Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.11.2011.
11:36
Srna A

“Preseljenje kosovskih Srba bio bi poraz Srbije“

Preseljenje u Rusiju više od 20.000 kosovskih Srba koji su zatražili rusko državljanstvo bio bi potpuni poraz Srbije i Srba, rekao je srpski režiser Emir Kusturica Moskvi gde je otvorio Nedelju srpskog filma.

"Naravno, ako vi poželite da ih primite, to ću smatrati prijateljskim gestom ruskog naroda prema Srbima, ali takav korak mi se ne čini realnim i ispravnim. Nadam se da se tako nešto nikada neće desiti, u suprotnom, to bi bio potpuni poraz Srbije i Srba, pošto je naše srce na Kosovu", rekao je Kusturica na konferenciji za novinare, prenose ruski mediji.

Naše srce je na Kosovu:Emir Kusturica
 

On je rekao da prvi put čuje da više od 20.000 kosovskih Srba traži rusko državljanstvo, jer ne gleda televiziju, ali je dodao da bi Rusija mogla izdržati da se u nju preseli i milion Srba.


Kusturica je istakao da se Srbija sada nalazi u dubokoj krizi i da u zemlji ima mnogo raznih suprotstavljenih snaga.

"Tu, na primer, postoje stranke koje maštaju da zemlju rascepe na atome, dok nam je potrebno da se ujedinjujemo. Ali, ja se ipak nadam da te snage nemaju nikakvu perspektivu", dodao je Kusturica.

Kusturica je rekao i da ima drugačiji odnos prema ratu i da je ratna ekonomija, koja pokreće svet, podržavala intervenciju u bivšoj Jugoslaviji.

"Razlog balkanskih ratova nikada nije dolazio od samih zemalja Balkana. Veoma rano sam shvatio da je rat centar strukture koja sebe zove ljudskim društvom, da je rat pokretač progresa. I tada sam došao do zaključka da sam čovek koji će se čitav život boriti za mir. Ali, kada počnem o tome da govorim, u domovini mi kažu da raspirujem rat", naveo je on.


Kusturica smatra da u svetu postoje države koje preko svojih nazovi nevladinih organizacija ubeđuju male zemlje i narode da su oni krivi za sve svetske probleme i da moraju da se pokaju i budu kažnjeni.


"Na žalost, progres je kategorija koja provocira zločine. Danas svet kroz demokratiju prelazi u totalitarnu demokratiju. I onda počinje slatka diktatura", kaže Kusturica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.11.2011. 15:19
Ispravno receno u samom naslovu. Na Kosmet je potrebno masovno naseljavanje Srba, organizovano, odjednom i u velikim grupama, nikako pojedinacne porodice. Pored Srba ukljuciti i druge nacije npr. Rusi, Kinezi, useljavati ih u postojece srpske domove pod pratnjom medija i administracije bezbednosti. Samo tako se Kosmet i Srbi mogu spasiti. Mobilizacije i borbena trucanja pojedinaca ne vode nikuda osim u totalnu propast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online