rusiji, koji su u braku sa ruskim državljaninom, koji su etnički Rusi, ako su sa teritorije bivšeg SSSR ili su određeni broj godina proveli u Rusiji.


- Pošto mi ovde na Kosmetu imamo i potomke belogardejaca, pitao sam ga i za tu mogućnost, a on je odgovorio da za to postoji posebna procedura. Međutim, naši belogardejci nisu bili zainteresovani - dodaje Vojinović.

 

Ako treba i milion potpisa

 

U Udruženju "Slobodna Srbija" ističu da im iz Beograda već podmeću kako se zalažu da Kosmet i cela Srbija budu ruska gubernija, što oni odbacuju kao laž.
Mi se ne odričemo srpskog državljanstva ni Srbije koja neće da nas zaštiti i želi da nas isporuči takozvanom nezavisnom Kosovu. Ne tražimo mi od Rusije ni pare, ni azil, već samo zaštitu - naglašava Đorđević.


On kaže da udruženje "Slobodna Srbija" podržavaju i akademici, profesori i poznate ličnosti iz Beograda i Srbije, i da će ako treba za peticiju sakupiti i milion potpisa.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2011. 12:12
Ово је срамота за ову распалу тадићевску Србију. ХОЋУ И ЈА РУСКО ДРЖАВЉАНСТВО!
Utorak 15.11.2011. 12:07
И ми из уже Србије хоћемо исто. Где треба да се поднесе захтев и како?
Utorak 15.11.2011. 12:05
Ma odreknite se i drzavljanstva,vazno je da vas oni kako tako zastite.sigurno ce nesto uciniti.vi znate sta ste u dusi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online