Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Četvrtak 08.12.2011.
20:52
B92 A

Vestervele: Narednih sati odluka

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je da Berlin tek treba da donese odluku da li Srbiji dodeliti status kandidata za članstvo u EU.

Ministar inostranih poslova Nemačke: Gvido Vestervele
 

"Šefovi država razmotriće u narednih nekoliko sati da li su objašnjenja od proteklih nekoliko dana dovoljna. Ne želim bilo šta da prejudiciram", rekao je Vestervele na marginama sastanka NATO-a u Briselu.

On je, kako prenosi Rojters, "pozvao Srbiju da učini više na poštovanju teritorijalnog integriteta Kosova".

Prvog dana sastanka Saveta NATO-a u sredu, šef nemačke diplomatije je, u skladu sa ranije izrečenim stavom Severnoatlantskog pakta, osudio napade na KFOR.

Italija veruje da Evropska unija treba Srbiji da dodeli status kandidata, izjavio je danas u Briselu ministar inostranih poslova te zemlje Đulio Terci.

Uoči sutrašnjeg samita Evropske unije, na kome će biti odlučeno o statusu kandidata za Srbiju, Terci je rekao da će Italija nastaviti da deluje i razgovara i da "Beograd zna da može da računa na njeno iskreno prijateljstvo", prenela je italijanska agencija ANSA.

Ukazujući da je Italija "duboko pogođena" sukobima na severu Kosova, on je izrazio solidarnost te zemlje s vojnicima Kfora i NATO-a, ali je istakao da smatra da "vlada u Beogradu ne treba da bude smatrana odgovornom za tu epizodu, jer je ona odmah osudila incident kao neprihvatljiv".

Pozicija srpskog predsednika Borisa Tadića, smatra italijanski ministar, veoma je "ubedljiva". Terci je rekao da "Tadić sigurno ne može da interveniše i da pošalje policijske snage".

ANSA je podsetila da pojedine zemlje EU smatraju da u razvoju događaja na severu Kosova nedostaje jasniji stav vlasti u Beogradu i da je zbog toga moguće protivljenje na samitu da Srbija dobije status kandidata za EU. Italija u međuvremenu, kako je navedeno, nastavlja napore radi prevazilaženja tog otpora, prenela je italijanska agencija.

"Trudimo se da napravimo proboj za Grnu Goru i Srbiju do ujutru. Bio sam na radnom sastanku sa predstavnicima Austrije, Danske, Grčke, Italije, Holandije, Poljske, Slovačke, Španije, Velike Britanije, ali bez dogovora. Vesti o zastoju u dijalogu sa Prištinom koje dolaze iz Beograda i nove barikade na severu Kosova nam nisu od pomoći. Do odluke ima još nekoliko sati i pravi podstcaj sa Balkana bi nam otvorile put ka odluci.“, napisao je na svom Fejsbuk profilu Jelko Kacin, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2011. 20:55
има бре да научим и данке дојчланд и вашу химну... - само реците НЕ!!!
Četvrtak 08.12.2011. 21:12
Ako nasa zandarmerija napadne srbe kod Brnjaka oce li to presuditi da dobijemo kandidaturu?
Četvrtak 08.12.2011. 22:00
Blago nama kad na fejsbuku resavaju nasu sudbinu.Svi cekaju da priznamo KOSOVO. To je jedina ucena. SRAMNO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online