Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 13.02.2012.
10:39
Srna A

Pregovori zapeli, Berlin sve nervozniji

Do odluke o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji ostale su još svega dve nedelje a datum nove runde pregovora Beograda i Prištine još se ni ne nazire. "Večernje novosti" saznaju da bi sastanak dve delegacije trebalo da bude organizovan "izvesno u toku ovog meseca", a što se on više bude odlagao raste i nervoza Nemačke pa bi odluka o srpskoj kandidaturi mogla da bude odložena čak za kraj 2012. godine.

Dijalog bi trebalo da dovede do dogovora o predstavljanju Prištine na regionalnim skupovima, što je uslov da Srbija dobije status kandidata za EU.

U Evropskom savjetu kažu da nema ničeg novog na tom planu. ''Radimo na pripremi sledeće runde, ali u ovom trenutku datuma još nema", potvrdila je za "Novosti" portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Maja Kocijančič.

Kad će opet za sto?: Pregovarači Beograda i Prištine

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je da su konsultacije u toku, ali da datum nove runde pregovora još nije poznat jer "Priština odbija predloge". Srpska strana ponudila je nekoliko opcija, a sve uključuju Rezoluciju 1244, tvrdi Stefanović.

On je izrazio nadu da će biti napravljen pomak u približavanju stavova dve strane kako bi nova runda pregovora bila održana do kraja meseca.

"Novosti" saznaju da nije sigurno da će se timovi sresti čak ni ove nedelje, ali da bi takav razvoj događaja mogao da bude problematičan s obzirom na signale koje šalje zvanični Berlin - da neće popustiti ukoliko se sporazumi budu sklapali u poslednji čas pred ministarski sastanak, kao što je to bio slučaj u decembru prošle godine.

Ako Nemačka i dalje zadrži tvrd stav, može da se dogodi da se o srpskoj kandidaturi, prema nekim najavama koje su već procurele u javnost, raspravlja sledeći put tek u - decembru tekuće godine.

Iz Brisela stižu upozorenja da vreme neumitno curi. Obe strane se pozivaju na "demonstriranje malo dobre volje", u cilju postizanja sporazuma oko koga su već dogovorena načelna pravila, ali ne i sadržaj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 10:48
Iz Brisela stižu upozorenja da vreme neumitno curi. Obe strane se pozivaju na "demonstriranje malo dobre volje" Albanci i "dobra volja"...Ovaj zapad jos uvek izgleda ne zna ko su i kakvi Albanci i koga oni podrzavaju.Obice se zabrinutima sve o glavu .....cuj "obe strane" ...bice obe strane posle referenduma a ova nasa vlada ima i te kako volju
Ponedeljak 13.02.2012. 12:03
da li su gospoda koja navodno prestavljaju srbiju svijesni da konstantno krše ustav srbije i to nažalost na štetu srbije.
Ponedeljak 13.02.2012. 12:11
zamisli te ovakav sf-film:" godina 2112,spatno ljeto ,temperatura 39 stepeni nalazimo se u srbiji zemlji koja je od 2012 .g.kandidat za članstvo u EU(koje više nema) i tim povodom obilježava 100g. samoće,pardon čekanja godoa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online