Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 11.03.2012.
21:28
B92 A

"Cena" priznanja Kosova milion evra

Za svako priznavanje minule godine, kosovska vlada je iz budžeta izdvojila oko milion evra, prenose prištinski mediji.

Foto: Arhiva
 

Kako navode Zeri, taj iznos je izračunat na osnovu troškova koji su napravili zvaničnici kosovske vlade putujući po inostranstvu.

U te troškove ne spada poseban ugovor koji je potpisan pre par meseci sa američkom kompanijom "Paton Bogs LLP”, kojom upravlja američki diplomata Frenk Vizner.

Ovi troškovi nisu uneti u izveštaju Ministarstva finansija ni Ministarstva inostranih poslova, piše list. Međutim, izvori prištinskog dnevnika navode da pet odsto ukupnog iznosa budžetske linije koja je namenjena za plate i dnevnice vladinih zvaničnika ide na putne troškove van Kosova, što bi ukupno za minulu godinu to iznosilo 19,3 miliona evra.

Najveći deo tog iznosa je potrošen na putovanja radi lobiranja za nova priznavanja nezavisnosti, te je prištinski list napravio računicu – ukoliko se izračuna broj zemalja koje su prošle godine priznale nezavisnost Kosova, onda je jasno da je "Kosovo svako priznavanje koštalo oko milion evra”.

U sumu izdvojenu za lobiranje za priznavanje nezavisnosti treba uračunati i ugovor između kosovskog ministarstva spoljnih poslova i američke advokatske kancelarije "Paton Bogs LLP”, vredan oko pola miliona evra, sklopljen avgusta prošle godine.

Naime, kosovska vlada je pre tri godine sličan ugovor, težak 5,7 miliona evra, potpisala s kompanijom "Sači end Sači”, ali su u Prištini bili nezadovoljni ukupnim rezultatima kampanje te firme za poboljšavanje imidža Kosova u svetu. Stoga su se odlučili da poverenje ukažu američkom diplomati Frenku Vizneru, bivšem specijalnom izaslaniku SAD za Kosovo.

Vizner, naime, ima bogato iskustvo u lobiranju za interese zemalja u kojima je ranije obavljao diplomatsku aktivnost. Tako je prošle godine britanska štampa tvrdila da je Vizner, čovek koga je Barak Obama poslao u Kairo da pregovara s tamošnjim liderom Hosnijem Mubarakom, u sukobu interesa jer "radi za advokatsku kancelariju koja zastupa interese egipatskog predsednika u SAD”.

On je od strane kritičara u SAD često optuživan da je radio za CIA, kao i za moćnu energetsku kompaniju Enron, za koju je do njenog bankrotstva obezbeđivao unosne poslove u zemljama u kojima je bio akreditovan kao ambasador.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.03.2012. 21:35
шта је то за змију? пар српских бубрега, неколико плућних крила, понеко срце и накупи се... а и камиони са "паприком" и "поврћем" само шпартају србистаном, на путу ка еУ... сваки камион - 10 признања... а србистански "цариници" срећни што убирају "приход" од 5 до 10 К еур, по камиону...
Nedelja 11.03.2012. 21:38
Кирибати тоне... важи ли њихово признање?
Nedelja 11.03.2012. 21:46
koliko li su ovi ""NASI"" dobili ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online