Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
39
Sreda 21.12.2011.
08:31
Alo A

Angela zapretila Srbima i oružjem?

Nemačka kancelarka Angela Merkel zapretila je i oružjem ukoliko Srbija ne povuče svoje institucije sa Kosova i Metohije. Njena izjava o nužnosti upotrebe sile zabrinula je preostale Srbe koji više nisu načisto da li je mandat Kfora da sačuva mir ili da na silu nametne institucije Hašima Tačija.

Angela Merkel i Hašim Tači na susretu u Prištini
 

Oni su u strahu da je Kfor ovim dobio zeleno svetlo da silom uvede vlast Prištine na celoj teritoriji bez obzira na to što Evropa na sav glas Srbe i Albance poziva da sporna pitanja reše dijalogom. Kosovske Srbe nije mnogo ohrabrilo ni to što je iz Beograda stigla stidljiva reakcija da institucije države Srbije ne mogu nestati preko noći.

Ko se kači s Kforom, i od NATO strada

Direktor Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić napominje da je izjava Merkelove još jedno podsećanje da je konfrontacija sa Kforom zapravo konfrontacija sa NATO.
- To isto je rečeno i rukovodstvu Srbije - ako se ne sklone barikade, upotrebiće se sila. Ukidanje paralelnih institucija je neki drugi paket, koji se neće raspakivati pre marta i sigurno se vojno neće rešavati. Pošto ne vidi nikakav pomak, Merkelova je možda podsetila Tadića na nešto što joj je obećao, a možda njena izjava služi za primirivanje Albanaca kako oni nešto ne bi pokušali - kaže Janjić.

- Samo politika i vojni angažman zajedno mogli bi dovesti do rešenja - zapretila je Merkelova u Prištini posle razgovora sa komandantom Kfora Erhardom Drejvsom. Kako je rekla, Nemačka želi da se prisutnošću njenih vojnika u sklopu NATO, kao i sa predstavnicima civilnih misija, angažuje da taj region bude siguran. Ona, međutim, nije precizirala da li su EU i međunarodne institucije na Kosovu u stanju da isti stepen bezbednosti, ljudskih i nacionalnih prava garantuju i Srbima i Albancima.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić smatra da je Merkelova izručila Srbima sa severa Kosova otvorenu pretnju oružjem.

- Ako ona kaže da pored političkih treba koristiti i vojna rešenja, onda je to ništa drugo nego pretnja oružjem, na koju Beograd treba da reaguje. Mi Srbi sa severa Kosova se plašimo za svoje živote i ako Merkelova namerava da upotrebi i vojnike, to samo znači da ćemo biti ili proterani ili poubijani. Ovo je i poruka Kforu da ima odrešene ruke da upotrebi i oružje protiv "neposlušnih“ Srba - naglašava Pantić za "Alo!“.


Potpredsednik zajednice sprskih opština i naselja na Kosovu Marko Jakšić kaže da ovo nije 1941. i da se politički interesi ne mogu ostvarivati silom, ubijanjem i gaženjem.


- Nemačka kancelarka nam je pomogla da shvatimo da je priča "i EU i Kosovo“ samo farsa. Hvala za to Merkelovoj, ali ona takođe mora shvatiti da bi eventualni pokušaj gašenja srpskih institucija značio gašenje tradicije srpske državnosti. Ona mora da zna da srpska država i njene institucije na KiM postoje od Svetog Save i da bi gašenje srpskih legalnih institucija na Kosmetu značilo prekrajanje istorije i zaokruživanje projekta zvanog nezavisno Kosovo - naglasio je Jakšić.


Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je pitanje ukidanja paralelnih struktura na Kosovu politička prepreka ka dobijanju kandidature za EU, kojoj mora da se pristupi analitično, ali da se to ne može učiniti jednim rezom.


- Mislim da ćemo insistirati na tome da zaštita ljudskih prava i zaštita obrazovanja pre svega ostanu sigurno sidro Srbije na KiM, imajući u vidu da je prosto neprihvatljivo da deca uče po onim programima koje sprovodi Kosovo - rekao je ministar.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 08:45
DOS je 1999god. namestio da nas bombarduju a za uzvrat su im dali pare da bi dosli na vlast i naravno da sad moraju da igraju kako im Merkelova kaze jer ce u suprotnom opet biti stradanja Srpskog stanovnistva ali bez para jer je ona sve ovo vec jednom platila.
Sreda 21.12.2011. 08:49
Tadicu budi predsednik, idi na barikade i telom brani Srbe i Srbiju! Budi dole ,sve dok Sutanovac ne pripremi vojsku za odbranu!
Sreda 21.12.2011. 09:17
Ако имају храбрости као( 14.и 41.г.!) нека сами крену па ком опанци,ком обојци?!Нека се више не крију иза НАТО/а и Америке!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online