Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 21.12.2011.
18:07 >> 20:23h
Beta A

Delimičan dogovor između predstavnika Srba i Kfora

Nijedna strana neće preduzimati jednostrane akcije, dogovoreno je na sastanku u Zvečanu između predsednika srpskih opština sa severa Kosova i predstavnika Kfora. Međutim, sa druge strane, nisu dobili odgovor na svoju incijativu za rešenje problema u tom delu pokrajine koju su im uručili prošle srede

Dragiša Milović

"Ponovo je od nas zatraženo da se obezbedi sloboda kretanja i za pripadnike Euleksa koji bi se u koloni sa Kforovim vozilima prevozili do krajnjeg severa, do prelaza Brnjak i Jarinje", rekao je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović agenciji Beta.

Predsednik opštine Zvečan je ponovio stav Srba sa severa Kosova da će Euleks imati slobodu kretanja "kada pokaže da je statusno neutralan i da ne pomaže Albancima da i na severu Kosova instaliraju svoju državu".

Prema rečima Milovića, za predstavnike Srba je i dalje nepoznanica šta se šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović dogovorio s predstavnicima prištinskih vlasti. Kako je naveo, nije jasno šta znači integrisano upravljanje prelazima i kakva će to sloboda kretanja biti na severu Kosova.

"Očekujemo da se ovom narodu konačno kaže istina", rekao je Milović.

Sastanku su pored čelnika lokalnih samouprava sa severa Kosova i Kfora prisustvovali i predstavnici Unmika, Euleksa i OEBS-a.

Radović: Nismo dobili odgovor na mirovnu inicijativu

Međutim, čelnici opština sa severa Kosova nisu na današnjem sastanku sa predstavnicima međunarodne zajednice dobili odgovor na svoju incijativu za rešenje problema u tom delu pokrajine koju su im uručili prošle srede.

Zamenik predsednika Skupštine Opštine Zvečan Ljubomir Radović izjavio je večeras da je pukovnik KFOR Adolf Konrad rekao na sastanku da je inicijativa "prosleđena nadređenima" i da on ne može da je komentariše.

"Na sastanku nam je nezvanično rečeno da inicijativa ima dobrih predloga, ali zvanični stav nismo dobili. Takođe je rečeno i da je svaki mirovni predlog dobrodošao", kazao je Radović.

"Razgovorali smo o praktičnim pitanjima iz inicijative - o bezbednosti i slobodi saobraćajnica, odnosno uklanjanju barikade u Dudinom kršu, čega smo se dotakli u Mirovnoj incijativi, ali tek kada se ispune tri tačke koje smo predložili", rekao je on i podsetio da je u inicijativi predloženo da u Dudinom kršu bude poseban punkt KFOR uz garanciju "da neko treći neće zloupotrebljavati slobodne saobraćajnice".

"Konrad nam je rekao da nije u poziciji da nam garantuje to što smo tražili", kazao je Raodović.

Srbi sa severa Kosova ponudili su prošle srede na redovnom sastanku predstavnicima KFOR i drugih međunarodnih misija "Mirovnu inicijativu - polugodišnji tajmaut za mirno rešavanje krize na severu Kosova i Metohije" za rešavanje krize. Prema tom predlogu, ne bi bilo prepreka za saobraćaj na severu Kosova ukoliko KFOR ne preduzima nasilne akcije i uz uslov da ne dođe do raspoređivanja kosovskih vlasti.

"Osnovni elementi predloga su isključivanje nasilnih akcija KFOR i drugih subjekata prema severu; slobodni administrativni prelazi, odnosno slobodan protok ljudi i robe; bez 'prištinskih institucija' i njihovih službenika; nema barikada; građani se vraćaju domovima i redovnim poslovima, a saobraćaj se odvija bez posebnih prepreka i problema", nabrojao je Radović i naveo da se u predlogu Srba navodi da nema potrebe za masovnim korišćenjem helikoptera za transport i za velike pokrete jedinica KFOR i službe Euleks.

Radović je ranije rekao da očekuje da će da današnjem redovnom sastanku sa predstavnicima KFOR, Euleks i međunarodne zajednice dobiti konkretan odgovor na incijativu.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 18:13
Dok se slegne prašina, misli Stefanović, pa onda da servira Srbima svoje dogovore. Nek povede svoju decu, pa nek se vezuje za šiptare. srpska vojska ne može na Kosmet, tako da sa leđa ne može niko da nas napadne. Šiptare ćemo samo da obuzdamo, bar na severu.
Sreda 21.12.2011. 18:31
Ne samozavaravajte se sa *nije jasno*. Jasno je vama,kao i nama sta je po sredi,...EU nema alternativu,..sto znaci sve ostalo je nistavno. Plan je isti...milom sa odobrenjem Bgd. ili silom ...... isto.
Sreda 21.12.2011. 22:09
Srbi izlaze sa konkretnim predlozima, ali okupatori to ignorisu jer je njihov prevashodni cilj sprovodjenje siptarskog plana koji je napravio Ahtisari. Zato sve sto nije etnicki cisto siptarsko Kosovo, okupatorima ne odgovara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online