Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 05.12.2011.
14:46
N. Jokić - Vesti A

Kandidatura "zamrznuta" do proleća?

Prema saznanjima dopisnika "Vesti" ministri spoljnih poslova EU razmatraju predlog Austrije da se Srbiji da neka vrsta "zamrznutog" statusa kandidata za članstvo, s tim da tu odluku u petak na samitu potvrde lideri 27 država članica Unije.

Evropska unija ne odustaje od strategije uslovljavanja Srbije

Zamrznuta kandidatura bila bi "aktivirana" verovatno na proleće ukoliko se stanje na terenu, pre svega na severu Kosova i Metohije, normalizuje.

"Ako Srbija do marta ispuni obaveze preuzete dogovorima, njena kandidatura bi do marta mogla da stupi na snagu", rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger odgovarajući na pitanje dopisnika austrijske agencije APA.

Ovo znači da EU ponovo primenjuje strategiju uslovljavanja kakva je usvojena prilikom skalapanja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a kada je ključni uslov bilo hapšenje haških optuženika.

Autrija se na ovaj način distancirala od tvrdog stava Nemačke čiji je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Verner Hojer u Brisel došao sa za nijansu umekšanim stavom. On naime više nije ponavljao zahtev Berlina da Beograd na severu Kosova i Metohije ukloni barikade već je naveo da je njegovoj zemlji potrebno vreme da prouči sporazum Beograd - Priština.

Prevdeno sa diplomatskog jezika ovo znači da se Beogradu daje vreme da odgovori na prošlonedeljni zahtev tvrde trojke: Velike Britanije, Nemačke i Austrije i dokaže da na terenu sprovodi ono što je dogovoreno.


"Sve bi bilo lakše da je Srbija učinila više na terenu", izjavio je za "Vesti" Mikolaj Dovgielevic, državni sekretar za evropske poslove Poljske, predsedvajuće zemlje EU, dajući do znanja do koje mere je pitanje Srbije podelilo članice EU. S jedne strane su 24 države koje jasno zagovaraju kandidaturu Srbije, a sa druge su, uz podršku Velike Britanije, Nemačka i Austrija čiji su vojnici povređeni u sukobima na Kosmetu.

Jedino što je izvesno jeste da Srbija čak i ako dobije status kandidata neće dobiti datum o početku pregovora o prijemu. Zapadnoevropski diplomatski izvor potvrdio je "Vestima" da Evropska unija uoči izbora ne želi da ostavi evropske političke snage u Srbiji bez podrške i da će politika uslovljavanja na Kosovu biti nastavljena u fazi očekivanja određivanja datuma za početak pregovora o prijemu. Srbija će, rekao je isti sagovornik, morati duže da sačeka na određivanje tog datuma, ne samo zbog Kosova i Metohije, već i zbog toga što se većina birača u državama EU protivi novim proširenjima Unije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2011. 15:43
Zaista im saljem od srca apel da ostanu dosledni i da nam ne daju nista!
Ponedeljak 05.12.2011. 16:24
kanditura se zamrzla ali MOJ se odmrzo
Ponedeljak 05.12.2011. 17:12
*ebite se vi i vasa evropska unija i vasi uslovi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online