Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.01.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Artemije: Dijaspora razume našu muku

Vladika Artemije Radosavljević episkop raško-prizrenski, povodom Božića govori za "Vesti" o apelu upućenom za pomoć, aktuelnom trenutku na Kosovu i Metohiji i dolasku predsednika Borisa Tadića u južnu srpsku pokrajinu.

Nedavno ste uputili apel srpskom narodu da pomogne Eparhiji raško-prizrenskoj. Da li je bilo odziva?
- Apel je upućen i Srbima u otaxbini i srpskom narodu u dijaspori da podrže rad i aktivnosti eparhije raško-prizrenske u korist našega naroda koji je ostao na Kosovu i Metohiji. Odzivi su počeli, postoji služba koja o tome brine. Smatram da će odziva biti i ubuduće, da još uvek ima Srba i u zemlji i inostranstvu koji mogu i hoće da pomognu, koji razumeju tešku situaciju i srpsku muku na Kosovu i Metohiji gde Srbi već jedanaestu godinu Božić dočekuju u getoima i među bodljikavim žicama.

Vladika Artemije Radosavljević episkop raško-prizrenski

A kakva su očekivanja Eparhije raško-prizrenske od države Srbije, tim pre što i predsednik Tadić Božić provodi na KIM, u Vašoj eparhiji?
- Predsednik dolazi u Dečane, a ne na Kosovo.
 

U čemu je razlika?
- Razlika je što ja ne znam da on dolazi.
 

Da li je moguće da Vi kao nadležni episkop niste upoznati?
- Nažalost. Tako je bilo i prošle godine za Vaskrs, tako je i sad za Božić. Predsednik ide u moj manastir, u svetinju koja pripada mojoj eparhiji, a ja ne znam da on stiže. Zar treba da vidim na TV dnevniku da predsednik dolazi? To nije korektan odnos.
 

Da li su se predsednikove službe javile Vašoj kancelariji i Vama kao domaćinu eparhije sa najavom Tadićevog dolaska?
- Ne. Nama niko nije ni reč rekao.
 

Božićna poruka
 

Kakva je Vaša Božićna poruka?
- Neka bi se sveblagi Gospod Isus Hristos rodio danas i u našim dušama kroz našu smirenu veru, kroz našu evanđelsku ljubav, kroz naše molitve, kroz naš post, kroz naše milostinje, kroz naše evanđelske vrline. Neka bi se sa Bogomladencom Hristom u nama rodilo i zaživelo sve što je Hristovo, sve večno i bogočovečno.

 

Da li Vas je o Tadićevom dolasku obavestio Vaš pomoćnik, odnosno vikarni episkop i dečanski iguman Teodosije?
- Čak ni to.
 

Postoji li ipak šansa da se sa predsednikom sretnete u Dečanima?
- Kako mogu, kad ne znam da on dolazi. Ja sam u Gračanici.
 

Da li će Gračanica i druge svetinje na KIM imati struju za Božić?
- Mi gotovo četiri meseca nismo imali struje. Četiri meseca smo probali taj problem da rešimo preko naše države Srbije i nismo uspeli. Onda smo našli rešenje za sve naše crkvene jedinice, s tim što plaćamo preko banke utrošak struje i nemamo nikakav kontakt sa Kosovskom energetskom korporacijom.
 

Ko će da nas čuva
 

Od Božića, ko će brinuti o bezbednosti srpskih svetinja na KIM?
- Mi znamo da po rezoluciji 1244 Kfor je jedini odgovoran za bezbednost i prema tome se ponašamo. Znamo i to da Kfor prenosi svoje nadležnosti na Kosovsku policijsku službu, na šta mi ne pristajemo. Međutim, mi ne možemo ni da sprečimo nekoga da on obilazi naše manastire i da patrolira.

 

Da li će u 2010.godini biti nastavljena obnova porušenih crkava i manastira na KIM?
- Koja obnova?!
 

Ima li obnove?
-Obnove?! Ono što je ranije bilo to i sad postoji. Ništa se novo ne dešava.
 

Da li će biti nastavljeni radovi tokom ove godine, kada je reč o obnovi prema Memorandumu potpisanom od strane Sinoda SPC sa Prištinom i Unmikom?
- Ne znam. To ide mimo mene, kao što je i do sada išlo. Ja u tome ne učestvujem. Što se tiče eparhije, mi smo koliko smo mogli radili na obnovi naših manastira kao što je to bilo u Svetim arhangelima, Zočištu, Banjskoj... Međutim i tu smo sada ostali bez ikakvih sredstava.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online