Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.03.2012.
13:01
J. L. Petković - Vesti A

Dijaspora jača veze dve države

Srpsko stanovništvo u Austriji bez sumnje je jedan od važnih mostova koji nas spaja sa Srbijom. Sticanje austrijskog državljanstva, a samim tim i učešće Srba u politici je trajan proces, ali se već sada srpska imena mogu naći u svim delovima našeg društva, ocenjuje predsednik Austrije Hajnc Fišer u ekskluzivnom razgovoru za "Vesti".

Hajnc Fišer

On dodaje da je Srbija na dobrom putu evropskih integracija i da će Austrija nastaviti da je podržava.


Kakvi su Vaši utisci o ulozi Srba u austrijskoj državi i društvu?
- Nedavno sam video podatke da je Beč treći po broju Srba grad u svetu. U Beču živi skoro 200.000 Srba i mnogi od njih su veoma dobro integrisani. Srpska imena ćete naći u svim delovima našeg društva, u ministarstvima, umetnosti, sportu, biznisu, medicini.


Ipak, uzimajući u obzir broj Srba u Austriji, da li mislite da bi mogli imati uticajniju ulogu i u društvu i u politici?
- Pravni sistem u Austriji omogućava da neko može zatražiti državljanstvo čak i posle četiri godine provedenih u zemlji ukoliko nema prepreka. Srbi u Austriji postaju austrijski državljani i tako stiču pravo da glasaju i da budu birani, i da igraju ulogu politici. Već sada imamo članove srpske zajednice na liderskim pozicijama u sindikatima, ministarstvima, Privrednoj komori, parlamentu Beča...


Može li srpska dijaspora da bude taj veoma važan most između dve zemlje?
- Postoji nekoliko mostova između dve države: istorijski, ekonomski, ali srpska populacija u Austriji je svakako jedan od tih mostova. To je most koji postaje sve snažniji.

Godišnja razmena 900 miliona evra

 

Kakva je privredna saradnja sa Srbijom?
- Za Austriju je bilo ispravno da Srbija korača evropskim putem i uveren sam da je to bilo ispravno za Hrvatsku i Sloveniju. Godinama unazad Austrija je najveći investitor u Srbiji, a naša bilateralna trgovinska razmena uskoro će premašiti granicu od 900 miliona evra.


Kako biste ocenili razvoj Srbije prema Evropskoj uniji?
- Evropske zemlje su u jednakoj ravni. Mi nismo u odnosima učenika i đaka, i ne dajemo ocene: jedan, dva, tri... Mogu da kažem da se za članstvo u Evropskoj uniji, i čak i za status kandidata moraju ispuniti određeni uslovi, i Srbija je radila mngo poslednjih godina da bi te uslove ispunila. Ako pogledate saradnju s Međunarodnim tribunalom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, za Srbiju je to bilo veoma izazovno, ali je ispunila te uslove. Takođe, i u drugim oblastima je ispunila uslove. Tako da je odgovor pozitivan. Da, vi pripadate onim državama koje su ispunile kriterijume za početak pregovora, za status kandidata, i mi smo zbog toga srećni. Mislimo da je to dobar razvoj, da je pravac pozitivan.

Podrška na putu ka EU

 

Da li će Beograd i dalje imati podršku Beča?
- Austrija će nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu i zalagati se da pregovori o pristupanju EU sa Srbijom otpočnu što je pre moguće. Naša politika je nepromenjena i usmerena da pregovori koji moraju biti vođeni budu uspešni. Austrija nema nijedan razlog da bude zainteresovana za odugovlačenje sa pregovorima. Posebno smo se zalagali u donošenju odluke koje su dovele do dodele statusa kandidata Srbiji.

 

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.03.2012. 17:57
Nedavno je bilo izvešteno u "Wiener Zeitung" da je 51 % ( pedesetijedan posto ) Austrijanaca pitano u anketi protiv članstva Srbije u EU-u. Interesantno bi bilo znati, kakav je stav u drugim EU-zemljama. Bilo kako bilo - Srbija bi imala slabu poziciju unutar EU-a. Nešto nije u redu unutar EU-a, što god da je.... Tu su kao prvo u interesu firme, privredna i politićka moć a ne Evropljani kao stanovništvo ili pojedinci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online