Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 07.01.2012.
00:41
Beta A

"Ne mogu opštine rešavati problem KiM"

Predsednik Srbije Boris Tadić je povodom planiranog referenduma u nekoliko opština severa Kosova stavu prema Prištini upozorio da je "trenutak vrlo delikatan, lako se može načiniti greška koju kasnije ne možemo ispraviti godinama" i ukazao da "ne mogu opštine da rešavaju problem Kosova i Metohije".

Tadić je u intervjuu Televiziji Most tokom boravka u manastiru Visoki Dečani kod Peći gde je stigao u petak uveče, rekao da referendum u opštinama na severu Kosova najavljen za polovinu februara, jeste izraz "potrebe građana da još jednom kažu da ne prihvataju takozvane kosovske instititucije, ali to može dovesti u pitanje državne interese".

Srbi s Kosmeta ne mogu da rešavaju problem Kosmeta?!: Boris Tadić

"Naš manevarski prostor na Kosovu je veoma sužen; u tim okolnostima sve institucije i svaka opština - ne samo na severu Kosova, već i u celoj Srbiji, moraju da usaglašavaju svoju politiku sa onom koju vode centralne državne institucije.., zadužene da vode politiku prema svetu. Ovaj problem se može rešiti na tom nivou, ne mogu opštine da rešavaju problem Kosova i Metohije", rekao je Tadić.

"Poruka i Srbima, i Albancima, i međunarodnoj zajednici je da niko ne može da dobije sve, i da je rešenje u kompromisu i mora biti zasnovano na dugoročnom miru", istakao je Tadić.

Tadić je ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova i rekao da se "mora naći rešenje koje uzima u obzir ne samo naše interese, već i albanske nacionalne interese" i istakao da smatra da je to moguće.

"Moramo naći rešenje koje u datim okolnostima obezbeđuju opstanak našeg naroda - sa jedne strane i, sa druge strane, kredibilitet naše zemlje", rekao je predsednik.

Tadić je rekao da Srbija svoj stav bazira na Rezoluciji UN 1244 i svom Ustavu, a "prihvata stav svih velikih sila da je nemoguća podela Kosova i Metohije".

Nećemo prihvatiti gašenje institucija

S druge strane, "veliki pritisak sa kojim se danas suočavamo" je za "gašenje institucija" na severu Kosova.

Taj pritisak "dolazi od onih zemalja koje su veoma uticajne i velikih sila - članica Saveta bezbednosti koje su priznale Kosovo i koje bi želele da taj problem bude stavljen ad akta", rekao je Tadić.

Držali se Rezolucije 1244 - odbijeni za EU

 

Na pitanje o tome šta je bio glavni razlog što Srbija decembra nije postala kandidat za prijem u EU, Tadić je odgovorio: "Da sam pristao na to da se Srbija odrekne Rezolucije 1244 u regionalnom predstavljanju institucija takozvane nezavisne države Kosovo, Srbija bi sigurno dobila status kandidata. Tu nema nikakve dileme".

Predsednik je ukazao: "Mi nećemo prihvatiti ukidanje naših institucija jer, kada bismo prihvatili takav zahtev, to bi dugoročno značilo iseljavanje srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, a istovremeno bi značilo da nije obezbeđeno ni školstvo, ni zdravtsvo, ni socijalna zaštita".

Gašenje tih institucija je zato "potpuno nemoguće, a onima koji vrše pritisak na mene i državu Srbiju rekao sam da je takva zahtev nedelotvoran i neprihvatljiv".

POVEZANE VESTI

Subota 07.01.2012. 00:48
Жалосно је да им Он говори шта је добро за њих.Срби на Косову и Метохији треба да одлучују,а званични Београд да им да безусловну подршку.
Subota 07.01.2012. 03:05
Da li jedan predsednik suverene drzave kao sto je Srbija je svestan svojih reci. Legalni albanski interesi su u Albaniji a ne na Kosovu. Na kosovu su secesionisticki neprijateljski interesi cepamja Srbije i stvaranja velike Albanije. Vi niste zaduzeni da stvarate veliku Albaniju, vas interes je da sacuvate Srbiju i gradjane Srbije bez obzira kolika Srbija bila, velika ili mala. To je nasa drzava i ona ce ostati cela, svidjalo se to nekome ili ne. Srbija nije Tacijev performans a srbi na Kosovu nisu nicije sluge i oni ce odlucivati o svojoj sudbini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online