Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 07.03.2012.
10:29
Beta A

Ako ne raspiše izbore, Srbija će priznati Kosovo

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić izrazio je danas nadu da će lokalni izbori koje će 13. marta raspisati predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović biti održani i na Kosovu i Metohiji, ali je kazao da za to nisu dobili obećanje predsednice parlamenta.

99,9 odsto građana reklo 'ne' institucijama takozvane države Kosovo : Dobrosav Dobrić

Dobrić je za Televiziju Most iz Zvečana rekao da će, ako lokalni izbori ne budu održani i u opštinama na Kosovu i Metohiji, to biti "prvi korak pravnog priznanja Republike Kosovo i pravnog odricanja od Kosova i Metohije u sastavu Srbije".

"Sada ne postoje neke lokalne vlasti pod međunarodnim protektoratom, ili su skupštine srpske ili su albanske, i ako mi ne budemo održali izbore u ustavno-pravnom sistemu Srbije, znači da treba da očekujemo izbore i formiranje lokalnih skupština u sistemu lažne Republike Kosovo koju mi ne priznajemo, ne priznaje je ni Republika Srbija, ali ni dve trećine zemalja u svetu", rekao je Dobrić.

On je dodao da su predsednicu parlamenta Srbije, tokom jučerašnjeg sastanka u Beogradu, predsednici skupština opština sa severa Kosova upoznali sa rezultatima referenduma održanog 14. i 15. februara, odnosno da je "99,9 odsto građana reklo 'ne' institucijama takozvane države Kosovo".

"Građani su se izjasnili za institucije Republike Srbije i mi smo iskoristili priliku da upozorimo naš parlament da svaka druga aktivnost znači sprovođenje nasilja nad našim stanovništvom koje je na demokratski način, na referendumu, izrazilo svoju volju", rekao je Dobrić.

Prema njegovim rečima, Slavica Đukić Dejanović im je kazala da će poštovati Ustav Srbije i raspisati izbore u svim opštinama u kojima je lokalnim samoupravama istekao mandat, kao i da je izrazila nadu da će oni biti i sprovedeni.

Međutim, Dobrić je kazao da im je predsednica parlamenta kazala i da "nije u njenoj nadležnosti i njenoj moći da izbori budu i sprovedeni".

Slavica Đukić Dejanović im je, po rečima Dobrića, kazala i da je za sprovođenje izbora u lokalnim samoupravama na Kosovu i Metohiji zadužena Republička izborna komisija kojoj je Vlada Srbije 2008. godine prenela tu nadležnost.

"Mi smo istakli da se ništa nije promenilo od izbora koji su sprovedeni 2008. godine, ni 2009. i 2010, kada su raspisani i održani izbori u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici, a ni Rezolucija 1244 SB UN se nije promenila", rekao je Dobrić.

Prema njegovim rečima, predsednica parlamenta im je na to kazala da je tada Srbija imala prećutnu saglasnost UNMIK-a i da očekuje da će tako biti i sada.

Na sastanku sa Slavicom Đukić Dejanović juče su bili predsednici skupština opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Babincev nije želeo da prisustvuje sastanku u znak protesta.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 10:41
Од ове и овакве издајничке власти ништа не може да нас изненади...
Sreda 07.03.2012. 10:36
IZBORI MORAJU BITI I NA KOSOVU ,AKO NISTA DRUGO NA SEVERNOM GDE SE SRBI BORE NEVIDJENOM ODLUCNOSCU DA OSTANU U SRBIJI OBAVEZNO!
Sreda 07.03.2012. 18:32
Ako ne raspiše izbore, Srbija će priznati Kosovo A sto ste isli kod Slavice?,to ste tamo trebali da vidite i kazete sta ce biti ako se izbori ne raspisu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online