Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 29.02.2012.
00:17
Vestionline A

Srpska posla: Panić optužio Srbiju i Miloševića za raspad SFRJ

Učesnici međunarodne konferencije u Moskvi "Raspad SSSR-a i SFRJ - 20 godina poslije: zaključci i pouke" ocenili su da je zajednički put svih bivših jugoslavenskih republika - demokratija, jačanje dobrosusedske saradnje i evropske integracije. Konferenciju je organizovao Moskovski državni institut za međunarodne odnose ruskog ministarstva spoljnih poslova, a sponzor je bivši jugoslavenski premijer Milan Panić.

Milan Panić: U svim bivšim jugoslovenskim republikama i dalje postoji stari socijalistički sistem
 

Učesnici su takođe ocenili da raspad dvaju zemalja treba posmatrati odvojeno, zbog različitosti tadašnjih sistema i geostrateške uloge u svetu. Panić je kazao da rat "ne može biti rešenje za budućnost" i da se mora pregovarati o svim spornim temama.


"Za sve zemlje regiona najvažniji su razvoj demokratije i evropska perspektiva", rekao je Panić.


"Srbi, priznajte!"

Po njegovoj oceni, Srbi moraju da priznaju da je Srbija, odnosno Slobodan Milošević, bila razlog raspada Jugoslavije.


"Najvažnija pouka ove konferencije je da počnemo da mislimo o budućnosti bivših jugoslovenskih republika kao dela Evropske unije. Svi se slažu da je odlično ekonomsko rešenje za region - Evropska unija. To je i odlično političko rešenje jer će doneti sistem koji treba da se promeni", kazao je Panić.


Po njegovim rečima, u svim bivšim jugoslovenskim republikama i dalje postoji stari socijalistički sistem, samo s drugim ljudima.


"U tom sistemu mladi, napredni ljudi, ne mogu da funkcionišu. Zato je vrlo važno promeniti sistem", naveo je Panić.


Mesić: Kriv je Sloba

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić je ocenio da je za raspad bivše Jugoslavije kriv Slobodan Milošević, koji je, prema njegovim rečima, "izazvao krizu igrajući na kartu spašavanja Jugoslavije, a ustvari ju je razarao".


Po njegovoj oceni, rat u bivšoj Jugoslaviji se mogao izbeći putem konfederacije, ali je ukazao da za to nije postojala volja.


"Najvažnija pouka raspada i rata je da treba pregovarati i onda kada se pregovori čine bezizlaznim. Rat nije rešenje, i posle rata se mora sesti za pregovarački sto. Treba da živimo kao komšije i da od toga svi imamo koristi", kazao je Mesić.


Mesić i Panić ocenili su da je neophodna revizija Dejtonskog sporazuma, pošto, kako su ocenili, BiH u sadašnjim uslovima ne funkcioniše i nema izgleda za razvoj.


Rusija: E neka ste izabrali Evropsku uniju

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin kazao je da su države zapadnog Balkana napravile izbor u korist Evropske unije, i da Rusija "poštuje taj suvereni izbor balkanskih naroda i njihovo neosporivo pravo". On je, međutim, ukazao na to da "napori samih država regiona mogu biti energičniji, solidniji i dosledniji".


Karasin je ocenio da se danas situacija na Balkanu ne može okarakterisati kao "oštra kriza", i da u regionu jačaju tendencije normalizacije u periodu posle sukoba, kako u samim državama tako i u njihovim međusobnim odnosima.
 

Mlađan Dinkić: Malo krivi i Hrvati i Slovenci

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da ekonomska situacija nije bila razlog raspada Jugoslavije, već da su političke elite, pre svega Srbije, Hrvatske i Slovenije, želele samostalne države. Po njegovoj oceni, perspektiva svih zemalja je EU, koja će, kako smatra, iako preživljava ekonomsku krizu, opstati.

"Sada je već jasno da taj region u potpunosti može da postane polje za aktivnu saradnju u korist socijalnog i ekonomskog razvoja naroda", naveo je Karasin.


Po njegovim rečima, i na postjugoslovenskom i na postsovjetskom prostoru i dalje postoje "konfliktne situacije" koje donose nestabilnost i ometaju međudržavnu saradnju. Naveo je kao primere Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, makedonsko-grčki spor, kao i Pridnjestrovlje i nagornokarabahski spor na prostoru Zajednice nezavisnih država.


Sekretar makedonske ambasade u Moskvi Simon Kanevče ocenio je da je za bivše jugoslavenske republike neophodno jačanje međusobne saradnje, ulazak u EU i prihvatanje evropskih vrednosti.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.02.2012. 00:29
Krivi su SVI , i to je cinjenica,kao i cinjenica da je tom krvavom raspadu najvise doprineo zapad, preranim priznavanjem nekih republika kao drzava,sto im je dalo povod da idu u oruzani sukob. Da nije bilo toga - doslo bi do mirnog "razvoda".Hrvati bi pristali da dobiju drzavu bez rata samo dogovorom.Cak bi i dali autonomiju Srbima kao sto je Vojvodina ili KiM u to vreme. Da su imali vremena - dogovorili bi se. Kao sto su se i dogovarali ...Problem im je bio BiH, jer nisu znali sta ce sa "bosnjacima" muslimanima....Hrvati ih nisu hteli (nece problem u cistoj Hrvatskoj).A niko nije hteo Muslimansku drzavu u centru Evrope.
Sreda 29.02.2012. 00:33
Е, да сам живео на Марсу, па да сам сад пао на земљу, можда би поверовао у речи ових пудлица ''Новог светског поретка''. Чудо није Соња Бисерко позвана да објасни учесницима шта се то десило. И Србија није изабрала ништа, ЕУ јој се намеће од окупационих сила и њихових сарадника.
Sreda 29.02.2012. 02:07
Sloba je obican izdajica i komunjara koji je zavio Srbiju u crno i jos patimo zbog njegove politike,nije bio nikakva Srbenda vec obican kriminalac koji je izneo Srpske pare na raznim belo svetskim racunima,njegovi i direktori i rukovdstva su unistili ekonomiju i zbog njega i ratova koje je doneo zemlji,zavio je dosta Srpskih majka u crno. Zbog njegove lose diplomatije i politike se raspala Jugoslavija, mada tu krivicu snosi i Tudjman i Izetbegovic ali da je Sloba hteo mogao je da spasi Jugu na miran nacin. Zbog njegove politike velikog Srpstva mi smo izgubili Kosovo i Metohiju i bombardovani smo od 19 zemalja NATO pakta. Milosevic je bio najveca sramota za Srpski narod najgori politicar
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online