Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.12.2011.
16:14
Deutsche Welle A

Šta će Tadiću Srbi iz regiona?

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića na sastanak uglednih Srba iz regiona već je naišao na kritike, javlja danas "Dojče vele", navodeći da su za sada kritike najglasnije iz Crne Gore, odakle stižu upozorenja da je reč o mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Boris Tadić traži novu politiku, tvrdi Aleksandar Fatić

Direktor Centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić smatra da je reč o prirodnom potezu predsednika Srbije, jer se srpska dijaspora u regionu nalazi pred ozbiljnim izazovima.

S jedne strane, tako ima osnova da se sazove jedan ovakav sastanak, ali ima osnova i za njegovu kritiku, rekao je Fatić za "Dojče vele".

"Region je realno u problemu zbog toga što nije prevazišao etničku politiku. I svaki put kada se neka relativno velika etnička zajednica, kakva je srpska, okuplja, to se s razlogom percipira u ostalim državama regiona, koje su sve slabe, kao potencijalna pretnja stabilnosti tih država", rekao je Fatić.

Međutim, dodao je on, ne radi se samo o srpskoj etničkoj zajednici, jer je ista situacija sa praktično svim ostalim etničkim zajednicama u regionu i sve one imaju nekakvu nacionalnu politiku iznad država u kojima žive. To se odnosi i na Mađare koji žive u Srbiji, na Bošnjake, na Albance...

Prema njegovim rečima, generalni problem je što Balkan ne može da se izvuče iz domena etničke politike i što se etnička politika koristi za spoljnopolitičke manipulacije u regionu i onda kad dođe do nestabilnosti, "ljudi se negde prirodno vraćaju toj etničkoj politici".

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da ovaj sastanak ne bi trebalo da bude predmet bilo kakvih osporavanja, da nije problema od ranije.

Popov kaže da se u pojedinim trenucima Srbija na neadekvatan način zalagala za Srbe u okolnim državama i stoga je sada na organizatorima tog sastanka da razveju bilo kakve sumnje koje postoje u regionu.

"Mislim da niko ne može osporiti pravo jedne države da se brine za svoje sunarodnike u drugim državama, ali je pitanje načina i mere kako se to radi", ocenio je Popov.

Tako da nije bilo nekih primera od ranije, poput zahteva da Srbi dobiju status konstitutivnog naroda u Crnoj Gori, ili podrške Miloradu Dodiku, koji osporava postojanje Bosne i Hercegovine, to bi bio skup koji ne bi izazivao nikakvo podozrenje, dodao je on.

Fatić je ocenio i da je državna politika Borisa Tadića propala, što se pre svega odnosi na politiku "i Evropa i Kosovo", pa pošto sad idu izbori "neophodno je da se uspostavi neki novi nivo nacionalne politike, na kome bi se mogla voditi i državna politika".

U tom smislu on opravdava to što je Tadić uradio, jer "kada vam propadne jedna strategija, vi idete na sledeću razumnu strategiju, a to je da vidite šta možete uraditi sa nacionalnim korpusom u regionu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 18:07
ko zastupa interese srba iz srbije?
Četvrtak 22.12.2011. 16:29
Zvao ih valjda da popricaju o vremenu i popiju kafu !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online