Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 08.02.2012.
18:53
Beta A

Hodžaj: Davanje kandidature Srbiji bila bi greška EU

Ministar spoljnih poslova vlade u Prištini Enver Hodžaj ocenio je danas u Njujorku da bi "davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU pre ispunjavanja preuzetih obaveza prema Kosovu dugoročno imalo negativne posledice na Kosovu".

"Sadašnji status na severu Kosova postaće zamrznuti konflikt, a proces normalizacije između Kosova i Srbije neće imati budućnost", rekao je Hodžaj na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenom Kosovu i Metohiji.

On je pozvao srpske vlasti da povuku pripadnike policijskih struktura sa severa Kosova i naglasio da je "ideja o razmeni teritorija veoma opasna". "Dobro bi bilo i za Srbiju i za sve da su granice na Balkanu jednom za svagda definisane", rekao je Hodžaj.

"Jednom za svagda", kako se to olako izgovara: Enver Hodžaj

Prištinski ministar kritikovao je srpske vlasti zbog situacije na severu Kosova i neispunjavanja preuzetih obaveza. Ukazao je na napetu situaciju na severu što je, kako je naveo, posledica postavljanja barikada.

"Verujem da vladavina prava nije nešto o čemu se može pregovarati i da se mora odnositi na sve. Sever Kosova ne može ostati crna rupa Evrope", naglasio je Hodžaj.

On je podsetio da će u februaru biti obeležena četvrta godišnjica samoproglašene nezavisnosti Kosova i ocenio da je od tada učinjen značajan napredak u svim oblastima.

Hodžaj je podsetio na "borbu za nezavisnost Kosova, borbu protiv represije u vreme režima Slobodana Miloševićeve i nastojanja da se etnički očisti Kosovo".

"Situacija je promenjena i u nekoliko poslednjih godina učinjen je značajan napredak zahvaljujući podsršci međunarodne zajednice. Zbog toga smo veoma zahvalni", rekao je Hodžaj i dodao da su naučene lekcije iz prošlosti.

On je naglasio da je "Kosovo postalo demokratska država s jakim multietničkim institucijama, dinamičnim parlamentom i vladom koja efikasno radi na sprovođenju reformi".

"Mi smo prosperitetna multietnička država. Kosovski lideri pokazali su da su spremni da razmotre pitanja od zajedničkog interesa za razvoj demokratije", dodao je Hodžaj.

Hodžaj je naveo da je vlada u Prištini sprovodi reforme, da je svesna da je to kompleksan i dugotrajan proces, ali da je rešena da sve bude sprovedeno "u najboljoj evropskoj praksi".

On je dodao da su učinjeni "važni koraci u izgradnji novih institucija i borbi protiv korpucije i organizovanog kriminala", što je, kako je naveo, jedan od prioriteta vlasti u Prištini.

Hodžaj je pohvalio rad EULEX-a i izarazio spremnost Prištine na punu saradnju s Misijom EU u istragama.

Govoreći o privrednoj aktivnosti, naveo je da je "Kosovo prošle godine zabeležilo privredni rast od pet odsto".

On je pohvalio rad civilnog sektora na Kosmetu, navodeći da u velikoj meri doprinosi procesu demokratizacije društva.

Hodžaj je naglasio da "Kosovo želi da bude konstruktivna članica međunarodne zajednice i pozvao sve članice UN da podrže Kosovo u regionalnim i svetskim organizacijama".

"Nezavisnost Kosova je geopolitčka realnost", rekao je Hodžaj i podsetio da je 85 članica UN formalno priznalo samoproglašenu Republiku Kosovo.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 19:30
Е будало смрдљива, ништа на Балкану није ,,једном за свагда''! Ратоваћемо још хиљаду пута и докле смо живи ви ми мира имати нећете...
Sreda 08.02.2012. 19:17
ovaj se uradio definitivno..il od radijacije..vise ne komentarisem klovnove.
Sreda 08.02.2012. 19:40
"Dobro bi bilo i za Srbiju i za sve da su granice na Balkanu jednom za svagda definisane" Pa i bile su definisane i ranije , To bre lupeta ko kako stigne , a mi necemo u EU to je sigurno,dzabe si isao tamo ,ako ti je to bio cilj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online