Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 09.01.2012.
02:56
B92 A

Zbog referenduma na Kosmetu novo odlaganje kandidature za EU?

Referendum u četiri opštine na severu Kosova, zakazan za 14. i 15. februar, mogao bi presudno uticati na martovsku odluku o srpskoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji, pišu "Večernje novosti" i navode da bi masovna poruka Srba iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana da ne prihvataju vlast Prištine mogla biti "novo političko iritiranje Nemačke, koja od Beograda zahteva da ukine institucije na Kosmetu, i jačanje njenog tvrdog stava protiv davanja statusa kandidata Srbiji".

Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je za "Novosti" da bi održavanje referenduma moglo da ugrozi diplomatske napore države za dobijanje statusa kandidata.

Špic referendumske kampanje, i podgrejan politički ambijent na severu Kosova datumski će se poklopiti sa Savetom ministara EU koji će biti održan sredinom februara u Briselu, od čije preporuke zavisi i konačna odluka Evropske komisije u martu, pišu "Novosti".

Krstimir Pantić

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, smatra da referendum ni na koji način ne može da utiče na briselsku presudu u martu.

"Angela Merkel je otvoreno poručila šta Srbija treba da učini za kandidaturu: da ukine 'paralelne institucije' i uspostavi dobrosusedske odnose. Priče da će Srbi sa Kosova sada da uspore evropski put Srbije potpuno su bez osnova. Tako, zvaničnici iz Beograda pokušavaju da opravdaju svoju lošu politiku", rekao je Pantić "Novostima".

Ivica Dačić

Zamenik premijera Ivica Dačić savetuje Srbima sa severa Kosova da svaki važan potez, kao što je referendum, koordiniraju sa Beogradom.

"To je nužno kako čitava akcija ne bi bila štetna po srpske nacionalne i državne interese. Srbija i Srbi treba da vode državotvornu politiku i da svaki potez merimo ciljem koji želimo da ostvarimo.

Ovde niko ne govori o tome da li Srbi imaju pravo ili ne. Reč je o tome šta se želi postići referendumom. Ako hoćemo da pokažemo da ne prihvatamo prištinsku vlast, pa to je već svima jasno. Pa i Tačiju", rekao je Dačić.

Ponedeljak 09.01.2012. 05:42
Drz te se Srbi,a ove Beogradske ko ih..?!
Ponedeljak 09.01.2012. 07:52
Kрајње је време да инстутције државе србије на Космету престанемо да називамо паралелним институцијама, јер је то сулудо а и нигде у свети није познато да једна држава на делу своје територије има своје институције као паралелне. Сада имамо ситуацију да нам је део територије окупиран и да окупаторска власт формира паралелне инстутиције. Што се тиче ЕУ, и није нешто ако нема алтернативу; или нем алтернативу зато што су људи који врше власт у нас , лоши политичари.
Ponedeljak 09.01.2012. 19:05
Pravi predsednik...poslao bi ono...Spustavah se ja niz vase uze...umalo se uze ne pretrze...otada smo visi prijatelji...NJEGOS....obecase ti status ...slagase te...a uradio si sve sto trazise...pa zakljuci...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online