Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 15.12.2011.
11:49 >> 16:36h
Blic A

Povučen "Hitlerov vagon"

Vagon “Beovoza” na kojem je iscrtan lik Adolfa Hitlera i kukasti krst povučen je iz saobraćaja, u toku dana je prefarban i već je vraćen u saobraćaj, saopštili su iz JP "Železnica Srbije". Poslednja dva dana ovaj voz “krstario” je Beogradom na zaprepešćenje brojnih sugrađana, a u preduzeću "Železnice Srbije" nisu bili upoznati da imaju vagon sa likom jednog od najvećih zločinaca 20. veka.

Hitler, svastika, zarobljena i prepolovljena jevrejska zvezda i SS na vagonu Beovoza
 

- Povukli smo spornu kompoziciju iz saobraćaja pre podne jer ranije to nije bilo moguće da se ne bi remetio ustaljeni red vožnje. Svi koji su odgovorni za održavanje vagona biće kažnjeni - poručili su iz "Železnice" i izvinile se javnosti, posebno "onima kojima su povređena osećanja zbog toga što se u saobraćaju na beogradskim prugama našao voz sa iscrtanim nacističkim simbolima".

Železnice Srbije osudile su bilo kakvo isticanje nacističkih simbola i nacističko delovanje, ne samo kada je o železnici reč, već o bilo kojoj sferi društvenog života.

Fotografiju sa grafitom na kojem su nacrtani Hitler i kukasti krst na "Beovozu" napravio je jedan sugrađanin, inženjer Petar B. na stanici Vukov spomenik. Kaže da nije mogao da poveruje u to šta vidi, kao i da zato nije želeo da se vozi "Beovozom".

"Dva dana gledam Hitlera i kukasti krst na 'Beovozu' i to obično oko 16 sati, koji ide u pravcu Pančeva. Mnogi putnici zaobilaze taj vagon i neće da uđu na ta vrata. Ovo je više nego skandalozno da neko može da pusti vagone sa simbolima nacizma u saobraćaj. Video sam da se i drugi ljudi zgražavaju. A o počiniocu ovog nedela nemam komentar", rekao je Petar B.

U preduzeću "Železnice Srbije" kažu da prvi put čuju da su im nacistički simboli iscrtani na vagonu voza.

"Sve vozove proveravaju stručne službe i neverovatno je da se takav propust desio. Na mnogim našim vozovima nalaze se grafiti i te stvari ne možemo da predupredimo jer ne postoji video-nadzor, a u toku noći čuvari ne mogu da obiđu sve vozove, što pojedinici i grupe koriste za pisanje, šaranje, pa i pravljenje grafita", rekao je Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra preduzeća "Železnice Srbije".

Četvrtak 15.12.2011. 11:49
слуге хитлерових посилних седе у влади па ником ништа....
Četvrtak 15.12.2011. 12:01
koliko je ovo glupa provokacija, pa to je smešno... klince koji se potpišu na vagon - tj. "osvoje vagon", povataju za par sati a ovaj "grafit" krstari Beogradom nekoliko dana... žutaći - smešni ste kao crtani film...
Četvrtak 15.12.2011. 12:13
A iz preduzeca Zeleznice Srbije nemaju pojma sta se desava sa njihovim vozovima? Trebalo bi da vas otpuste sa RADNIH MESTA! Sram Vas bilo! Sta znate, da zgrcete ogromu lovu, za to ste profesionalci! A vozove ko sisa, da li su cisti i uredni? Vozite narod ko da je stoka, pa ni stoka se ne bi vozila!!! A ovamo nemo mi nista sa tim! Taj crtez nije zahtevao 1 minut crtanja vec sigurno sat dva. Jos jednom SRAM VAS BILO! Vi ce te mi u EVROPU!? Vas bih ja u taj vagon!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online