Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.01.2010.
12:47 >> 09:35h
RTS A

Bogdanović izbačen sa Kosmeta

Pripadnici Kosovske policijske službe i specijalne jedinice "Rosa" zaustavili su na Brezovici ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, koji je krenuo u poseti opštini Štrpce, i zatražili od njega da napusti teritoriju južne srpske pokrajine.

Ministar Goran Bogdanović - oteran sa svoje zemlje

Pripadnici specijalne jedinice "Rosa" i KPS-a su rekli da su dobili naređenje od Vlade Kosova i Metohije da zaustave ministra Bogdanovića i udalje sa prostora pokrajine.

Bogdanović je tražio odluku Vlade Kosova u pisanoj formi, na šta mu je regionalni komandir policije rekao da postoji samo usmeno naređenje da mora da napusti Kosmet.

EU: Nisu poštovane procedure

 

Portparol misije EU na Kosmetu Julija Rueter rekla je da postoje dogovorena načela i procedure između Beograda, EU i Prištine oko zvaničnih poseta i da u ovom slučaju te procedure nisu poštovane. "U ovim okolnostima postojala je zabrinutost za javni red", ocenila je Rueter i dodala da postoji sloboda kretanja širom Kosmeta za građane i posetioce u njihovom ličnom svojstvu i za zvanične posetioce koji poštuju dogovorene procedure.

Posle kraće rasprave, Bogdanovića su naoružani pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije otpratili ka severu Kosova, a u ovom trenutku nije poznato da li će policija Bogdanovića dopratiti do administrativnog prelaza Merdare ili severnog dela Kosovske Mitrovice, na čemu je on insistirao.

Bogdanović je novinarima rekao da je reč o nepromišljenom potezu privremenih kosovskih vlasti, jer je on stanovnik Kosmeta i kao takav ima pravo, bez obzira na svoju ministarsku funkciju, da se kreće Kosmetom.

"Ovo je primer da na Kosmetu ne postoji sloboda kretanja i da se ovdašnjim Srbima žiteljima Kosmeta, a time i meni, uskraćuje osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja", istakao je Bogdanović.

Bogdanović je dodao da ne želi da pravi incidente, ali da je ovo najbolji primer kako Srbi na Kosmetu danas žive.

Pretreseno vozilo načelnika i privedeni novinari

Kosovska policijska služba danas je, na dva kilometra od magistralnog puta Priština-Skoplje, na izlazu iz Štrpca, pretresla vozilo načelnika Kosovskog okruga Gorana Arsića, saznaje KIM radio.

U vozilu se nalazi Arsić, bivši predsednik opštine Kosovo Polje Dejan Nedeljković i novinar "Večernjih novosti" Dragana Zečević.Kako KIM radio prenosi, svo troje putnika prislonjeni su uz vozilo sa podignutim rukama.

KPS je nekoliko sati kasnije privelo novinarsku ekipu "Glasa juga" i KiM radija u blizini Štrpca uz obrazloženje da su snimali “na nedozvoljenom mestu” i sprovela ih u policijsku stanicu u Uroševcu, preneo je KiM radio.

Na istom mestu gde je ranije vršen pretres automobila načelnika Gorana Arsića, policija je zaustavila novinarku Tijanu Arsić i snimatelja Dragana Ilića zbog sumnje da poseduju snimke pretresa vozila načelnika okruga.

Portparol KPS u Uroševcu Bedžet Krasnići izjavio je KIM radiju da su novinari sprovedeni do Uroševca zbog sumnje da poseduju snimke pretresa vozila načelnika okruga.

„Građani su prijavili da su ovi novinari snimali na nedozvoljenom mestu, na magistralnom putu. Mi smo ih zato priveli u stanicu policije, ali još nismo utvrdili da ti snimci postoje. Snimke nismo našli, a i oni negiraju da poseduju te nedozvoljene snimke“, rekao je Krasnići i dodao da će novinari biti oslobođeni čim se izvrši detaljna kontrola.

Bogdanović: Srbima poručeno da nisu dobrodošli

 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je administracija u Prištini, sprečivši ga da poseti Štrpce, poručila svim Srbima povratnicima da nisi dobrodošli.

 

"Ispalo je kao da sam ja došao da otvaram kasarne ili policijske stranice, a ne pre svega da razgovaram sa ljudima, da vidim sa kakvim problemima se suočavaju, i šta možemo da uradimo da im pomognemo", izjavio je Bogdanović Tanjugu.

 

Bogdanović je istakao da je neprihvatljivo da mu se uskraćuje sloboda kretanja u trenutku kada zvanični Beograd propagira pragmatičnu i konstruktivnu politiku i upućuje poruke mira.

 

"Još čudnije je što sam ja kao građanin Kosova i Metohije, koji ima dokumenta Kosova i Metohije, doživeo ovo što sam doživeo, i ovo je svakako poruka svim Srbima na Kosovu i Metohiji, naravno onima koji žele da se vrate na ove prostore, da nisu dobrodošli", ocenio je Bogdanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online