Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.11.2011.
12:00 >> 16:51h
Beta A

Svedok: Haradinaj mučio i ubijao Srbe!

Zaštićeni svedok optužbe 81 izjavio je danas na suđenju Ramušu Haradinaju da je u leto 1998. video i čuo Haradinaja kako izdaje naređenje da budu ubijena trojica mladih zarobljenika OVK, jedan Srbin i dvojica Roma.

Svedok, koji je tada bio vojnik OVK, opisao je kako je drugooptuženi Idriz Baljaj, tada vođa "specijalne jedinice" OVK, prethodno Srbinu i jednom Romu nožem odsekao uvo, a potom ih više puta ubo u telo. To se, po iskazu svedoka, dogodilo u dvorištu baze OVK u selu Jablanica kod Dečana, gde su zarobljenici bili držani u podrumu punom vode, ispitivani i prebijani.

Iživljavao se nad Srbima: Ramuš Haradinaj

U prebijanju i ispitivanju zarobljenika, po rečima svedoka 81, prednjačio je trećeoptuženi Ljah Brahimaj, koji je bio komandant OVK u Jablanici. Svedok je rekao da su, posle Haradinajevog naređenja, zarobljenici, koji nisu mogli da hodaju, ali su bili živi, odvučeni u kuću u kojoj je, kako je kasnije saznao, bila
bolnica OVK.

Posle kratkog vremena, iz te kuće izneli su ih mrtve na nosilima. Svedok 81 ispričao je da je zatim sa svojim drugovima pratio lokalne vojnike OVK koji su tela odneli do Radonjićkog jezera i bacili ih u vodu. Ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Srbima, Romima i Albancima u Jablanici, stavljaju se optužnicom na teret Haradinaju, tadašnjem regionalnom zapovedniku OVK, Baljaju i Brahimaju.

Kao žrtve iz logora Jablanica, u optužnici su navedeni Ivan Zarić i Agron Beriša i Burim Bejta, romske nacionalnosti, koje je OVK privela 19. maja 1998. Njihova tela nikada nisu pronađena.

Svedok 81 je u iskazu, koji je dao na srpskom jeziku, rekao da je iz zone Drenice bio upućen u Jablanicu "kao ispomoć" u bazu OVK u Jablanici kod Dečana. Rekao je da im je pripadnik OVK zvani Madžup, za koga je kasnije saznao da je Brahimaj, u podrumu jedne kuće pokazao šestoro-sedmoro zarobljenika koji su bili vezani i u lošem stanju.

"Bila su dva mlada Roma, jedan Srbin, dve žene i dvojica starijih muškaraca, nisam znao koje su veroispovesti... Bili su vezani, nisu bili u najboljem stanju, imali su modrice", ispričao je svedok. Po Brahimajevom naređenju, Srbin i mladi Romi bili su izvedeni u dvorište, a zatim su stigli Haradinaj i Baljaj. Svedok, koji je rođen u Nemačkoj, kazao je da je Haradinaja poznavao iz vremena dok su bili "sezonski radnici u Švajcarskoj".

"Haradinaj je odmah počeo da ispituje Rome, čim ih je video... Oni su vikali: 'Baca, nemoj da nas nas ubiješ, ništa nismo radili'. Haradinaj im je rekao: 'Kakav bac, gde su vaše snage i punktovi'", izjavio je svedok, objašnjavajući da je "baca" albanski izraz za uvaženog čoveka.

Svedok je tvrdio i da mu je "bilo poznato još iz Švajcarske da Haradinaj nije voleo Rome".

"Toger (nadimak Idriza Baljaja) je zatim da bi se dokazao uzeo nož i odsekao uvo jednom od Roma i rekao: 'Ovako se radi sa špijunima i neprijateljima'. Potom ga je ubo jednom-dvaput u telo i Rom je pao", rekao je svedok.

Haradinaj je, kako je rekao, "pesnicom udario Srbina dva tri puta dok nije pao", a Brahimaj je svu trojicu zarobljenih "tukao bezbol palicom". Baljaj je, po rečima svedoka, zatim i Srbinu odsekao uvo i ubo ga nekoliko puta nožem u telo.

"Kad su zarobljenici pali, Haradinaj je rekao: 'Vodite ih kod baca Adema u Drenicu'. Na obuci u Albaniji su nas učili da to znači da ih likvidiramo", izjavio je svedok 81. On je objasnio da je, "kao i svaki vojnik OVK", znao da se pod "baca Ademom" podrazumevao vođa OVK Adem Jašari koga je u martu 1998. ubila srpska policija.

"To je bio izraz za likvidiranje, pošto je Adem Jašari bio već ubijen u to vreme. Znači, bio je u grobu, a 'vodite ih kod bace Adema' značilo je vodite ih u grob", rekao je svedok.

Posle Haradinajevog naređenja, trojicu zarobljenika su lokalni vojnici OVK odvukli u obližnju kuću, za koju je svedok kasnije saznao da je bila "bolnica".

"Bili su u mnogo lošem stanju, krvavi, nisu mogli da hodaju, ali su bili živi kad su ušli u bolnicu... Mi smo čekali ispred... Posle 15 minuta, izneli su ih na nosilima i više nisu bili živi", ispričao je svedok, koji je u tom trenutku bio suviše uznemiren da nastavi iskaz zbog čega je proglašena pauza.

U nastavku svedočenja, on je zatim izjavio da je dobio zadatak da otprati vojnike OVK koji su nosili tela. Tela ubijenih su odneli do obližnjeg Radonjićkog jezera, gde su ih bacili u vodu. Svedok 81 rekao je i da mu je jedan od vojnika iz Jablanice u povratku sa jezera pokazao mesto "gde su ranije već bacali tela".

Svedok dobio zadatak da zarobi još trojicu ljudi

Dve-tri nedelje kasnije, svedok je, kako je izjavio, ponovo bio u Jablanici, gde mu je Brahimaj dao zadatak da u drugo selo odvede trojicu zarobljenika - ponovo jednog Srbina i dvojicu Roma.

"Mi smo ih odveli do tog sela, ne znam zašto, nisam pitao, tako su nam naredili. Dok smo ih vodili, jedan Rom je drugog oslovio po imenu Agron", kazao je svedok.

Nakon mesec i po dana, svedok 81 je po treći put došao u Jablanicu kako bi Brahimaju doneo torbicu čiji sadržaj nije znao.

"Madžup nas je odveo u podrum da nam pokaže dva Srbina koja je uhvatio. Jedan je bio visok, imao je žutu kosu i nosio je zelenu uniformu sa šarama... Po priči Madžupa ili jednog od vojnika, taj je bio srpski policajac i zvao se Senad ili Nenad, nisam siguran, ali pre će biti Nenad", opisao je svedok, dodajući da su policajac i
drugi Srbin bili "pretučeni i modri".

Kazao je da je čuo i da su policajac i drugi Srbin "zarobljeni u automobilu". Prema optužnici, u logoru Jablanica je bio ubijen policajac Nenad Remištar, koga su Haradinajeve snage otele na putu dok je išao na posao.

Brahimaj je potom naredio da policajac bude doveden u kuću na ispitivanje, tokom kojeg ga je tukao bezbol-palicom, rekao je svedok 81, koji je neko vreme bio prisutan.

"Nenad je molio za život i plakao: 'Nemojte da me ubijete, nisam kriv ništa'", izjavio je svedok, napominjući da ne zna šta se sa policajcem dogodilo, zato što je otišao iz Jablanice.

U podrumu je, po svedokovim rečima, bilo ukupno devet-deset osoba, među kojima su bile i žene.

Na pitanje tužiteljke Danijele Kravic zna li zašto su ti ljudi bilo zarobljeni, svedok 81 je odgovorio: "Nisu bili naše, albanske, nacionalnosti... Ili su bili Romi ili Srbi ili špijuni. Ko nije bio u uniformi OVK, ili je bio bolestan ili nije bio Albanac ili
je bio špijun".

Svedoka 81 sutra će unakrsno ispitivati odbrana optuženih.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 12:07
MOLIM UREDNIKA I ADMINISTRATORA OBRATE PAZNJU NA ZLOUPOTREBU POVLASTENIH KORISNICKIH PRAVA U PRIJAVLJIVANJU KOMENTARA KOJI SE AUTOMATSKI BRISU BEZ PROVERE SADRZAJA. POSETIOCI ZLONAMERNICI OVIM PUTEM ZLOUPOTREBLJAVAJU SVOJA PRAVA I BRISU VELIKE DEO KVALITETNIH KOMENTARA IZ RAZLOGA STO SE TO SAMO NJIMA NE SVIDJA! NADAM SE DA CE TE ME RAZUMETE STA ZELIM DA KAZEM. S POSTOVANJEM!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online