Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 07.01.2012.
03:50
Vesti A

Ukinuta presuda Gnjilanskoj grupi

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su pripadnici Gnjilanske grupe tzv. Oslobodilačke vojske Kosova osuđeni na 101 godinu zatvora zbog zločina u Gnjilanu i naložio da im se ponovo sudi.

Istom odlukom osuđenima Memiši Agušu, Fatonu Hajdariju, Sametu Hajdariju i Sadiku Selimonu, Apelacioni sud je do daljeg produžio pritvor, u kome su od 26. decembra 2008. u Preševu. Ostali optuženi su krajem 2010. godine pušteni iz pritvora, ali im je produžena mera zabrane napuštanja prebivališta u Preševu.

Hapšenje pripadnika "gnjilanske grupe"

Izjavljenim žalbama se osnovano osporava prvostepena presuda zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, s obzirom na to da je izreka nejasna i protivrečna razlozima datim u obrazloženju, kao i da u obrazloženju nema razloga o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivrečni, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.


Ukinutom presudom na po 15 godina zatvora bili su osuđeni Aguš Memiši, Selimon Sadiku i Samet Hajdari. Na po 10 godina zatvora osuđeni su Nazif Hasani, Burim Fazliju, Faton Hajdari i Ahmet Hasani, a na po osam Ferat Hajdari i Kamber Sahiti.
 

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine tereti optužene da su kao pripadnici Gnjilanske grupe OVK-a od juna do septembra 1999. godine na teritoriji Gnjilana na svirep način ubili više desetina Srba, Roma i Albanaca, dok se 35 civila vode kao nestali. Prema optužnici, još 153 civila je uhapšeno, mučeno, a zatim pušteno.

Tela sekli i bacali u jezero

 

Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćuir Šaćiri su, prema optužnici, kao starešine gnjilanske jedinice OVK-a, naređivali ostalim pripadnicima jedinice da hapse Srbe i zatvaraju ih u podrumske prostorije srednjoškolskog internata u Gnjilanu, gde su im kleštima čupali nokte, ubadali jezike nožem, zakucavali upaljač u lobanju, davili kesom i žicama. Kako bi prikrili zločin, tela su sekli na komade, potom ih stavljali u džakove i ubacivali u kontejnere pored internata ili bacali u Livočko jezero.


Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćir Šaćiri, koji su bili štapski oficiri operativnog centra OVK-a za Gnjilane, nalaze se u bekstvu i sudilo im se u odsustvu, a optuženi su da su naredili ove zločine.

Vekarić: Sud ne sumnja u optužnicu

 

Bruno Vekarić

U tužilaštvu za ratne zločine još nisu dobili odluku Apelacionog suda, ali kako kaže njihov portparol Bruno Vekarić, najverovatniji razlog za ukidanje presude je tehničke prirode.


- Ne vidimo problem u ukidanju presude jer su članovi grupe ostali u pritvoru. To znači da se ne sumnja u istinitost navoda optužnice, već da su u pitanju tehničke stvari. Nema šanse da padne optužnica pripadnicima Gnjilanske grupe jer je ona potkrepljena čvrstim dokazima i izjavama svedoka, ali dok ne dobijemo pismeni otpravak ne želimo previše da komentarišemo odluku suda - izjavio je Vekarić.

Nedelja 08.01.2012. 14:11
Neka mole Alaha da se ne puvuku Ameri i ostali okupatori.... Krvi cu im se napiti onima sto su u bekstvu
Subota 08.09.2012. 10:56
Turke smo docekali posle 500 godina ... ali smo ih docekali i natakli... ove cemo bogami mnogo brze da docekamo... samo kad se spustimo ponovo na nase Kosovo...totalna dezinfekcija od siptara, do Tirane ima da idemo i da ih trebimo...bez milosti!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online