Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.02.2012.
14:22
Beta A

Status kandidata znak da je Srbiji mesto u EU

Dodela statusa kandidata bila bi znak da će Srbija sigurno postati članica EU, dok bi odlaganje takve odluke imalo negativan uticaj na motivaciju za reforme, ocenio je direktor predstavništva Konrad Adenauer fondacije u Beogradu Anri-Žiskar Bone.

"U kontekstu predizborne kampanje sumnjam da bi status kandidata imao značajan uticaj na partiju predsednika Tadića, ali smatram da bi imao negativan uticaj za vladu ukoliko se ne dobije status kandidata", rekao je Bone za EurAktiv.

On je ocenio da postoji opasnost od pada motivacije, i ove i naredne vlade, za reforme koje vode ka EU ukoliko Srbija ne dobije status kandidata.

Foto: Ilustracija

"To (dodela kandidata) bi bio dobar znak za novu vladu, bez obzira na to ko će je činiti, jer bi smatrali 'sada smo na sledećem nivou, naša odgovornost je da idemo dalje'. Ukoliko, s druge strane, nova vlada vidi da prethodna nije ostvarila status kandidata možda kaže 'to i za nas nije toliko bitno'", rekao je on.

Bone je istakao da će pregovori o članstvu imati još veći uticaj na reforme zahvaljujući intenzivnijoj komunikaciji Beograda i Brisela i da ih zato treba što pre pokrenuti.

"Neko će, da tako kažem, gledati preko ramena svakog ministra. Smatram da će tada biti mnogo značajnija primena reformi i zakona koji su doneti i biće lakše za obe strane, a posebno za građane, da vide šta funkcioniše a šta ne", istakao je on.

Na pitanje o stavu Nemačke na predstojećim sastancima lidera i ministara EU, Bone je rekao da Nemačka podržava kandidaturu Srbije za EU, kao i da očekuje konkretan napredak u odnosu na decembar, kada je odluka o statusu kandidata odložena.

"Ukoliko je napredak opipljiv, a Srbija ima još nekoliko dana za to, ukoliko ima vidljivih rezultata u mnogim oblastima, a posebno u dijalogu s Prištinom, Nemačka će dati zeleno svetlo", istakao je direktor beogradskog predstavništva Konrad Adenauer fondacije, koja je bliska nemačkoj vladajućoj Hrišćansko-demokratskoj uniji.

Uslovi koji su postavljeni, kako je naveo, nisu novi, reč je o zahtevu regionalne saradnje koja je konkretizovana zbog zaoštrene situacije na terenu prošlog leta, kazao je Bone. On je ocenio i da ne postoji opasnost da se u zavisnosti od rezultata izbora promeni proevropski kurs Srbije i da za predstavnike EU i Nemačke nije bitno ko je u vladi.

"Mislim da se od prethodnih izbora promenilo to da većina stranaka kaže da želi da evropske integracije budu strateški cilj Srbije. Bilo je drugačije na prethodnim izborima kada su radikali bili veoma jaki, a Srpska napredna stranka još nije postojala", kazao je on.

Evropske integracije, kako je naveo, imaju veliki uticaj na poslovnu
klimu, jer firme više žele da ulažu ukoliko postoji jasna evropska
perspektiva, koja donosi i predvidivost, pouzdanost vladavine zakona i
transparentno donošenje odluka.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.03.2012. 20:18
nikada srbija nece uci u IV rajh.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online