Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.02.2012.
12:44 >> 15:10h
Beta, Srna A

Kuper dolazi da pritisne Kosovo?!

Dolazak posrednika Evropske unije u razgovorima Prištine i Beograda Roberta Kupera na Kosovo deo je pritisaka da kosovske institucije prihvate kompromis koji pomaže Srbiji, piše danas dnevnik "Koha ditore".

 Kako će se Kosovo predstavlati na regionalnim skupovima: Robert Kuper
 

Današnja poseta Kupera je nastavak njegovih napora da se postigne kompromis na temu regionalnog predstavljanja Prištine, odnosno naziva pod kojim će Kosovo učcestvovati na regionalnim incijativama i susretima.

Uoči susreta evropskog posrednika u dijalogu Bograda i Prištine Roberta Kupera sa šefom prištinskog tima Editom Tahiri, nekoliko desetina pristalica pokreta "Samoopredeljenje", okupilo se ispred zgrade kosovske Vlade u Prištini gde ispisuju grafite "Kosovo republika", javljaju lokalni mediji.

 

Prema pisanju prištinskog lista "Kosova ditore", uhapšeno je osam aktivista, ali ovo hapšenje još nije zvanično potvrđeno, javlja Radio KIM.

Takav dogovor je, kažu u EU, "jasan uslov za Beograd da dobije status kandidata, ali je i u interesu Prištine", piše dnevnik.

Dodaje se da bi eventualni kompromis između Beograda i Prištine mogao da se koristi kao rešenje i za Evropsku uniju, koja zbog činjenice da pet država nije priznalo Kosovo, ne može da potpiše sporazume sa Prištinom pod nazivom Republika Kosovo.

Iako su neki ambasadori zapadnih zemalja na Kosovu kazali kako i njihove zemlje učestvuju na sastancima, a da im se ne spominje puni ustavni naziv, činjenica je da se u sporazumima i dogovorima koje potpisuju sa EU predstavljaju ustavnim imenom.

Diplomate u Briselu veruju da će, ukoliko Kuper postigne kompromis između Beograda i Prištine, i Nemačka popustiti i Srbija odobriti status kandidata 28. februara.

Očekuje se da kosovska strana bude pod pritiskom da u predstavljanju u fusnoti prihvati spominjanje Rezolucije 1244 UN. Kao "olakšanje" za Prištinu pominje se da će u fusnoti biti navedeno i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Takva formula je, kako piše Koha ditore, sada prihvatljiva za Beograd, jer je prihvaćen zahtev da se obavezno pomene Rezolucija 1244.

Najviši zvaničnici Vlade Kosova su ovih dana izjavljivali da je za njih neprihvatljivo bilo kakvo drugačije predstavljanje Kosova sem kao nezavisne i suverene države.

Utorak 14.02.2012. 15:20
Borko i Tadic su opet postigli poen za siptare
Utorak 14.02.2012. 16:12
После избора у Русији на којима побеђује син Божији Путин,сви ови луцифери ће назад у пакао.
Utorak 14.02.2012. 18:11
Pritiskao ne pritiskao sve je dzabe Srbi to nece priznati bar oni koji dodju posle ZUTIH na vlast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online