Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.01.2010.
17:24
Vestionline A

Tadić u Dečane kao Sloba na Hilandar!

Predsednik Srbije Boris Tadić, u pratnji saradnika, sleteo je helikopterom u dvorište manastira Visoki Dečani u sredu oko 13.30 časova, baš kao što je nekadašnji predsednik, pok. Slobodan Milošević, stigao na Hilandar početkom 90-ih godina prošlog veka.

Na sveta mesta najlakše se stiže sa neba
 

Tadića je dočekao iguman i vladika lipljanski Teodosije sa bratstvom manastira, a kako je jevio KIM radio u dvorište manastira propuštaju se samo vozila KFOR-a, čijim helikopterom je Tadić i doleteo u Visoke Dečane. Da bi civili ušli u manastir, moraju da prođu obezbeđenje koje čine italijanski vojnici KFOR-a.

Albanci blokirali put

Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je danas posle podne put od mesta Dečani do manastira Visoki Dečani, protestujući zbog posete predsednika Srbije Borisa Tadića tom manastiru.

Oni su prišli kontrolnom punktu koji se nalazi na više stotina metara do ulaza u manastir, koji obezbeđuju italijanski vojnici Kfora, i tako onemogućili dolazak svima koji su nameravali da prisustvuju liturgiji na Badnje veče i Božić.

Sa druge strane, pokojnog Miloševića je ugostio otac Pajsije, mada je pokušao da se skloni u Kakovo (mesto na ulazu u Svetu goru). Grčka policija je onda pronašla Pajsija i vratila ga da dočeka Slobodana M, njegovog sina Marka i tri grčka ministra. Miloševićev helikopter je, inače, sleteo pravo u baštu, a bratija je posle njega osvetila svaki kamen na koji je stao...

Boris Tadić će u Visokim Dečanima provesti Badnje veče i Božić, gde će prisustvovati bogosluženjima.

Tadić je uputio poruku mira praktično svima.

"Obeležavajući rođenje Isusa Hrista upućujemo poruku mira svim ljudima nezavisno od njihovog identiteta, poruku mira svima onima koji danas i sutra obeležavaju ovaj hrišćanski praznik, ali i onima koji ne slave, zato što je ovo prilika da se i oni koji su bili u zavadi i nesporazumima izmire, da pruže ruku jedni drugima, da se razumeju bolje nego što je to bilo tokom čitave prethodne godine. Kao predsednik Srbije u Visokim Dečanima upućujem poruku mira svugde i svima u ime građana Srbije, u ime države Srbije i u svoje lično ime ", izjavio je Tadić u Visokim Dečanima.

Srpski manastiri baština za ceo svet

Tadić je rekao da položaj srpskih manastira, sveštenstva i spomenika, kao i njihov status na prostoru Kosova i Metohije, predstavljaju osnov za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

"Neki od naših manastira sa Kosova nisu deo samo naše nacionalne i religijske baštine, oni su deo svetske kulturne baštine, i nisu dakle samo naši, nego su kulturni posed čitavog sveta i svih ljudi koji žive na ovome svetu, i u tom smislu je naša obaveza posebno istaknuta da čuvamo tu kulturnu baštinu i kao temelj našeg identieta i kao deo svetske kulturne baštine", rekao je Tadić.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.01.2010. 18:18
Tipicno balkanska praznoverja,stjupidne gluposti koje se nemogu opisati,kakva veza poredjenje sadasnjeg predsednika sa pokojnim,zbog koga sam emigrirao a sadasnji mi uliva nadu u skori povratak,domu t.j.Srbiji.........Nemojmo se baviti narosdkim praznoverjima jer samo podrsehuju mrznju izmedju samih,nego negujmo nasu tradiciju i verujmo u nasu veru,srecan bozic-Hristo se rodi..........
Sreda 06.01.2010. 23:41
Ne sudi o drugima,nego se trudi da svoj zivot poboljsas u meri u kojoj je moguce a znam,ja vrlo dobro i koliko?? Sto se tice licnog upitnog,hrlim ja svojoj zemlji mnogo vise nego sto ti mozes i zamisliti a opet,trudim se da ugodim i sebi ali manje nego Srbiji,stoga "balkanske"price za koje sam siguran da neleze a i nesluze casti srpskom narodu,treba svakoliko izbegavati a tebi poruka "ljubi bliznjega"uz prilog poradi na sebi i eto rezultata........Misljenja sam da, predsednik Tadic je najbolje nesto sto se desilo Srbiji unazad par desetljeca a zato postoje neosporive cinjenice,nemozes i nesmes nikome praznoglavo upucivati kritike samo iz razloga licnog nezadovoljstva,matirati opste dobro i etiketirati licnosti koje doprinose svenarodnom dobru,mir boziji -Hristos se rodi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online