Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 07.03.2012.
09:47
Alo A

Đilas gradonačelniku Larnea: Evo vama Roma, pa pokažite humanost

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ponudio je gradonačelniku grada Larnea da zbrine nekolicinu romskih porodica iz srpske prestonice, a kojima bi Grad Beograd obezbedio prevoz do tamo!

Đilas se zahvalio belgijskom kolegi i poželeo mu da praktično vežba humanost pri rešavanju problema Roma

Naime, Đilas je odgovorio na pismo Ignasa de Berdemakera, koji je zahtevao od prvog čoveka srpske prestonice da poboljša položaj Roma u Beogradu.

"Zahtevam od vas da zaustavite sva nasilna iseljenja iz neformalnih gradskih naselja, uključujući i ona od strane Direkcije za razvoj Beograda i tražim da obezbedite adekvatno obezbeđenje i osigurate da ta iseljenja proteknu u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava, uključujući i Principe i uputstva UN-a za raseljenja lica uzrokovana razvojem", zatražio je Berdemaker, podsećajući i na Nacionalnu strategiju o poboljšanju pozicije Roma u Srbiji, donetu 2010. godine.
 

Đilas se pismom zahvalio inostranom kolegi što "nam je otvorio oči". "Hvala vam na pismu kojim ste nam 'otvorili oči'. Iz vašeg iskustva gradonačelnika grada od 12.000 stanovnika, koliko ima jedno manje naselje u Beogradu, sigurno ste u poziciji da razumete i sagledate potrebe 1,7 miliona stanovnika, od kojih su nekoliko desetina hiljada pripadnici romske nacionalne manjine", piše u pismu srpskog gradonačelnika, koji je takođe ukazao belgijskom kolegi da bi njihova finansijska podrška i pomoć u rešavanju romskog pitanja bila daleko korisnija.
 

"Grad Beograd je posle vašeg pisma sproveo anketu među pripadnicima romske populacije prema kojoj se 76 odsto njih izjasnilo da bi odmah otišlo da živi u Belgiju, dok je preostalih 24 odsto izjavilo da bi rado posetilo Belgiju kako bi se na licu mesta uverilo u kvalitet života", poručio je Đilas, naglašavajući da svi pripadnici romske manjine u gradu sada imaju lična dokumenta, a time i mogućnost da putuju gde žele.


"Ukoliko ste u mogućnosti da primite neke od ovih ljudi, mi ćemo im organizovati prevoz. U slučaju da se neko od njih uputi u Larne u sopstvenoj organizaciji, molim vas da me o tome obavestite", naveo je Đilas, pozivajući Berdemakera da se s konkretnim predlozima za pomoć slobodno obrati njegovom kabinetu.
 

"Istovremeno vam želim puno uspeha u rešavanju problema vaših sugrađana koji će, nadam se, raseljene romske porodice iz Beograda dočekati raširenih ruku ukoliko reše da promene sredinu u kojoj žive", zaključio je Đilas.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 09:55
E vala trebalo bi da ih tamo posaljemo...pa nek vide oni kad im daju te "bolje uslove" na sta ce to da lici za nekoliko meseci...Imam primer Sremcice naselja kod Beograda..dosta ljudi tamo kuce a ima i par stambenih blokova...jednako su zgrade pravljene i za Rome...kad pogledas taj njihov kvart da se slogiras...oni drze ovce u stanu...prljavo zapusteno ne dao Bog da se zabasa malo dublje...nemam nista protiv Roma ali su oni definitivno narod koji zivi takvim nacinom i nema sile svetske da to promeni...cast izuzecima koji zive kao i ostali ali ovo je vise nego uzas kako izgledaju ta naselja...ne verujem da iko ista moze da ucini...
Sreda 07.03.2012. 09:59
Sto taj nije drzao pridike Francuzima koji su "spakovali " Rome i izbacili iz gradova i cak drzave ,da se snalaze.! Dobro si mu i odgovorio.
Sreda 07.03.2012. 10:01
Djilas mi nije bas po volji ali za ovo mu SVAKA CAST.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online