Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 01.12.2011.
12:40
Beta A

"Barikade dok to bude potrebno"

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je danas da će građani ostati na barikadama sve dok to bude potrebno, ali da to nije jedini način borbe Srba sa severa Kosova i da će biti i drugih vidova nenasilnog otpora.

Srbi sa Kosmeta ne odustaju: Smene na barikadama traju po 12 sati
 

"Sve zavisi od Kfora, mi ćemo tražiti rešenja, a narod će ostati na barikadama sve dok bude potrebno", kazao je Ristić nakon razgovora sa komendantom Kfora za veze pukovnikom Adolfom Konradom, koji je došao da obiđe mesto gde je uklonjena barikada kod Jagnjenice u blizini Zubinog Potoka.

Ristić je nagovestio da u ovom trenutku za Srbe nije prihvatljivo postavljanje kontrolnog punkta u Jagnjenici i ocenio da barikade nisu problem, već da su one "sredstvo borbe srpskog naroda za opstanak i neulazak u kosovske institucije".

"Glavni problem je pokušaj da narod odustane da se bori za opstanak. Takvu poruku smo dobijali celog leta od predstavnika međunarodne zajednice, a sad ona stiže i iz Beograda", rekao je Ristić.

On je ocenio da su zahtevi Srba potpuno jasni i da se traži potpuna i bezuslovna sloboda kretanja svih građana na putu Zubin Potok-Zvečan.

On je dodao da Srbi poštuju Kfor, da su spremni razgovore, ali da od njih traže da poštuju svoj mandat i ne učestvuju u akcijama koje za cilj imaju da se sever Kosova integriše u institucije nazavisnog Kosova.

"Rešenje mora biti održivo, a ne da opet izazove postavljanje novih barikada", rekao je Ristić.

On je dodao da Srbi sa severa Kosova nemaju ništa protiv ulaska Srbije u EU, ali ne mogu da prihvate da cena za to bude njihov nestanak sa tih prostora.

"Ne mozemo da prihvatimo i živimo u nezavisnom Kosovu, da prihvatimo državljanstvo nepostojeće države kako bi Srbija ušla u EU", kazao je on.

Prema Ristićevim rečima dogovoreno je da se sutra u 10 sati u opštini Zubin Potok nastave razgovori sa predstavnicima Kfora i to sa austrijskim oficiriom koji je u ponedeljak komandovao operacijom ukljanjanja barikade u Jagnjenici.

Oficir Kfora koji je danas razgovarao sa Ristićem, kako je saopšteno, nema mandat da odlučuje ni da daje izjave, a o razgovoru će obavestiti svoje pretpostavljene u komandi Kfora.

Kako prenosi izveštač Bete u Jagnjenici je mirno. Stotinak Srba dežura pored vtare koju su zapalili. Vojnici Kfora, takođe, dežuraju na mestu gde je do ponedeljka stajala barikada.

U pregovorima sa Editom Tahiri, Borko Stefanović je izjavio da su dve strane približile dogovoru, ali da on još nije postignut.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.12.2011. 13:43
Svako resinje i odluka koju donesu Srbi sa KiM je ispravna i ima moju podrsku. Ne treba gajiti iluzije, okupatori su tu da bi pomagali siptarima, da toga nije ne bi ni bili tu a ne bi bilo ni siptara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online