Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.01.2012.
08:10
Beta A

Riker: Svi da budu kreativni u pregovorima

Zamenik pomoćnika američke državne seretarke Filip Riker izjavio je da SAD nisu zauzele određeni stav o planu predsednika Srbije u četiri tačke o rešavanju problema Kosova i istakao da je važno nastaviti dijalog Beograd-Priština, navode beogradski mediji.

Riker je u intervjuu za "Politiku" rekao da Vašington ne traži od Srbije da odustane Rezolucije 1244, već da obe strane u pregovorima treba da budu fleksibilne i kreativne kako bi se obezbedilo da "i Srbija i Kosovo mogu da učestvuju i da se njihov glas čuje na regionalnim forumima".

On je posle sastanaka u Prištini i Beogradu rekao da su četiri tačke plana predsednika Srbije "pitanja koja je neophodno razmotriti", ali i da postoje i pitanja na severu Kosova "koja Priština želi da budu razmotrena".

Američki diplomata Filip Riker

"Nismo raspravljali o ovim predlozima u detalje, niti smo zauzeli neki određeni američki stav o tome", rekao je Riker o planu o specijalnom statusu za srpske manastire i kulturno nasleđe na Kosovu, zaštiti Srba južno od Ibra, posebnom statusu severa Kosova i zaštiti imovine države Srbije i Srba.

"Pregovori važniji od ideja"

Američki zvaničnik je rekao da SAD smatraju da bi Srbija trebalo da bude usredsređena na "obezbeđivanje statusa kandidata za članstvo u EU" i dijalog Beograd-Priština.

"Razgovori u okviru dijaloga Beograd-Priština trenutni su cilj i neophodnost. Za obe strane postoje različiti pogledi i važna pitanja koja bi trebalo da budu razmotrena u budućnosti. Dobro je što svi imaju ideje i slobodni su da ih izlože, ali sada mislim da fokus treba da bude na dijalogu", rekao je on.

Na pitanje da li je od Prištine tražio ustupke oko regionalnog predstavljanja, Riker je rekao da dijalog "nije pitanje ko će ustuknuti već je pitanje kako naći praktična rešenja" i dodao da je Priština primenila sve sporazume.

Srpske institucije protivne Rezoluciji 1244?!

Povodom spornih paralelnih institucija na severu Kosova, Riker je rekao da je neophodno razmotriti koje su to institucije.

"Postoje institucije koje nisu stvorena prema zakonima Kosova, a postoje druge institucije koje funkcionišu, kao što su škole i bolnice, koje moraju da se održavaju u bilo kojoj situaciji. Savršen primer za to je južni deo Kosova, gde srpske zajednice funkcionišu, i ekonomski napreduju, dok su njihove institucije zaštićene i zadovoljavaju njihove potrebe", rekao je Riker.

On je rekao da je bitno da se ostvari napredak na Kosovu i da svi ljudi mogu da zadovolje svoje potrebe, a ne da to rade institucije koje podržava Beograd. "I rezolucija 1244 je jasna u tom pogledu jer zabranjuje prisustvo srpskih bezbednosnih struktura i njenog osoblja na Kosovu".

Zašto je Kosovo "specijalan slučaj"?

Riker je rekao da za Vašington podela Kosova nije tabu već je to "pitanje snažnog neslaganja s tom idejom" i dodao da zbog prirode događaja na Kosovu, SAD smatraju da je nezavisnost Kosova specijalni slučaj koji neće uticati na druge slučajeve.

"Situacija u BiH je samo jedan do mnogih razloga zašto se snažno protivimo tome i mislimo da je podela Kosova ili promena granica loša ideja. Jednom kad krenete tim putem stavićete pod znak pitanja svaku državu", rekao je američki zvaničnik.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2012. 08:21
Od tvoraca rezolucije 1244 do trazenja njene nistavnosti u sitnom hodu zute politike, pa sad opet do njene adaptacije.Veliki pragmatici.Kako vetar duva u svetu, tako ce i njima da duvne kad krene drmes na BI.Sve baze na Kosmetu su u dometu. Albanci su iz pravoslavaca postali muslimani, danas su americki bojazljivci koje muslimani ne respektuju. Albanija ima lep polozaj, mozda tamo planiraju da nasele Jevreje ako plan A ne uspe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online