Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 30.11.2011.
12:02
D. Dekić - Vesti A

Rusi bi da mire Šešelja i Tomu

Približavanje Srpske napredne stranke i Jedinstvene Rusije osvedočeno prisustvom lidera naprednjaka Tomislava Nikolića upravo završenom kongresu JS-a, prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih Moskvi, deo je ruskog plana o pomoći nacionalno orjentisanim partijama u Srbiji pred prestojeće parlamentarne izbore.

Zorana Milanović

- Ruski vrh je svestan popularnosti naprednjaka u koja prema svim rejtinzima pokazuje primat, kao i da nije pametno prepustiti ih zapadu. Zato je Jedinstvena Rusija osim dugogodišnjeg partnerstva sa Demokratskom strankom Srbije ušla u isti odnos sa SNS-om, radeći i na približavanju te dve srpske stranke. Namera im je da priključe i radikale Vojislava Šešelja sa kojima takođe imaju dobre odnose, odnosno da "ispeglaju" nesporazume SRS-a i SNS-a i tako pomognu eventualno formiranje nacionalne vlade - tvrdi izvor "Vesti".


U prilog tome, kako kaže, govori i odlazak lidera SNS-a u Moskvu kao jedinog gosta iz Srbije na Kongres JR, na kojem je premijer Vladimir Putin proglašen stranačkim kandidatom za šefa države.


Da Rusija računa na SNS kao okosnicu buduće srpske vlasti, za "Vesti" potvrđuje visoki funkcioner naprednjaka Zorana Milanović, koja kaže da Moskva zna da će brzo doći do izbora i formiranja nove vlasti u Srbiji.

Vladimir Putin, lider Jedinstvene Rusije

- Čelnici SNS-a su više puta bili gosti JR-a i razgovaralo se o produbljivanju političke i ekonomske saradnje. Oni znaju da ćemo sa 320.000 ljudi i konstantno najvišim rejtingom među biračima, biti okosnica buduće vlade Srbije i da će tada na dnevni red doći i pitanja realizacije saradnje u ekonomskim i infrastrukturnim projektima - kaže Milanović.


Komentarišući pitanja saradnje sa radikalima u budućoj vlasti, ona tvrdi da "od tog posla nema ništa".

- Uostalom, pitanje je i da li će SRS preći cenzus. Što se saradnje sa DSS-om tiče, poznato je da je ona dobra - kaže Milanović i dodaje da je Rusija računala na radikale, ali u vreme kada su bili pojedinačno najjača snaga u Srbiji.


Jedinsvena Rusija je od oktobra prošle godine u partnerstvu sa SNS-om, dok takav odnos sa DSS-om gaji još od jula 2007. godine. Da su veze sa DSS-om još uvek jednako čvrste, istog intenziteta i kvaliteta - tvrdi portparol DSS-a Petar Petković.


On je izbegao direktan odgovor na pitanje da li je lider DSS-a Vojislav Koštunica pozvan na Kongres JR-a, rekavši da funkcionerima DSS-a obaveze i okolnosti nalažu da budu u Srbiji.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Konuzin
 


Jasno je da svako ko navija za formiranje nacionalne desne vlade, računa na SNS i DSS, tumači direktor PR Agencije Pragma, Cvijetin Milivojević i dodaje da se između dve stranke i nove vlasti ne može staviti znak jednakosti jer ne mogu da ostvare više od 50 odsto glasova.


- "Neko treći" bi mogli da budu socijalisti, ali su oni okrenuli leđa Nikoliću i Koštunici, pa je zato logika nametnula radikale. To je, međutim, teško ostvarivo, pa je najbenignija opcija penzionerska stranka PUPS - ocenio je Milivojević. 

Podrška Konuzina

 

Svedočanstvo ruskog plana je nedavni nastup ruskog ambasadora u Nišu Aleksandra Konuzina na naprednjačkom predizbornom skupu. Konuzin je porukom da je SNS postao jedan od glavnih pokazatelja raspoloženja građana Srbije i stekao mogućnost za planove opštenacionalnog karaktera u Srbiji, kako je protumačeno u Srbiji, izašao iz diplomatskih okvira


Saradnja omladine

 

Petar Petković ističe da su veze DSs-a i JR-a dodatno ojačane nedavno kada su i omladine dve partije potpisale sporazum o saradnji.


- Mi smo sa JR sarađivali i dok smo bili vlast i sada kada smo opozicija. Našim ruskim partnerima smo zahvalni zbog principijelnog stava o Kosovu kao delu Srbije - kazao je Petković. 


Pravedna Rusija uz radikale

 

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da JR računa na SNS okosnicu buduće srpske vlasti, sa namerom da ih na neki način obaveže pre izbora u Srbiji, ali ne i da im pruži blanko poverenje.


- JR sa DSS-om i SNS-om ima dobre odnose, ali su i radikali Ruskoj Federaciji pouzdana snaga u i u dobrim su odnosima i sa Pravednom Rusijom kao učesnikom u vlasti te zemlje - kaže Vukadinović.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2011. 12:25
Двери српске ускоро постају неизоставан део политичких промена у нашој Србији, као неко свестан своје одговорности.
Sreda 30.11.2011. 13:20
Ova vijest je očigledno lansirana iz kuhinje SNS koja kaže isto je SRS i SNS, nijanse su u pitanju, svejedno je za koga ćete glasati! Nikada neće doći do pomirenja SRS sa izdajnicima Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, jer SRS smatra da Srbija nije autobuska stanica da može i na istok i na zapad, jer SRS smatra da EU šteti ekonomiji Srbije, jer SRS još uvijek vjeruje u Boga i srpstvo! Jer se radikali nisu odreklu Srpske Like, Srpske Dalmacije, Srpskog Korduna, Srpske Banije, Srpske Bosne i Hercegovine, Srpske Slavonije, Srpske Vojvodine, Srpskog Kosova i Metohije!
Sreda 30.11.2011. 13:01
Politicki marketing. SNS je opredeljena za saradnju sa Briselom, i pravi koaliciju sa osvedocenim izdajnicima iz DS. Ne razumem kako rusi misle da ih zauzdaju i odvrate od trckaranja u Brisel i ambasade?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online