Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Petak 02.12.2011.
22:08 >> 23:10h
Beta A

Pao dogovor o zajedničkom upravljanju prelazima?

Pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli su večeras u Briselu dogovor o zajedničkom upravljanju carinskim prelazima, javila je agencija Beta iz izvora Saveta ministara Evropske unije. Šefica prištinske delegacije u razgovorima sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je za Radioteleviziju Kosova da je "postignut načelan dogovor o integrisanom upravljanju granicom", ali je šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović to demantovao rekavši za B92 da su "dogovori i dalje u toku", da su teški i da" nikakavo rešenje nije postignuto".

Šefovi pregovarača: Borislav Stefanović i Edita Tahiri

Edita Tahiri je za RTK iz Brisela izjavila kako su se "obe strane dogovorile u načelu o problemu upravljanja granicom" i da dogovor "treba da bude potpisan od strane predstavnika dve zemlje i posrednika u razgovorima Roberta Kupera kao garanta".

Tahiri je kazala da će Kuper "na osnovu dogovora pripremiti tekst sporazuma".

Prištinski mediji su javili da je saglasnost rezultat ogromnih pritisaka kojima je bio izložen zvanični Beograd od strane zemalja Evropske unije, kao preduslov za dobijanje kandidature za članstvo Srbije u EU.

Stefanović: Postignut ogroman napredak

 

Borislav Stefanović je izjavio da je večeras postignut ogroman napredak, ali da sporazum nije konačan i da zato ujutro dve delegacije treba da se sastanu da bi otklonile nedomice oko putnih dokumenata i carinskih tablica za slobodu putovanja preko administrativnih prelaza.

 

Najveći broj prepreka je uklonjen i pronađeno je puno zajedničkih tačaka, rekao je Stefanović posle razgovora.

 

Pitanje dokumenata i carinskih tablica se ne odnosi direktno na dve strane već na širi međunarodni format, dodao je on.

 

Prema tumačenjima koja su nezavisno dobijana, Evropska unija bi to trebalo izričito da zajamči.

EU: Dobar napredak, očekuje se primena

Delegacije Beograda i Prištine ostvarile su dobar nepredak ka dogovoru o zajedničkom upravljanju prelazima i očekuje se puna primena slobode kretanja na prelazima, saopštio je Savet ministara Evropske unije.

U skladu s dogovorom, primena bi trebalo da počne 26. decembra, navodi se u saopštenju.

Delegacije Beograda i Prištine, koje predvode Boislav Stefanović i Edita Tahiri sutra se ponovo sastaju.

Večeras je predstavnik EU u pregovorima Robert Kupet otišao da o postignutom dogovoru izvesti ambasadore stalne predstavnike zemalja članice Unije.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 22:26
nece to tek tako proci...platice neko glavom zbog izdaje srpskih nacionalnih interesa. I TREBA !
Petak 02.12.2011. 22:08
"заједно" се управља и на Српско-Мађарској граници... и на Српско-Хрватској, такође... и на свим осталим граничним прелазима... Докле бре иде ваше понижавање здравог разума???
Petak 02.12.2011. 22:08
заокружили су издају земље...незнам да ли су већа срамота ови издајници-или СРБСКИ НАРОД КОЈИ ЋУТИ !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online