Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 14.03.2012.
13:52
Beta A

Tadić ignorisao peticiju 70.000 izbeglica

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je od predsednika Srbije Borisa Tadića da odgovori javnosti zašto nije podržao peticiju koju je potpisalo 70.000 izbeglih i prognanih za vraćanje oduzetih imovinskih i stečenih prava.

Miodrag Linta: Izbeglice traže vraćanje oduzetih imovinskih i stečenih prava
 

Predsednik Koalicije Miodrag Linta je naveo da su peticijom zatraženi i isti standardi na suđenjima za ratne zločine i konačno rešavanje pitanja nestalih. Koalicija je najavila da će sutra Tadiću predati otvoreno pismo sa zahtevima izbeglica i Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji.

"Sa žalošću moramo konstatovati da Tadić i njegov kabinet nisu smatrali za potrebno da, barem jednom, prime našu delegaciju, niti da pismeno odgovore na barem jedan od 11 dopisa", naveo je Linta.

Linta je dodao da je Koalicija zato bila prinuđena da se predsedniku Srbije obrati otvorenim pismom.

"U pismu tražimo i da Tadić odgovori javnosti zašto nije podržao našu inicijativu da se otvori suštinski dijalog sa Zagrebom, Sarajevom i Ljubljanom o pronalaženju pravičnog i trajnog rešenja problema oštećenih građana i pravnih lica na temelju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji", naveo je Linta.

Linta je objasnio da u se tom aneksu jasno navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, i podsetio da je po međunarodnom pravu Bečki sporazum o sukcesiji međudržavni sporazum koji ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona.

"Istog dana Predsednik Srbije Boris Tadić primiće predstavnike Srba iz regiona na sastanak na kojem će ih, prema informacijama iz medija, obavestiti da će biti doneta uredba koja će omogućiti sticanje srpskog državljanstva bez obaveze naplaćivanja takse u visini 120 evra", naveo je Linta.

Tadić je i predsednik vladajuće Demokratske stranke, a Linta je 11. januara potpisao sporazum o saradnji sa opozicionom Srpskom naprednom strankom. Parlamentarni izbori su zakazani za 6. maj.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.03.2012. 14:07
Koliko od tih 70.000 ima pravo glasa? Toliko je slep da misli da mu ne trebaju ti glasovi. bitno da su revnosno raspodelili ambasade po belom svetu, a imovina i stanarska prava običnih ljudi? Dobro znaju kolika je vrednost i koliku bi odštetu Hrvatska trebala da plati svojim bivšim građanima. Hrvati to negiraju a što je još najgore u celoj priči imaju u tome potpunu podršku iz Beograda. Sve je to jedan veliki zajednički interes, a narod ko j..e.
Sreda 14.03.2012. 14:22
Samo još malo da se strpimo i videćemo im leđa! Korupcija, laž i obmana postaće prošlost!
Sreda 14.03.2012. 14:44
Odavno je taj izgubio kompas...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online