Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 28.02.2012.
12:06
Beta A

Vlasi u Boru: Titlovane emisije su bruka!

Regionalna televizija Bor prva će u Srbiji titlovati emisije na jeziku Vlaha čije je pismo usvojeno januara ove godine. Iz najjače vlaške stranke poručuju, međutim da je, ceo projekat borske TV - bruka.

Način na koji se na televiziji Bor prezentuje vlaški jezik je bruka
 

Autori tog projekta na TV Bor su rekli da su titlovane emisije o tradicionalnom muzičko-folklornom stvaralaštvu i očuvanju kulturne baštine nacionalnih manjina.

Te emisije su serija u okviru projekta "50 godina tradicije" koji je finansiralo Ministarstvo kulture.

Šef projekta u TV Bor Miodrag Kokelić kazao je da će se promovisati novo vlaško pismo od 35 slova koje je u janaru prihvatio Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, a seriju sa titlovima nazvao je "istorijskim činom za Vlahe".

S tim se, međutim, ne slaže najjača partija Vlaha, Vlaška demokratska stranka Srbije čiji predsednik Predrag Balašević novu azbuku i titlove naziva brukom.

On je kritikovao i način prezentacije emisije "Vesti" na vlaškom na borskoj televiziji i zatražio odgovornost glavnog i odgovornog urednika Miloljuba Miloševića i direktora javnog preduzeća "Štampa radio i film" Vladana Novovića.

"Način na koji se na televiziji Bor prezentuje vlaški jezik je bruka. Polovina fonda reči u tim informativnim emisijama su na našem maternjem jeziku, a pola na srpskom. To je mešavina koja ni na šta ne liči", smatra on.

Balašević je dodao da je u razgovoru sa više vlaških organizacija odlučeno da se televiziji Bor uputi protestno pismo.

"Takvu emisiju je bolje ne emitovati, jer se ruži naš jezik koji je ionako u teškoj situaciji zbog nemogućnosti da se uči u školi", smatra predsednik VDSS, opozicione partije u lokalnom parlamentu.

Prevodilac emisija na borskoj televiziji Aleksandar Ilić, napominje da novousvojena azbuka ima 35 glasova koji su i ranije bili korišćeni u vlaškom jeziku, a da su sada samo dobili svoje foneme. On smatra da su Vlasi na ovaj način dobili stepen više od onog što su imali do sada.

Utorak 28.02.2012. 12:46
Власи не желе бити Срби нити Румуни него Власи. Једноставно у Београду сједе људи који нам све намерно компликују.Власи су са Србима делили и добро и зло. Када је Србин ишао у рат,ишао је и Влах изаједно су гинули.На солунском гробљу има на хиљаде влаха,хајдук Вељко је био Влах али их је наша историја записала све као Србе. Једно ста вно их се гура Румунима а они то не желе.Па зар није наше да о њима управо ми поведемо рачуна а не суседна држава,зар небисмо ми требали да саћувамо њихово наслеђе које је уткано у државу Србију на коју су Власи поносни.Никада кроз историју није био проблем између Влаха и Срба али Београд намерно ствара тај проблем.
Utorak 28.02.2012. 14:55
Sta smo sve prihvatili u ovoj nasoj jadnoj drzavi, sigurno se u rumuniji titluju emisije na srpski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Utorak 28.02.2012. 14:29
Ova banda vlaska na isti nacin ucenjuje Srbiju kao i siptari!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online