Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.11.2011.
04:52
J. L. Petković - Vesti A

Jedini frizer južno od Ibra

Miljaim - Miki Eminović, nastavnik iz Lapljeg Sela kod Prištine, jedan je od retkih Srba na Kosovu koji može da se pohvali da - političarima radi o glavi.

Jedini je frizer u ovom kraju, pa neumorno šiša i udara glanc običnom svetu, ali i predstavnicima vlasti. Diskretan je, pa ne želi da odaje ko su mu poznate mušterije.

Radnju je otvorio pre desetak godina, i od tada non-stop šiša do kasno uveče, pa čak i nedeljom. Dnevno ima po desetak mušterija, a na ulepšavanje mu dolaze Srbi iz svih okolnih sela.


- Ovim zanatom sam počeo da se bavim sa 13 godina, a sada imam 42, pa izračunajte. Moj otac se bavio ovim poslom, ali njega nije imao ko da šiša. Tako je jednom insistirao da ga ošišam i to nikada neću zaboraviti, s obzirom na to da kao dete nisam umeo ni papir da režem, a ne da ošišarm čoveka. Međutim, uz očeve sugestije nekako sam uspeo, a kada me je pohvalio da sam lepo odradio posao, dao mi je volju i elan da nastavim. Kada sam malo sazreo u ovom zanatu, shvatio sam da sam oca unakazio, ali on nije hteo da me obeshrabri već mi je dao podršku da savladam ovaj posao - priča Miki.

OD JEDNOG POSLA NE MOŽE DA SE ŽIVI: Miki Eminović


Osim što je pažljivo učio od oca, Miki se izveštio i intendantskoj službi dok je bio vojnik u Sloveniji. Kada nije u frizerskom salonu, koji je zapravo skromno opremljen i preuređeni kiosk, Miki predaje tehničko obrazovanje u osnovnoj školi "Miladin Mitić".


- Od jednog posla ne može da se živi. Čim dođem kući iz škole, idem pravo u salon. Nemam zemlju, nemam kravu, nemam ništa osim makaza i fena. U salonu se osećam prijatno. Uvek ima mušterija. Šišam decu, odrasle muškarce, žene ako nemaju ne traže neku zahtevnu frizuru. Šišam i poznate, ali ne bih o tome. Što se tiče bakšiša, neki ostavljaju, neki ne, kako ko. Pre bih rekao da više ostanu dužni, ali dobro, ne gledam na to. Ako nemaju danas, ostaviće sutra.

Radi i uz sveće


Uz stalne nestašice vode i struje ni frizerskom zanatu ne cveta cveće.

- Bilo je strašno dok nisam nabavio agregat. Često se dešavalo da taman stignem do kraja, kad nestane struja. I onda pod svećom šišam. Nije retko bilo da stignem do pola i onda nema ni struje ni vode. Ode mušterija kući, pa nastavimo kada dođe struja.

Preko vikenda kod Mikija se čeka na red. Cena je već dugo ista - za muškarce 2 evra, za žene 2,5. Mušterije dolaze i iz Gračanice, Čaglavice, Preoca, pa čak i Lepine. Sa njima začas zapodene razgovor, a kaže da samo jednom pita za frizuru.


- Kada dođu prvi put kažu šta žele, posle toga nema potrebe. Sve pamtim i sve znam. Nikada mi se niko nije požalio. Jedini sam frizer u Lapljem Selu koji je opstao i ostao. Bilo ih je više, ali su napravili pogrešnu procenu. Ovaj zanat se ne uči preko noći, već treba mnogo iskustva. Ne verujem da i jedna jedina radnja duže ovde radi od moje. Radim svakodnevno, a salon zatvaram jedino kada odem na odmor - priča Miki Eminović.


Ko jednom dospe pod Mikijeve ruke, uvek dolazi, potvrdile su mušterije u radnji, na šta je Miki zaključio da "zanat ne bira mušteriju", kao i da je zlatno pravilo svakog zanata da je "mušterija uvek u pravu".


Miki Eminović je rođen u Lapljem Selu. Ne namerava da napusti rodni kraj:
- A, zašto bih? Ovde sam osnovao svoju porodicu, deca se ovde školuju, ovde radim. Samo jedno mesto na svetu se zove dom.

Utorak 15.11.2011. 05:38
Nasmeja me ovaj patriota; svaka čast čoveku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online