Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Subota 31.12.2011.
09:06
Blic A

MUP pravi novi JSO od 600 ljudi

Žandarmerija MUP Srbije uveliko formira novu jedinicu - Odred za specijalna dejstva sa 600 pripadnika pod punim naoružanjem‚ a koji po svim karakteristikama odgovara nekadašnjoj Jedinici za specijalne operacije.

SAJ i neki u MUP-u pitaju se ko će moći da kontroliše ovakvu jedinicu

Za prijem u ovu jedinicu već su konkurisali bivši saborci Milorada Ulemeka, a dokumentacija o novoj sistematizaciji Žandarmerije sa odredbom o formiranju novog odreda, pre nedelju dana odobrena je na sednici Vlade Srbije. Rukovodstvo MUP-a tvrdi da nije bilo upoznato sa sistematizacijom Žandarmerije, i da ih je "obmanuo" komandant ove jedinice, general Bratislav Dikić.

Formiranje novog Odreda za specijalna dejstva unutar Žandarmerije već dva dana je tema svih razgovora u MUP Srbije, ponajviše iz straha da "jedinicu sa takvim naoružanjem niko neće moći da kontroliše", piše "Blic".

"Pre deset dana Vladi je podnet predlog nove sistematizacije tri Uprave policije, među kojima je bila i Žandarmerija. Planom sistematizacije, koju je u ime Žandarmerije podneo MUP Srbije, predviđeno je formiranje Odreda za specijalna dejstva sa 600 pripadnika i to pod punim naoružanjem", rekao je za "Blic" izvor iz MUP-a Srbije.

Prva vest o formiranju novog odreda i povećanja brojčanog stanja Žandarmerije za čak 1.000 pripadnika, u MUP-u Srbije izazvala je nevericu.

"Ceo posao Žandarmerija je odradila u potpunoj tajnosti i bez znanja rukovodstva Direkcije policije. Tek kada je sistematizacija usvojena, vest o novom odredu se pročula po MUP-u. U prvi mah su pomislili da se radi o jedinici koja bi trebalo da bude angažovana na čuvanju administrativne linije na Kosovu, ali je klupko ubrzo počelo da se odmotava. Kosovo i linija nisu u planu delovanja ovog odreda, ali je pitanje koja dejstva general Dikić planira sa novim odredom", kaže izvor "Blica".

Sistematizacija Žandarmerije inače je po proceduri prošla kabinet ministarstva, ali u MUP tvrde da je u pitanju bila obimna dokumentacija i da im je "promakao" deo o formiranju novog odreda, kao i da ih general Dikić nije informisao o svojim namerama.


"Sada je za formiranje odreda ključna saglasnost direktora policije, koju on nije dao. Radi se nova sistematizacija i, iako je ova već prošla Vladu, različiti stavovi između MUP-a, Direkcije i s druge strane, generala Dikića tek treba da budu tema razgovora", kažu u MUP Srbije.

Nekoliko pripadnika Žandarmerije, sa kojima je "Blic" stupio u kontakt, tvrde da je sudeći po situaciji u ovoj jedinici formiranje novog odreda već gotova stvar.

"Već su spremljene nove uniforme za pripadnike novog odreda, i to ne plave koje tradicionalno nose pripadnici Žandarmerije, već šarene maskirne sa crvenim beretkama. Takođe, pedeset luksuznih vozila, raznih boja, po naređenju generala Dikića, prefarbano je u crnu boju, specijalno za novi odred. Koliko smo čuli, već su stigli i računi za oružje. Najstrašnije je što su za prijem u ovaj odred već konkurisali svi bivši pripadnici nekadašnje Legijine Jedinice za specijalne operacije. Izgleda da se nečijom odlukom ti ljudi vraćaju na veliku scenu", kažu pripadnici Žandarmerije.

Bura i u SAJ-u


Formiranje Odreda za specijalna dejstva Žandarmerije izazvalo je burnu reakciju pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice.


"Pripadnici SAJ povodom ovoga bili su na razgovoru sa rukovodiocima MUP Srbije. Glavna teza razgovora bila je da ukoliko se dozovoli formiranje odreda sa takvim naoružanjem, nijedna druga jedinica MUP-a neće biti u stanju da joj se suprotstavi u slučaju da se desi situacija pobune, kakvu je svojevremeno podigla JSO. Takav odred neće moći niko da kontroliše", rekao je izvor "Blica".

Subota 31.12.2011. 09:36
Живео Милорад Улемек Легија, једини прави српски командант.
Subota 31.12.2011. 09:36
Живео Милорад Улемек Легија, једини прави српски командант.
Subota 31.12.2011. 09:54
е сад малинари и остали незадовољници а и ви на барикадама размислите добро
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online