Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.02.2012.
14:32
Press A

Otvoren kafić 400 metara pod zemljom u borskom rudniku

Da biste popili espreso na 400 metara ispod zemlje, ne morate da uđete u neki naučno-fantastični film. Dovoljno je da odete do Bora, gde je pre nekoliko dana u rudarskom basenu otvorena prava turistička atrakcija.

Ispijanje kafe ili čaja u središtu zemlje, u kafiću na dubini od 400 metara, je prava turistička atrakcija Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Kafić, koji se nalazi na 11. jamskom horizontu, na početku servisnog okna "Vasa Drecuna", otvoren je 30. januara, a prvi gost ove jedinstvene turističke atrakcije bio je predsednik Srbije Boris Tadić.


Do prvog srpskog kafića u središtu zemlje stiže se za nekoliko minuta liftom, koji goste spušta vertikalno na dubinu od 400 metara. To je kao da ste u nekoj građevini na 120. spratu pod zemljom. Kafić površine 65 kvadrata smešten je u pećini isklesanoj u steni. Do kafića je urađen prilazni hodnik, postavljeni su stolovi, klupe i mini-šank.

Zidove krase bakrorezi rudara, a čitav kafić je i svojevrstan muzej rudarstva. Tu su stari rudarski telefoni, lampe, oprema za spasavanje. U hodniku, kojim se stiže do kafića, nalazi se bušeći rudarski čekić, kao i table sa natpisima o istoriji rudnika i objašnjenjima tehnološkog procesa. Sa MP3 plejera se čuje "Rudarska himna".

"Kafić je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove u kojima su ovde radile generacije rudara na dubinama i do 700 metara, i tu zarađivale, i još uvek zarađuju svoj 'hleb sa sedam kora'", kaže Gorica Tončev Vasilić, portparol RTB-a.

Planirano je da u naredna dva meseca kafić vikendom najpre posete supruge i rodbina rudara, a potom i ostali zainteresovani sugrađani. Nakon toga, kafić će biti otvoren za sve organizovane grupe, a prvo interesovanje već su pokazali borski blogeri i tviteraši. Priliku da siđu i obiđu jamu u kojoj se već 100 godina iskopava ruda imaće svi Borani, ali i turisti u organizovanim grupama iz drugih gradova. Neponovljiv silazak u središte zemlje, razgledanje jamskog prostora uz ispijanje pića, predstavljaće sigurno jedinstven doživljaj.


Kako je kafić smešten u servisnom vertikalnom oknu sa ulaznom vetrenom strujom, ovaj deo 11. horizonta ima prirodno provetravanje, pa se i duboko pod zemljom diše kao napolju. Temperatura vazduha je oko 18 stepeni Celzijusa, tako da je instaliran i kalorifer za dogrevanje. Obezbeđena je i rasveta, a goste, koji će morati da koriste rudarske šlemove, liftom koji prima 50 ljudi dovodiće turistički vodič. Kafu, čaj i sokove trenutno poslužuju konobari Kluba RTB-a.

"Borska jama je jedna od najsigurnijih u Srbiji i upravo zato je poslovodstvo RTB-a želelo da omogući posetu ovom delu kombinata bakra", kaže Gorica Tončev Vasilić. "Planirano je da se u kafiću postavi i video-bim na kome će posetioci, uz 'čašicu razgovora' sa rudarima, moći da pogledaju i film o radu u borskom rudniku. Sve ovo je osmišljeno u cilju promocije turističkih potencijala borske opštine. Kafić će biti uvršten u turističku ponudu grada", dodaje Tončev Vasilić.

Pored kafića na dubini od 400 meta, turistima će biti omogućena i poseta vidikovcu, na rubu starog borskog površinskog kopa, koji je bio jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi sve do 1992. godine. Sa oboda te ogromne rupe u koju bi, kako neki kažu, mogao da stane Rtanj okrenut naopačke, turistima se otvara panoramska slika borske topionice i dela grada.

U okviru buduće rudarske turističke ponude je i vožnja safari-stazom po terasama tog napuštenog kopa, dužine 12 kilometara i širine 10 metara. Samo kružni deo staze ima 6,5 kilometara, pa ona, u zavisnosti od broja krugova, može biti i duža. Za zaljubljenike u moto i trke džipovima, ali i ostale, biće to jedinstveno turističko čudo u Evropi.


Tako se Bor uvrstio na svetskoj mapi rudarskog turizma uz Japance, Rumune, Poljake... Za ispijanje pića ne treba neka posebna priprema, ali hrabrost svakako.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2012. 15:26
Bravo nek zaradi rudnik i od turizma ! Jel ima deo za pusace?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online