Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 04.01.2012.
21:58
Novi magazin A

Veselinović ugrožavao nacionalne interese?

Hapšenjem Zvonka Veselinovića, najmoćnijeg čoveka na severu Kosova, uzdrman je kriminalni sistem koji je na tom području postojao paralelno uz državne institucije, a u tom dobro razrađenom sistemu ekonomske i političke moći bilo je uvezano stotinak uticajnih ljudi sa severa Pokrajine, piše Novi magazin.

Napravio "sigurnu kuću" za kriminalce na severu Kosmeta: Zvonko Veselinović
 

Veselinovićevo delovanje počelo je da ugrožava nacionalnu bezbednost Srbije i državne interese, a kako su za Novi magazin rekli poznavaoci prilika na KIM, zahvaljujući političkim vezama na Kosovu i kontroli barikada, on je došao u poziciju da ozbiljno destabilizuje političku situaciju u Srbiji i ugrozi njene evropske integracije.
 

Predsednik Pokrajinskog odbora SPO Ranđel Nojkić tvrdio je da Veselinović ima kontakte sa svim uticajnim političarima na severu Kosova.
 

"On ima dobre odnose ne samo sa ljudima bliskim prethodnoj vladi DSS, već sa svim uticajnim političarima na severu i sa mnogima iz aktuelne vlasti. Zbog toga ga niko i ne dira. Promet toliko robe bez zvaničnika iz Beograda nije mogao da prođe. Verovatno su neki imali koristi od toga, što lično, što kroz finansiranje partija”, rekao je Nojkić.
 

Veselinović je proteklih godina najviše novca zaradio na legalizovanom švercu naftnih derivata, koji je prekinut uredbom Vlade Srbije iz jula prošle godine, kada je uvedeno plaćanje PDV-a. Do tada je Veselinović stvorio poslovno carstvo koje se temeljilo na trgovini naftnim derivatima, ali i švercu narkotika i drugim kriminalnim delatnostima.
 

Pored šverca, Veselinović je od severa Kosova napravio "sigurnu kuću" za kriminalno bratstvo iz regiona, a sumnja se da su se tu skrivala i lica sa poternica nekih evropskih država. Kako Novi magazin saznaje, više od stotinu kriminalaca iz Srbije i regiona krije se na Kosovu.
 

Veselinović je prvi put uhapšen u akciji novopazarske policije 2003. godine sa tri kilograma heroina, a postupak koji je tada pokrenut u kraljevačkom sudu ni posle osam godina nije okončan.

Kriminalne veze Zvonka Veselinovića sežu dalje od teritorije severa Kosmeta, jer desetine miliona evra godišnje "okrene" u poslovima sa kriminalcima sa juga Kosova i iz Crne Gore, a blisko sarađuje i sa mafijaškim grupama iz Jagodine, Kruševca i Novog Pazara.
 

Hapšenje Veselinovića usledilo je posle šest meseci intenzivnog obaveštajnog rada. Braća Veselinović intenzivno su praćena, kao i svi njihovi kontakti. Mada je postojala namera da Veselinovića uhapse Kfor i Euleks, međunarodna uprava na Kosovu je od toga odustala, jer je procenjeno da bi taj potez bio rizičan.
 

Zamka za Veselinoviće pripremana je nekoliko meseci. Njima je sastanak na Kopaoniku zakazao jedan njihov poslovni partner, koji je time "učinio uslugu" policiji. Veselinovići su došli na Kopaonik naoružani ličnim naoružanjem i imali su dokumenta na tuđa imena, što govori o njihovim dobrim vezama u MUP, piše Novi magazin.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 22:04
hebali vas kriminalci sto maltretirate coveka? "Njegovo delovanje počelo je da ugrožava nacionalnu bezbednost Srbije i državne interese" kako vas nije sramota takvu glupost da izvalite i pritom ostanete zivi! Pa vi ste ti koji ugrozavaju bukvalno sve u i oko Srbije, kako ja vidim radice motka!
Sreda 04.01.2012. 22:19
Podmetacina vlasti i njihovih svetskih vladara. Cilj je pravednu borbu srpskog naroda na Kosmetu predstaviti kao neku pobunu kriminalaca i svercera, a istovremeno podstaknuti razdor medju Srbima, time sto bi se otvoreno propagiralo bogacenje pojedinih osoba i tako izazvalo ljubomoru i zavist. Nacionalne interese ugrozava izdajnicka vlast, i ne treba nasedati na ovakva podmetanja.
Četvrtak 05.01.2012. 01:12
Ako je Veselinovic kriv nek odgovara ali nemoj da o njemu prica Nojkic, covek sa srpske liste Rade Trajkovic koji su ucestvovali na Tacijevim izborima i dobili cetiri mesta u Parlamentu Kosova. Ujedno je i direktor Telekoma za Kosovo, Ima li veceg kriminalaca od njega koji pre podne radi za institucije Srbije a popodne za Tacija. Kome on odgovara za svoj (ne)rad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online