Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 13.12.2011.
19:16
B92 A

Najtradicionalniji vernici za ulazak Srbije u EU

Evrointergacije Srbije i religija idu ruku pod ruku, smatra čak 62 odsto građana Srbije. Istraživanje koje su sproveli Hrišćanski kulturni centar, Fondacija Konrad Adenauer i Centar za evropske studije pokazuje da ulazak Srbije u EU najviše podržavaju tradicionalni vernici, koji smatraju da ulazak u EU neće ugušiti verski i nacionalni identitet. Ovo istraživanje razbija dugogodišnju predrasudu da je crkva negativno uticala na mišljenje građana o EU.

Crkva ne odgovara vernike od EU

Dekan Bogoslovskog fakuleta Radovan Bigović kaže da je glavna ideja crkve upravo da poziva na zajedništvo.

"I da će Crkva podržati sve one institucije, pojedince i grupe koji žele saradnju u povezivanju ljudi i naroda. Crkva ne može da utiče na političku formu tog povezivanja, to je na političkim elitama", rekao je Bigović.

Međutim, ankete koje su nedavno sporvedene među stanovnicima Srbije pokazuju da je evroskepticizam u porastu, a analitičari se pribojavaju da bi to moglo dovesti i do jačanja nacionalizma.

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić kaže da nije dužna da jedna tendencija raste druga opada, ili obrnuto. "Mi smo građani Evrope, živimo na tom kontinentu. Imamo religije koje nam dolaze sa istoka. Evropa pripada građanima, a ne religijama", kaže Jusufspahić.

Prema oceni stručnjaka crkva kao institucija kojoj se najviše veruje mogla bi da odigra značajnu ulogu u procesu evrointegracija Srbije.

"Političari treba da se zapitaju zašto je to tako, ali ne smeju da instrumentalizuju crkvu, već da se konsultuju po nekim pitanjima. Naravno Srbija je sekularna država. Postoji jasna linija između crkve, politike i države, ali istovremeno crkva je vrlo važan faktor u zemlji", rekao je Henri Bone predsednik Fondacije Konrad Adenauer.

EU se uglavnom doživljava kao politička i ekonomska zajednica, a kako navode njeni predstavnici ona je i zajednica tolerancije i sloboda.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2011. 19:21
Skeptican sam u pogledu rezultata ove ankete. Jedino je moguce ako su anketirani sledbenici proevropskog patrijarha, koji bi takodje voleli da im papa dodje u posetu.
Utorak 13.12.2011. 20:20
Hrišćanski kulturni centar = Radovan Bigović, zagovornik ekumenizma Fondacija Konrad Adenauer = nemačka politička fondacija Centar za evropske studije = Vojin Dimitrijević i bratija (ako se misli na taj CAESAR). Hvala lepo. Ovo smo mogli čuti i na Radio Vatikanu
Utorak 13.12.2011. 19:58
Monti-Pajton anketa,snimite vernike subotom i nedeljom posle liturgije ispred 5-6 crkava samo u Beogradu necenzurisano,pa ćete videti šta je istina,pod uslovom da vam oprema ostane čitava.Fondacija "Konrad Adenauer", centar za evropske studije,još vam fale konja biserko i smrduša kandić.fuj..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online