Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 01.02.2012.
13:47
Srna A

Dodik: Jovanović da se izvini Srpskoj

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da kvalifikacija da je Srpska nastala na srebreničkom genocidu, koju je izgovorio lider LDP-a Čedomir Jovanović, predstavlja uvredu za Srpsku i srpski narod i da Jovanović treba da se zbog toga izvini.

Dodik je u tv-duelu sa Jovanovićem u Pres-centru Tanjuga u Beogradu rekao da je takva kvalifikacija netačna, neistinita i neprihvatljiva i da predstavlja proširenje medijske kampanje, pre svega iz Sarajeva.

Čedomir Jovanović i Milorad Dodik u duelu

On Dodik je napomenuo da u Dejtonskom sporazumu piše da je rat u BiH bio tragičan sukob i nigde se ne pominje genocid, te dodao da je minimalno što Jovanović može da učini jeste da se izvini Srpskoj, umesto što iznosi teške kvalifikacije.

On je naveo da je Srpska formirana pre bilo kakvog sukoba u BiH u oktobru 1991. godine a potvrđena 9. januara 1992. godine i da je izraz volje srpskog naroda koji je želeo da zaštiti svoju porodicu i identitet.

Dodik je rekao da je u Srebrenici počinjen zločin, ali ne može se sve što se desilo u BiH kvalifikovati kao genocid i ne može se potencirati samo krivica Srpske i Srba, te podsetio da su snage Nasera Orića prije srebreničkog događaja ubile više od 3.500 Srba oko Srebrenice.

"Nisam došao ovde da polemišem o situaciji u Srbiji, nego o tome da nije tačno da je Srpska nastala na genocidu već je formirana 1992. godine, a međunarodno verifikovana u Dejtonu", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, BiH nije postojala u Dejtonu, nego je napravljena u Dejtonu, a Srpska je već egzistirala, jer je imala i terotoriju i vlast i narod, odnosno Srpska je unela svoj subjektivitet u Dejtonski sporazum i BiH.

"Republika Srpska ne štiti nikoga, ali ne mora da prihvati olake kvalifikacije o genocidu", rekao je Dodik, navodeći da su pojedinci za zločine osuđeni.

Srbija nije, rekao je on, proizvela rat u BiH, nego odluka Alije Izetbegovića koji je rekao da će žrtvovati mir za BiH, a prvi ratni zločini su se desili nad Srbima u selu Sijekovac, i ubistvo svata u Sarajevu, a kasnije je bila Tuzlanska kolona.

Srpska ne odbacuje dejtonsku konstrukciju BiH, ustav je prihvatljiv, ali traži sprovođenje slova Dejtona, koji mora da se sprovodi, a ne tumači, kaže Dodik.

"Mi nismo nikakve marionete, imamo autentičnu politiku koja se vodi u Banjaluci", rekao je Dodik, navodeći da se Srpska bori za svoju ustavnu poziciju po Dejtonu i da to nije nacionalizam.

Dodik je naglasio da na memorijalnoj ploči u Potočarima ima najmanje 500 imena muslimana koji su poginuli pre Srebrenice.

On je ponovio da više voli Srbiju od Sarajeva, navodeći da Jovanović ima pravo da govori šta misli i da dođe u Srpsku, te da ode u rodno selo svoje majke i da pita ko je pobio njegove pretke u Drugom svetskom ratu.

"Ako se meni ne veruje, Helsinški odbor BiH rekao je da je Sarajevo etnički očišćeno i da je tamo završeno etničko čišćenje. Činjenica je da u Sarajevu živi 95 odsto muslimana. Naravno da to nije moj grad", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su sve tri strane činile zločine, te ocenio da je srpski narod najviše stradao. On je dodao da nikada nije čuo od Jovanovića da je Franjo Tuđman kriv što je očišćena Krajina od Srba.

Predsednik Srpske je rekao da je Radovan Karadžić imao svojih grešaka, ali je zaslužan što je formirana Republika Srpska, te da Karadžić zbog svojih grešaka sada odgovara u Hagu.

Jovanović je istakao da su "oni koji su vodili Srpsku napravili su je na Srebrenici i na opsadi Sarajeva, koja je trajala više nego opsada Lenjingrada", pri čemu je rekao da "misli na prvog predsednika Srpske, generala i predsednicu koji su završili u Hagu".

Jovanović je rekao da "dejtonsku BiH nisu pravili Izetbegović i Karadžić, nego Slobodan Milošević".

On je naveo da BiH nije država, nego "lonac", te dodao da njegova rečenica da je "Srpska napravljena na srebreničkom genocidu ima svoju težinu" i da ne misli da je umanjuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online