Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 16.12.2011.
13:43
Beta A

Konuzin: Kosovo je drevna srpska zemlja

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin predao je u petak u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici dve ikone koje je premijer Ruske Federacije Vladimir Putin poklonio toj crkvi i Pećkoj patrijaršiji. Konuzin je u obraćanju građanima naveo da Rusija prati šta se dešava na Kosovu i da tu teritoriju smatra simbolom "junaštva i tragedije srpstva".

Aleksandar Konuzin poslužen, po starom dobrom običaju, pogačom i solju
 

"Nalazimo se na drevnoj srpskoj zemlji, na ovim prostorima formirao se srpski narod i njegova državnost. Ovde su rasute najstarije pravoslavne svetinje, ovo je simbol junaštva i tragedije srpstva", rekao je ruski ambasador.


Prema njegovim rečima, životni put ruskog i srpskog naroda bogat je događajima viševekovne uzajamne povezanosti.


"Ona je iznedrila dragu nam tradiciju uzajamne podrške u najtežim životnim trenucima. Podrška rečju, delom, molitvom, krvlju. Zemlja Srba čuva kosti mnogih Rusa. I danas je Srbiji potrebna podrška. U Rusiji dobro znaju kako teško žive kosovski Srbi i sa kakvim se pretnjama suočavaju. Živeti na Kosovu za Srbe je postalo opasno", rekao je on.


Konuzin je kazao da "glas očajanja i bezizlaznosti" Srba sa Kosova čuju "oni koji nisu gluvi za tuđu nesreću, za ljudsku patnju".


"Od kraja prošlog veka Rusija je koristila sva raspoloživa sredstva za pružanje pomoći Srbiji u regulisanju kosovske situacije. Čvrsto se zalažemo za očuvanje Rezolucije 1244 UN, a to je političko-pravna ocena za rešavanje kosovskog problema", naveo je ambasador.


Ocenio je da ta rezolucija zahteva da se omoguće uslovi za uspostavljenje mirnog i normalnog života svih stanovnika Kosova.


"Zajedno sa drugim državama koje poštuju međunarodni legitimitet tražićemo da se poštuju svi međunarodni faktori, uključujući i međunarodno prisustvo na teritoriji Kosova", rekao je on.


Konuzin je oddao da moraju biti omogućena legitimna prava i interesi Srba koji žive na Kosovu, kao i njihovo pravo na lokalnu samoupravu. Prema njegovim rečima, ruska strana koristi svoje resurse u okviru UNESKO-a radi obnavljanja razrušenih pravoslavnih svetinja na Kosovu.


Konuzin je podsetio da je predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev naložio da se srpskom stanovništvu na Kosovu uputi dodatna humanitarna pomoć.


"Nedavno je avion Ministarstva za vanredne situacije dopremio prvu partiju pomoći. Danas je konvoj kamiona Ministarstva dopremio još skoro 300 tona humanitarne pomoći, a u Niš je stigla i druga kolona kamiona. Računamo na to da će vam tovar iz Rusije pomoći. Ovo nisu samo namirnice, ćebad, dizel agregati, ovo je poruka solidarnosti iz Rusije", rekao je Konuzin.

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2011. 14:05
Космет је увек био и увек ће бити Србски...кроз историју су много пута покушали да нам га отму-нису успели..неће ни сад. Џаба сви покушаји новог светског поретка, џаба сво залагање домаћих изрода властодржаца и њихових следбеника -на крају ће однети победу Србија и Србски народ !
Petak 16.12.2011. 14:11
Da je sreca da je samo jedan srpski politicar ovakav patriota kao Konuzin, niko nam nista ne bi mogao. Pisem latinicom namerno posto su se gospoda polatinila odavno, da bolje razumeju napisano. Живела Русија, живела Србија! Хвала вам браћо наша правоверна заувек.
Petak 16.12.2011. 14:00
Gospodine Ekselencijo, te ikone trebalo je ostaviti u Srbiji, jer svakako vlast pregovara da crkve i manastiri postanu "kosovsko kulturno nasledje" ali u vlasnistvu siptara. U cemu im pomazu tradicionalni srpski neprijatelji iz NATO agresorskih zemalja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online