Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 16.03.2012.
14:04
N. S. Preradović - Vesti A

Srbija deponija Evrope

U Srbiji je juče obeležen Dan potrošača, ali ne onako kako se to radi u razvijenim zemljama - rasprodajama i trošenjem - nego pozivom na bojkot kupovine benzina. Cena goriva u Srbiji povećana je za poslednjih sedam dana tri puta, a od početka godine cena je uvećana za osam odsto. Cene evro dizela i benzina dostigle su 150 dinara (oko 1,3 evra). Nove cene naftnih derivata izazvale su seriju poskupljenja svih proizvoda, koji su u Srbiji često mnogo skuplji, ali i lošijeg kvaliteta nego u inostranstvu.

Tehnika samo za tržište Balkana: U Srbiji i škart prodaju po visokim cenama

- Država i trgovci nemaju nimalo sluha za običnog potrošača. Niko ne želi da se odrekne ogromnog dela dobiti, bilo kroz akcize i poreze, bilo kroz marže - ističu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije koja je i pozvala na bojkot.


U Srbiji, zemlji u kojoj je prosečna plata jedva nešto više od tri stotine evra, poskupljenja su svakodnevna, a građani i bez poziva na bojkot sve manje kupuju. Istraživanja su pokazala da prosečna dnevna kupovina stanovnika Srbije iznosi tek dve stotine dinara ili nešto manje od dva evra. Kupuje se samo hleb i mleko. U veće nabavke odlazi se jednom mesečno u velike supermarkete ne bi li se uštedeo koji dinar. Stručnjaci tvrde da je standard u Srbiji u poslednjih godinu dana opao za najmanje 25 odsto.
 

PLATE U REGIONU  

Srbija najgora

 - prosečna plata -

Srbija ..........................333 evra
Albanija .......................380 evra
Makedonija ..................380 evra
Bugarska .................... 390 evra
BiH .............................450 evra
Rumunija .....................480 evra
Crna Gora ...................530 evra
Hrvatska ......................800 evra
Slovenija ...................1.000 evra

Teško je sastaviti kraj sa krajem, jer čak i tradicionalno siromašna Albanija ima veće plate nego Srbija. Da nevolja bude veća, ne samo što su plate isuviše male da napune prosečnu potrošačku korpu, nego je i ono što se kupuje i uvozi iz belog sveta lošeg kvaliteta.


Prema istraživanju potrošačkih organizacija Srbije, mnogi prehrambeni proizvodi znatno lošijeg kvaliteta na srpskom tržištu nego u inostranstvu. Istraživanja Nacionalne organizacije potrošača Srbije pokazala su da, na primer, kozmetika i prehrambeni proizvodi multinacionalnih kompanija na tržištu Srbije nemaju isti sastav kao u inostranstvu.


Tako su, recimo, kreme za lice lošijeg kvaliteta na našem tržištu nego na Zapadu, čokolade imaju manje kakaoa, a začini imaju više soli nego povrća. Potrošači se pored ovoga žale i na kućnu hemiju, ali udruženja nemaju dovoljno novca da ispitaju kvalitet svih sumnjivih proizvoda.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističu da se najveći broj primedaba potrošača u našoj zemlji odnosi na odeću i obuću
 


- Srbija je postala deponija i Evrope i zemalja Dalekog istoka. Došli smo do toga da tu robu ne možemo da povučemo sa tržišta na osnovu postojećih zakona ili pravilnika - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
 

Nema para za ispitivanja

 

U Centru potrošača Srbije navode da je njihovo udruženje pretrpano žalbama na strane proizvode u našoj zemlji, ali da se istraživanja slabo rade zbog visokih cena, pa samim tim ne mogu ni da se dokažu tvrdnje da su strani proizvodi na našem tržištu lošijeg kvaliteta od onih na Zapadu.
- Potrošači u Srbiji najviše se žale da kvalitet koka-kole, uvoznih čokolada, praška za veš, ali i bele tehnike - kažu u Centru potrošača Srbije.

Prema njegovim rečima, najveći broj primedbi potrošača organizacijama potrošača odnosi se na odeću i obuću, što je, kako je istakao, poražavajuće.


- Na drugom mestu je bela tehnika, sledi mobilna telefonija, na četvrtom mestu su javna komunalna preduzeća, a na petom mestu su prehrana i žalbe na kvalitet hrane. To samo pokazuje da su potrošači na sopstveni rizik primorani da kupuju osnovne životne namirnice na pijacama - rekao je on.


On naglašava i da, kada je reč o beloj tehnici, u Srbiji kvalitet ne prati cenu.


- Bilo bi dobro kada bi nam stizala kvalitetna roba. Sada ima mnogo škarta. Najviše prijava potrošača odnosi se upravo na tehničku robu iz EU koja je loša i nije ni prošla sve kontrole - kaže Papović.


Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda, kaže da potrošači ni po osnovu visoke cene proizvoda ne mogu da očekuju kvalitet.


- Nažalost, kod nas je čest slučaj da cena i kvalitet ne idu ruku pod ruku. Ponekad iza visoke cene stoji prosečan, dok se iza pristupačne krije ekstrakvalitet - kaže Bogosavljević.
 

Loš kvalitet u istočnoj Evropi

 

U Slovačkoj, novijoj članici EU, rađeno je opsežno istraživanje u kojoj je ustanovljen lošiji kvalitet stranih proizvoda na tržištu istočne Evrope u odnosu na zapadnu. Naime, slovačka organizacija Euraktiv izvela je istraživanje prehrambenih proizvoda u osam zemalja članica Evropske unije, i to u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. U slovačkom Nacionalnom institutu za veterinarstvo i hranu testirano je nekoliko proizvoda, i to koka-kola, milka čokolade, začini, nes kafe, jakobs kafe i čibo espreso kafe. Ispostavilo se da su u istočnoevropskim zemljama članicama Unije ovi proizvodi, osim milka čokolade, lošijeg kvaliteta nego u zapadnim.

POVEZANE VESTI

Petak 16.03.2012. 15:27
Sve sto zagadjuje Srbiju bih odmah zatvorio... Ova lepa zemlja zasluzuje human odnos prema ...vodama..vazduhu..sumama..ljudima...
Petak 16.03.2012. 14:25
Status kandidata omoguci ce nam da jos vise skarta i radoaktivnih i ostalih otpada se slobodno plasira u nasu zemlju, to je jos jedan od uspeha nase vizionarske politike, kako rece Ostap Bender nase poltike. Cemu organizacija potrosaca koja ne moze da zastiti interese potrosaca, za to ne treba skupa tehnika radi dokaza, dovoljni su potrosaci.
Petak 16.03.2012. 14:55
U boci sa sredstvom za čišćenje sanitarija nalazi se voda, a čokolade su obojena masnoča.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online