Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 08.03.2012.
13:38 >> 14:15h
Beta A

Srbija i Italija potpisale međudržavne sporazume

Predstavnici vlada Srbije i Italije potpisali su danas, na drugom političko-privrednom samitu Srbija-Italija, nekoliko međudržavnih sporazuma.

Šefovi diplomatija dve zemlje Vuk Jeremić i Đulio Marija Terci potpisali su Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Sporazum Italije i Srbije o ekologiji

Ministri životne sredine Italije i Srbije, Korado Klini i Oliver Dulić, potpisali su danas u Beogradu Aneks Memoranduma o razumevanju o saradnji u zaštiti životne sredine. Ovim dokumentom, potpisanim na Drugom političko-privrednom samitu Srbija - Italija, predviđene su dalje zajedničke aktivnosti u
sprovođenju Kjoto protokola o smanjenju emisije štetnih gasova s efektom staklene bašte. Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne
sredine između dva ministarstva potpisan je 2002. godine, a zajednička deklaracija o saradnji u toj oblasti na Prvom samitu Srbija - Italija 2009. godine.

 

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.

Oni su potpisali i zajedničku izjavu o saradnji MUP-a Srbije i MUP-a Italije u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ministri poljoprivrede Dušan Petrović i Mario Katanija potpisali su Protokol o saradnji u ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministri životne sredine dve zemlje Oliver Dulić i Karado Klini.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavna ispektorka Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo.

Potpisan protokol iz oblasti poljoprivrede

Ministarstva poljoprivrede Srbije i Italije potpisala su su danas u Beogradu Protokol o saradnji u oblasti ruralnog razvoja i kvaliteta u poljoprivredi.

Protokol su na političko-privrednom samitu Srbija-Italija, koji se održava u Palati Srbije, potpisali ministri poljoprivrede Srbije Dušan Petrović i Italije Mario Katanija.

Taj dokument, koji je u skladu sa Memorandumom o razumevanju iz 2009. godine, trebalo bi da doprinese proširivanju saradnje Srbije i Italije na zajedničkim projektima u relevantnim oblastima ruralnog razvoja.

To oblasti su, kako se precizira, programiranje ruralnog razvoja, diversifikacija poljoprivrednih aktivnosti ruralnog razvoja sa posebnim naglaskom na ruralni turizam, unapređenje proizvodnje obnovljive energije i olakšavanje razmene najboljih praksi.

Protokol podrazumeva i saradnju u oblasti politike kvaliteta u poljoprivredi, odnosno sektora za proizvodnju voća, povrća i šećera što obuhvata i pomoć u proizvodnji proizvoda sa oznakom kvaliteta, registraciji i zaštiti geografskog porekla prema evropskim i međunarodnim standardima, kao i pomoć u razvijanju organske proizvodnje.

Šutanovac i Di Paolo zadovoljni saradnjom u oblasti odbrane

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i njegov italijanski kolega Đampaolo Di Paolo izrazili su danas zadovoljstvo saradnjom dve zemlje u oblasti odbrane i istakli da će se ona i u budućnosti prvenstveno zasnivati na oblastima školovanja, obuke i usavršavanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Šutanovac i Di Paolo su u okviru samita Srbija - Italija razgovarali i o podršci Ministarstva odbrane Italije uključivanju Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, aktivnostima u okviru Partnerstva za mir, kao i podršci učešću u svim regionalnim inicijativama.

Posebno je naglašena podrška Italije brzom pristupanju Srbije članstvu u Evropskoj odbrambenoj agenciji, o čemu će se u EU razgovarati 23. marta, naglašeno je u saopštenju.

Ministar odbrane Srbije je izrazio zahvalnost zbog podrške koju Italija pruža reformi sistema odbrane i procesu evropskih integracija Srbije. Istakao je i značaj podrške Italije prilikom dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 13:49
Vicko nam objasni kako on vizionarski namerava sa "macama" i obeca nevidjene milione i ulaganja (posle Fiata odmah Ferari ulece), a kad ono tamo razumevanje, kvalitet jajca, zastita sredine, karabinjeri i fantomke, i naravno jevropska integracija.
Četvrtak 08.03.2012. 13:52
ne videh da su potpisali nishta u vezi saobracajnih dozvola....godinama se Srbi u Italiji primoravaju da ponovo polazu vozachke ispite za SVE kategorije bez obzira shto je YU vozachka dozvola bila priznata bilateralnim ugovorom izmedju italije i YU kao i u celoj evropi pre stupanja viznog rezima i sankcija 94-te godine....to je jedno od stvari kojima bi trebao da se pozabavi medjunarodni sud za ljudska prava u Strazburu...ali izgleda da Srbi za njih nisu ljudi.....zato nemaju ni prava....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online